Fjerne ansiktshår? Ikke gjør dette

Hvilke hårfjerningsmetoder er mest effektive på uønsket ansiktshår, hvilke behandlinger gir permanent resultat, og hva kan eventuelt forverre problemet?

FJERNE ANSIKTSHÅR: Vil du få bukt med uønsket hårvekst i ansiktet, bør du velge alt annet enn pinsett. Foto: NTB
FJERNE ANSIKTSHÅR: Vil du få bukt med uønsket hårvekst i ansiktet, bør du velge alt annet enn pinsett. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De kan være mørke, tjukke og stive som felestrenger, eller lange, lyse og myke som dun. De kommer med hormonforandringer og alder, og vokser raskere enn andre steder på kroppen. Du napper dem ut med pinsett i håp om at de etterhvert vil forsvinne for godt, bare for å oppdage at de kommer sterkere tilbake etter en dag eller to, som et hevngjerrig og gjenstridig ugress.

Vi snakker selvfølgelig om ansiktshår, som har det med å dukke opp rundt hakeparitet og overleppa etterhvert som vi blir eldre.

Årsaken?

- Når østrogenet synker i forbindelse med overgangangsalderen , blir det mannlige hormonet testosteron mer toneangivende. Det øker ikke, men har hjemme-alene-fest i østrogenets fravær. Dette kan gi økt hårvekst, forklarer epilasjonsterapeut Bente Grinde, som til daglig driver Klinikk Adine.

- Man skal heller ikke kimse av stress. Mye adrenalin trigger andre hormoner i kroppen, slik at det oppstår en kjedereaksjon.

Legg bort pinsetten

Intuitivt tenker du kanskje at det lønner seg å ta problemet ved rota, altså å nappe eller vokse bort håret, men dette forverrer problemet, forklarer Grinde.

- Når du napper oppstår det en ødeleggelse i hårsekken - økt blodtilførsel fører til at håret gjør seg sterkere og kraftigere. Kanskje napper du nabohåret også, som dermed blir sterkere, og plutselig har du et større problem. Da er det bedre å klippe eller barbere, ettersom overflatebehandling ikke stimulerer rota. Når du barberer vil håret kjennes stubbete ut fordi du kapper det av på den tykkeste delen, men selve rota blir ikke forstyrret.

- Hva med hårfjerningskrem?

- Dette er også overflatebehandling som ikke forstyrrer rota, men pass på ph-verdien slik at det ikke blir for sterkt for huden.

Hårfjerning med laser

Kunder som har brukt høvel framfor pinsett kommer fortere i mål når de vil fjerne håret permanent, forteller Grinde. Ingen overflatebehandling løser problemet med selve hårveksten, og må derfor gjentas i det uendelige. Altså må det sterkere lut til, men med hvilken behandling er du garantert at håret forsvinner for godt? Skal du gå for laser, elektrolyse eller lysbehandling? La oss se nærmere på disse alternativene.

Ved laserbehandling utsettes hårsekkene for pulserende bølger av laserlys, slik at de blir svidd og ødelagt. Fordelen er at hver laserpuls treffer flere hårstrå samtidig, noe som gjør behandlingen effektiv og tidsbesparende. Ulempen er at laser ikke egner seg på alle hårtyper.

- Laserfjerning er effektivt på hår som er mørkere enn huden og av en viss tykkelse. Årsaken er at laseren trenger noe å sikte på, dermed vil den ikke fungere på hår som ikke har tilstrekkelig pigment, sier klinikksjef og sykepleier Anne Coll ved Oslo Hud og Laserklinikk.

- Hvor mange behandlinger må til?

- Skal håret holde seg unna over tid vil man generelt trenge 5-10 behandlinger. Det må gå fire uker mellom hver behandling, fordi laseren kun virker på hår som er i vekstfase. Etter dette kan man trenge vedlikeholdsbehandling, opplyser Coll.

Permanent hårfjerning med strøm

Laser egner seg med andre ord godt på mørke, stive hår, som da vil holde seg unna i lang tid. En annen fordel er at behandlingen er relativt smertefri, men det er ikke dokumentert at behandlingen fjerner alt hår for godt, vedlikehold må derfor forventes. Hva med elektrolyse?

