Klager fikk medhold etter bot:

Fikk bot for gjenglemt honnørbevis - ble nektet å fremvise det i etterkant

Nå endrer AtB praksisen.

BOT PÅ BUSSEN: Flere reisende har klaget busselskapet i Trondheim, AtB, inn for Transportklagenemda etter å ha fått bot for gjenglemt bevis for rabattbillett, og ikke har kunnet få boten slettet ved å dokumentere det i ettertid. Foto: AtB AS.
BOT PÅ BUSSEN: Flere reisende har klaget busselskapet i Trondheim, AtB, inn for Transportklagenemda etter å ha fått bot for gjenglemt bevis for rabattbillett, og ikke har kunnet få boten slettet ved å dokumentere det i ettertid. Foto: AtB AS. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Busselskapet AtB i Trøndelag godtar konsekvent ikke dokumentasjon for rabatterte billetter, etter at passasjerer som glemmer bevis får bot i billettkontroll.

Det kommer frem i flere klagesaker i år mot busselskapet som har endt hos Transportklagenemnda.

Gebyret for ugyldig billett er på 750 kroner, og må betales selv om reisende kan dokumentere retten til rabattbillett samme dag eller dagen etter.

Falt ned i lomme i sekken

I en av klagesakene ble en reisende med honnørbillett ilagt gebyr etter å ha ikke funnet honnørbeviset, som lå i en lomme i sekken.

Mannen ble stoppet i kontroll like før han skulle gå av bussen, og ble veldig stresset og klarte ikke å se beviset som hadde sklidd lenger ned i lommen, heter det i vedtaket.

Kontrollørene fulgte klager av bussen og gebyret ble utstedt.

Da klager ankom jobben like etterpå fant han honnørbeviset. Han dro derfor ned til AtB samme dag og la frem beviset på rett til rabattert billett, men dette ble ikke godtatt.

Les også: Pakke fra nettapotek på avveie i posten

Fikk medhold

En uførepensjonist og hans samboer fikk også bot på 1500 kroner til sammen for å ha glemt honnørbeviset hjemme, noe klager beskriver som urimelig.

I begge sakene gir nemda klagerne medhold, og anbefaler selskapet å frafalle gebyret.

Reglene til AtB i Trondheim er nemlig stikk i strid med praksisen hos store kollektivselskaper som Ruter i Oslo og Skyss i Bergen.

Blir du stoppet i kontroll i Oslo uten gyldig bevis for rabattert billett, får du gebyr på 1150 eller 950 kroner (betalt på stedet).

Møter du opp på Ruters kundesenter med gyldig bevis innen 14 dager, slipper du å betale boten.

Også hos kollektivselskapet Skyss i Bergen kan gebyr oppheves ved oppmøte på kundesenteret med gyldig dokumentasjon.

Les også: Derfor blir du nedringt av selgere, selv om du har reservert deg

Vil endre reglene

AtB understreker at rabatterte billetter ikke er gyldig med mindre du kan fremlegge bevis på at du har rett til rabatten ved kontroll.

- For studenter har de fleste studiesteder nå digitale bevis som gjør det lett tilgjengelig via telefon og for honnørreisende er det enten alderslegitimasjon eller gyldig bevis fra NAV som gjelder, skriver kommunikasjons- og driftdirektør i AtB, Grethe Opsal, i en e-post.

Hun sier selskapet nå jobber med å legge til rette for at kunder uten gyldig bevis kan vise til dette i etterkant, slik Transportklagenemda også gir anbefaling om i vedtakene.

- Vi har nå nye transportvedtekter inne til Samferdselsdepartementet for godkjenning. I de nye vedtektene legger vi til rette for at kunder som mangler gyldig bevis kan vise dette i ettertid.

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.