Norges beste bilturer:

Fant ukjent ferieperle

Reisebokforfatter Per Roger Lauritzen har gjennom sine mange reiser i Norge funnet de vakreste kriker og kroker. Her får du hans tips til de beste ferieopplevelsene.

BLIKKSTILLE: Langs Røssvatnet, på en avstikker fra Hattfjelldal, fant Per Roger Lauritzen en perle av et sted som han aldri hadde hørt om før. Den erfarne bilturisten har hatt noen av sine beste ferieopplevelser de gangene han har kjørt en omvei - bevisst eller ubevisst. Foto: Per Roger Lauritzen.
BLIKKSTILLE: Langs Røssvatnet, på en avstikker fra Hattfjelldal, fant Per Roger Lauritzen en perle av et sted som han aldri hadde hørt om før. Den erfarne bilturisten har hatt noen av sine beste ferieopplevelser de gangene han har kjørt en omvei - bevisst eller ubevisst. Foto: Per Roger Lauritzen. Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jeg har reist mye rundt i verden, men det er utrolig hva vi har i Norge. Og veldig mange vet det ikke! Det er synd, men mange nordmenn er mer kjent i Paris enn i Trondheim, sier Per Roger Lauritzen til Vi.no.

Han er redaktør for NAF veibok, og blir av kolleger kalt et levende leksikon. Med over hundre reisedøgn i året, de fleste innenlands, er det få som har sett mer av Norges kriker og kroken enn ham. Når vi legger til at hans forrige jobb var i Turistforeningen, forstår du at vi har med en mann med betydelig turkompetanse å gjøre. Nå er han sammen med medforfatter Reidar Stangenes aktuell med tre reisebøker: «Norges beste bilturer», «Norges beste utsikter» og «Norges beste omveier». Sistnevnte tema kan Lauritzen snakke om i timesvis.

NORGESFERIEEKSPERT: Per Roger Lauritzen har reist mer på kryss og tvers i Norge enn de fleste. Nå for tiden samler han de beste opplevelsene på to hjul. Foto: Marius Kromvoll
NORGESFERIEEKSPERT: Per Roger Lauritzen har reist mer på kryss og tvers i Norge enn de fleste. Nå for tiden samler han de beste opplevelsene på to hjul. Foto: Marius Kromvoll Vis mer

- I NAF har vi et munnhell: Omveiene er snarveien til de gode opplevelsene. Navigeringsverktøy som GPS er vel og bra, men du risikerer å gå glipp av en del ting om du følger ruteforslagene den gir slavisk, mener han.

Omveien kan bli et høydepunkt

- Den raskeste veien er svært sjelden den mest interessante veien. Hvis du er ute etter å oppleve noe, bør du legge litt mer omtanke i planleggingen. Gjør du det, kan du fint legge opp til en to ukers opplevelsesferie i Østfold.

- Den påstanden får meg til å tenke at du kanskje er derfra?

- Nei, jeg er fra Vestfold og har vokst opp med en holdning om at Østfold ikke er så mye å trakte etter. Men det er det jo, konstater han og ler.

- Kjører du E6 gjennom Østfold, tar det en drøy time og du ser knapt annet enn støyskjermer og noen bensinstasjoner. Det er jo ikke interessant i seg selv. Men det tidligere fylket kan også by på en av de fineste omveiene jeg vet om.

De svingete skogsveiene gjennom indre Østfold byr på innsjøer, kanaler, og uendelige skoger. Her finnes det naturopplevelser i fleng. Foto: Per Roger Lauritzen
De svingete skogsveiene gjennom indre Østfold byr på innsjøer, kanaler, og uendelige skoger. Her finnes det naturopplevelser i fleng. Foto: Per Roger Lauritzen Vis mer

Begrepet «omvei» blir sjelden forbundet med noe positivt. Vi vil raskest mulig fram og forventer effektivitet. Lauritzen mener at transportetappen fint kan bli selve høydepunktet om vi bare velger den vakreste eller mest interessante ruten.

Hvis du derimot vil oppleve et lite stykke Norge på veien, har Lauritzen mange tips på lager.

