Følger du dette rådet, er du nesten garantert å lykkes i kjøkkenhagen

Denne er til alle oss som har stelt, vannet og voktet en kjøkkenhage som om vi forventet gullbær - bare for å ende opp med en håndfull sprukne tomater på slutten av sesongen.

Det bugner, og alt er spiselig! Skal du lykkes i kjøkkenhagen, gjelder det å velge vekster som trives der du bor. Fersken og oliventrær trives best lengre sør. En vellykket tomatavling krever drivhus, eller en veldig solrik og vindstille krok. Alle foto: Kira Brandt
Det bugner, og alt er spiselig! Skal du lykkes i kjøkkenhagen, gjelder det å velge vekster som trives der du bor. Fersken og oliventrær trives best lengre sør. En vellykket tomatavling krever drivhus, eller en veldig solrik og vindstille krok. Alle foto: Kira Brandt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi har to ord til deg: Dyrk nordisk! Noen grønnsaker er lettere å dyrke fram enn andre, rett og slett fordi de trives så godt i vårt nordiske klima. Disse sortene er enkle å få til i kjøkkenhagen.

Det er lurt å la plantene få nye voksesteder fra år til år. Vi kaller det rotasjon. Det sørger for at jordens næringsstoffer utnyttes på best mulig måte, og at plantene får gode vekstbetingelser.

En måte å gjøre det på, er å dele inn kjøkkenhagen i minst fire avdelinger, og i tillegg bruke et hjørne til flerårige planter som rabarbra og asparges. Bland gjerne vekstene i bedet framfor å lage flere rekker med samme plante. Da minimerer du risikoen for sykdoms- og skadedyrangrep, ettersom plantene har innbyrdes nytte av hverandre, og skadedyrene har vanskeligere for å finne fram til de enkelte plantene.

Planlegg før du planter

Når du planter forspirte eller nykjøpte småplanter ut i hagen, bør du sørge for tilstrekkelig avstand mellom plantene og rekkene, ettersom noen vekster blir ganske store. Det samme gjelder når du sår direkte i hagen. Avstanden står på frøposen. Vann småplantene godt gjennom, og plant dem gjerne ut på en overskyet og vindstille dag, så får de en myk start. Hold øye med temperaturen, så de små plantene ikke bukker under om det skulle bli nattekaldt. Er du i tvil, vent heller litt lenger, og husk å lese anvisningen på frøpakken grundig. Det kan være en fordel å dekke til plantene med fiberduk, sånn at de har litt beskyttelse til de har fått utviklet skikkelige røtter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.