Først en begrepsavklaring: Elektrolyse brukes ofte som en samlebetegnelse for all type hårfjerning med strøm, men dette er misvisende, forklarer Bente Grinde. Hårfjerning med strøm omfatter tre ulike metoder:

- Ved elektrolyse brukes kun likestrøm. Her dannes det kaustisk soda i hårsekken, som dermed ødelegges inenfra. Ved såkalt diatermi bruker vi bare vekselstrøm, som gjør at hårrøttene ødelegges ved hjelp av varme. Blendmetoden er på sin side en kombinasjon av likestrøm og vekselstrøm.

Kort forklart er fordelen og ulempene med de ulike metodene som følger: Ved elektrolyse vil 80 prosent av hårene bli ødelagt, og metoden regnes derfor som effektiv. Ulempen er at behandlingen er tidkrevende - det tar ofte rundt ett minutt å behandle et enkelt hårstrå.

Ved diametri går det raskere, her trenger man kun å bruke ett eller to sekunder per hårstrå. Ulempen er at bare omlag 50 prosent av hårrøttene blir ødelagt i løpet av en behandling.

Blendmetoden regnes på sin side som den beste og mest effektive formen for hårfjerning med strøm. Dette er den eneste behandlingen som er dokumentert å gi permanent hårfjerning. Er dette målet ditt, bør du med andre ord spørre om Blend når du tråler klinikkene.

Tidkrevende behandling

Hårfjerning med strøm foregår ved at en spesialutdannet terapeut fører en steril nål langs håret og ned i hårsekken. En svak strøm er koblet til nålen.

- Avhengig av teknikken som blir brukt, ødelegges 2/3 av hårsekken. Det vil svekke hårets mulighet til å vokse opp på nytt, forklarer Grinde.

- Hvor mange behandlinger må man regne med?

- Det er individuelt og avhenger av flere faktorer. Hvis du har nappet mye, aner vi ikke hvor mye hår som ligger under huden. Det kan ta tre måneder før det kommer opp igjen, derfor kan vi ikke fastslå på forhånd hvor mange behandlinger som trengs. Årsaken til hårveksten må også tas i betraktning. Ved PCOS og overgangsalder vet vi at hormonene jobber mot oss, i slike tilfeller er håret litt motstridig.

Mange synes de har tunge øyelokk - uansett alder. Her er to ulike måter å legge øyesminke som gir blikket et løft. Vis mer

Normalt trengs det en serie behandlinger der du først kommer en gang i uken over en tremånedersperiode, der du unngår å nappe, opplyser Grinde.

- Da vet jeg hva som ligger foran oss. Behandlingen er altså ikke over etter tre måneder, men først da vet vi veien videre. Det er dessverre slik at metoden tar litt tid. Når vi har fått fjernet alt og håret er borte i to vekstfaser, det vil si seks måneder, er det borte for alltid.

Fordelen med Blend, i tillegg til at resultatet er permanent, er at metoden fungerer på alle hårtyper. Nålen som velges er tilpasset det aktuelle håret, dermed spiller farge og tykkelse ingen rolle. Ulempen er at behandlingen er tidkrevende og også ganske omstendelig, ettersom man behandler et og et hårstrå. For enkelte kan metoden også oppleves noe smertefull.

- Noen sovner under behandlingen, mens andre har lavere smerteterskel. Jeg samarbeider derfor med en tannlege for å kunne tilby bedøvelse for de som ønsker det, sier Grinde.

Er lysbehandling effektivt?

Lysbehandling, ofte kalt IPL (Intense Pulse Light) innebærer at lys av ulike bølgelender avleverer varmeenergi til forskjellige hudlag. I likhet med laser er poenget å treffe det mørke pigmentet i håret for å lede varmen ned i hårsekken slik at den ødelegges. Behandlingen regnes for å være mindre presis og effektiv enn laser, men brukes likevel ofte på behandling av lyse hårstrå.

IPL-apparater finnes også for hjemmebruk, men studiene som har sett på effekten regnes for å ha lav kvalitet. En meta-analyse publisert i Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology i 2011 fant riktignok at IPL-apparater til hjemmebruk ga 6 til 72 prosent hårreduksjon etter gjentatte behandlinger, ved å se på studier som undersøkte korttidseffekten (opp til tre og seks måneder). Imidlertid var ingen av studiene kontrollerte eller randomiserte. Laserapparater til hjemmebruk kom enda dårligere ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.