Bolig for senior - unngå skader i hjemmet

Fellene er mange - slik unngår du å skade deg hjemme

Jo eldre du blir, jo viktigere er sikkerhet i hjemmet. Her får du de beste tipsene.

ANTISKLI: Å legge antiskli-matter i trappetrinnene er bare noe av det som vil gjøre hjemmet ditt mer sikkert. Foto: Treford.
ANTISKLI: Å legge antiskli-matter i trappetrinnene er bare noe av det som vil gjøre hjemmet ditt mer sikkert. Foto: Treford. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange eldre må etterhvert flytte fra hjemmet sitt på grunn av helsemessige årsaker, noe som selvsagt kan oppleves som sårt og vemodig. Ofte er årsaken at hjemmet ikke er tilpasset de ekstra sikkerhetsbehovene som alderen gjerne medfører.

Samtidig er det flere grep som kan gjøres i huset for at det skal være sikkert nok å kunne bo der også i eldre alder.

Typiske utfordringer

- Synet svekkes med økende alder, så belysning kan være en utfordring. Dette i kombinasjon med møbler som er plassert slik at de står i veien, løse tepper, trapper og så videre, kan føre til fall, forteller Gry Nordmark, rådgiver bolig og kognisjon hos NAV Hjelpemiddelsentral Østfold.

For å kunne fortsette å bo hjemme i eldre alder, finnes det likevel mange gode løsninger.

- Å ha det trinnfritt både ute og inne forebygger fall og fører til lettere tilgjengelighet, nevner Nordmark videre.

Det er kanskje også noe av det viktigste man bør sørge for.

De som ønsker å bli boende hjemme lengst mulig bør tenke på forhold som brannalarm/vakt.

Det kan også være lurt å fjerne dørterskler sånn at man unngår å snuble i dem og falle, installere alarm og sørge for god kontakt med hjemmesykepleier.

Fleksibel seniorbolig

Bate boligbyggelag er blant selskapene som har lang erfaring med utforming av mange typer boliger fra omsorgsboliger, rekkehus, enebolig og til leiligheter. De jobber for øyeblikket med et nytt tjenestekonsept til eldre.

Cecilie Wathne ved Bate forteller at mange forhold avgjør om en bolig er god å bo i som senior eller godt voksen.

- Behovene vil variere, og ofte er den som flytter inn i en bolig sprek og rask og uten spesielle behov de første årene av alderdommen. Fleksibilitet er derfor et stikkord, sier Wathne.

Hun oppsummerer:

  • De som ønsker å bli boende hjemme lengst mulig bør tenke på forhold som brannalarm/vakt.
  • Det kan også være lurt å fjerne dørterskler sånn at man unngår å snuble i dem og falle, installere alarm og sørge for god kontakt med hjemmesykepleier.
  • Plassering av bad er viktig, det skal være lett tilgjengelig.
  • At stue enkelt kan gjøres om til soverom.
  • Det er også viktig at balkongen, eller uteplassen er laget slik at det ikke er behov for store endringer hvis en beboer skal bruke gåstol, eller rullestol.
  • Tilrettelegging for digital kommunikasjon blir stadig mer aktuelt, og fellesareal for sosialt samvær er av stor betydning for trivsel.
  • I tillegg vil det være viktig å kunne tilpasse leiligheten uten at det koster for mye. Behovet for tjenester øker som regel med alderen, og da kan det også være aktuelt å få tilbud om felles bespisning, vask og felles aktiviteter i nærheten av der en bor.

Her søker du om midler

Om du behøver ekstra hjelpemidler i hjemmet, er det kommunen som har et ansvar for å bistå folk som trenger denne tilretteleggingen, ifølge Nordmark.

- Det er ergoterapeuter, eller andre fagpersoner, i hver kommune som bistår med å kartlegge behov, foreslå løsninger og eventuelt søke om hjelpemidler, sier hun.

Når det gjelder tilpasning av bolig, har også Husbanken ordninger. Les mer om det her. Disse administreres av kommunen, som har boligrådgiver og/eller boligteam som kan kontaktes.

- Enten sitter ergoterapeuten i dette boligteamet eller så samarbeider boligteamet med ergoterapeut i saker som gjelder tilrettelegging for personer med nedsatt funksjonsevne. Kontakt kommunen og be om bistand, råder Nordmark.

Må begrunnes i søknaden

NAV Hjelpemiddelsentral låner ut hjelpemidler helt gratis.

Hvis det er snakk om bygningsmessige endringer, er dette den enkeltes ansvar, eller det kan søkes om lån og tilskudd fra Husbanken.

En søknad om hjelpemidler fra NAV Hjelpemiddelsentral må være begrunnet, understreker Nordmark.

- En begrunnelse inneholder ofte en diagnose eller en beskrivelse av funksjonsnedsettelsen. Dette må bekreftes og dokumenteres av en fagperson, som kan være lege eller annet helse- eller pedagogisk personell i kommunen, forklarer hun.

- Ergoterapeutene vet dette og er dyktige på å skrive både begrunnelse og funksjonsanalyser. Derfor anbefaler vi sterkt å kontakte ergoterapeut, eller syns- og hørselskontakter i kommunen, når man har behov for hjelpemidler eller bare veiledning, legger Nordmark til.

Dyrt med full rehabilitering

Det er altså fullt mulig å oppgradere hjemmet ditt for å tilpasse alderen din. Wathne mener samtidig at det som regel er dyrere å rehabilitere gamle bygg, enn å bygge nytt.

- I tillegg har mange gamle hus ofte soverom i øverste etasje, med større fare for fallulykker. Seniorboliger og nye boligkomplekser blir bygget med mindre leiligheter som er spesialtilpasset behovene, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.