- Veldig mange av opplevelsene jeg husker tilbake på med mest glede, er de gangene jeg ubevisst har havnet på en omvei. Jeg har gjerne kjørt feil, og truffet noen som kunne fortelle meg noe jeg ikke visste. Det er de tingene du husker, mener han.

- Kanskje du finner et spisested eller et gårdshotell, et gammeldags vertshus du ikke visste om som viser seg å være en perle. Selve bilkjøringen er ikke det interessante på en bilferie, det er antall stopp som avgjør vellykketheten for meg. Vi er Europas lengste land, vi har nesten alle klimasoner, og det bor folk omtrent over alt. Det finnes så mange gode grunner til å stoppe og ta en avstikker. Setter du pris på sånt, har du opplevelser for et helt liv i Norge.

Vi.no har bedt Lauritzen plukke ut en favoritt-omvei i Øst, Vest, Sør og Nord. Kanskje du lar deg friste til å utforske en av dem i sommer, eller finne din egen favorittomvei?

Vi tar med overnattingsforslag langs noen av rutene, men reisebokforfatteren har også et annet tips:

- Hvis du skal få fullt utbytte av å kjøre omveier, bør du har med deg noe utstyr. Jeg sier at jeg helst har kajakk på taket, sykkel bak og gode turstøvler, sier han.

- Det er kanskje litt voldsomt for mange. Men gode tursko, en ryggsekk og gjerne utstyr som gjør at du kan overnatte i naturen - i telt eller hengekøye - gir deg utallige muligheter. Telt sover jeg godt i, om jeg bare har et godt liggeunderlag og en god sovepose. Turene jeg beskriver her egner seg også godt for bobil.

KANALPADLING: Slusene i Ørje byr på padlemuligheter og kanalbåter. Foto: Per Roger Lauritzen
KANALPADLING: Slusene i Ørje byr på padlemuligheter og kanalbåter. Foto: Per Roger Lauritzen Vis mer

Opplevelser på en snor i Østfold

- En av de fineste omveiene jeg vet om, er alternativet til E6 mellom Halden og Lillestrøm: Fylkesvei 21 langs Haldenkanalen fra Fredriksten festning til Ørje, Rømskog og Fetsund til Lillestrøm. Her har du padlemuligheter og andre opplevelser i kanalen. Flere steder kan du ta en tur med kanalbåt. Du kan svinge innom Bøensætre der den femte Farmen-sesongen ble spilt inn, og der Farmen kjendis spilles inn i år. I normale tider med åpne grenser kan du også krysse over til Sverige med bygda Nössemark og taufergen der, da lager du deg en omvei til omveien, tipser Lauritzen.

- Strømsfoss og Ørjeslusene er flott, kanalmuseet i Ørje er verd et besøk. Og vil du ha enda en omvei fra omveien, fortsetter du bare langs grensa nordover via Finnskogen til Trysil.

Overnatting: Den første burde være på Festningshotellet, en av perlene i kjeden Historiske hoteller. Rømskog spa er også en mulighet i øvre prissjikt. Og underveis er det masse fine teltmuligheter.

Villmarksveien i Nord

- E6 gjennom Nord-Norge er faktisk en opplevelse om du ikke har kjørt den ennå. Er du klar for en alternativ rute, er Villmarksveien vel verd en tur. Den er kortere i antall kilometer, men definitivt en omvei, sier Lauritzen.

- Sving av nord for Majavatn, og kjør forbi Hattfjelldal, Okstindan og Børgefjell. Børgefjell er Lars Monsens eldorado, en av de ordentlige villmarkene i Norge der det verken er merkede turveier eller hytter. En avstikker til fots inn i Børgefjell, er en fantastisk tur.

- Hattfjelldal er også spesielt, en jordbrukskommune i fjellet i nord. En time fra Hattfjelldal, på sørsida av Røssvatnet, finner du et lite sted som heter Vantresk. Jeg ble oppmerksom på stedet etter at jeg skrev om Hattfjelldal uten å nevne Vantresk, og måtte tilbake året etter. Her er det opptil flere gode overnattingssteder, et lokalt bygdemuseum og kapell. Her ble jeg introdusert for kaffeost for første gang, det er sånne opplevelser man ikke aner at kan vente på forhånd. Regner det, besøker du kultursentrum i Bleikvassli eller det samiske kultursenteret i Hattfjelldal.

Fra Hattfjelldal og Vantresk kjører du nordover langs Røssvatnet i storslagne omgivelser med blikkstille vann og Norges høyeste fjellområde, Okstindan. Rabothytta ligger ikke lenger unna veien enn at du kan parkere ved Villmarksveien og gå opp.

Tips: Sving innom bygdetun og lokalmuseer, der er folk ofte veldig dedikerte og kan fortelle mye om området.

Hvis du er ute etter en overnattingsopplevelse utenom det vanlige, er fyrferie et hett tips. Her fra Torungen fyr ved innseilingen til Arendal. Foto: Per Roger Lauritzen
Hvis du er ute etter en overnattingsopplevelse utenom det vanlige, er fyrferie et hett tips. Her fra Torungen fyr ved innseilingen til Arendal. Foto: Per Roger Lauritzen Vis mer

Sørlandskysten

- Dette er en favoritt, særlig på vårparten: I stedet for E18 gjennom agderfylkene, følg den aller ytterste veien langs Skagerrakkysten. dette er en serie veier som starter i Risør, tipser Lauritzen.

- Da kona mi og jeg var nygifte, tilbragte vi tre somre med å kjørte de aller ytterste veiene langs hele Norge. Jeg var inspektør i DNT og var i fjellet hele året, men somrene brukte vi langs kysten. Å kjøre helt ytterst langs kysten, er en stor opplevelse. Dette var bryllupsreisen vår, og den varte i tre år.

Langs kysten er det mange spesielle steder å bo på. Blant annet finnes det 120 fyr i Norge som er åpne for besøk, 80 av dem kan du overnatte på, og flere av dem ligger langs sørlandskysten.

- Lyngør er en perle, men Torungen er også en stor opplevelse. Hele området er kjent som et sommerparadis for mange, og midt på sommeren er det mye folk og biler. Kan du kjøre litt tidlig på våren, og bevisst kjøre langs kysten, er det en veldig fin omvei til E18.

Overnatting: Hotel Lyngørporten er en perle! Og Torungen fyr tilbyr overnatting utenom det vanlige.

NORGES HØYESTE: Vettisfossen er vel verd en omvei. Området rundt byr på overraskende mange og bra overnattingssteder, for eksempel Fjellgården Vetti. Foto: Per Roger Lauritzen
NORGES HØYESTE: Vettisfossen er vel verd en omvei. Området rundt byr på overraskende mange og bra overnattingssteder, for eksempel Fjellgården Vetti. Foto: Per Roger Lauritzen Vis mer

Vestlandet utenfor allfarvei

- Jeg er veldig glad i fjell. En skikkelig omvei som gir litt fjell og litt fjord, går langs Lustrafjorden. Kjører du riksvei 5 fra Lærdalsøyri til Sogndal, tar det deg en times tid inkludert ferje. Omveien tar så lang tid som du bare vil, mener Lauritzen:

Kjør mot Årdalstangen og Øvre Årdal, en storslagen vei langs Årdalsfjorden. I Øvre Årdal kan du besøke Vettifossen og fjellgården Vetti gard, og opp nedre del av Utnadalen til Vetti.

- Vettisfossen er den høyest frittfallende fossen i Norge som er uregulert, den er ikonisk. Kjør Tindeveien fra Øvre Årdal til Turtagrø. Den fortjener navnet sitt, den er bratt og svingete. Jeg har kjørt der med bobil, men dette er ikke stedet for store campingvogner.

Jotunheimens topper rager over deg i landskapet der du kjører over Turtagrø og Sognefjellsveien og ned til Skjolden.

- I stedet for å ta hovedveien fra Skjolden mot Gaupne og Sogndal, kjører du sørsiden av Lustrafjorden via Sørheim og Munthehuset som er en ikonisk plass der kunstmalere holdt til. Du kjører også forbi Urnes med en av Norges flotteste stavkirker. Og tar du ferga over til Solvorn, kan du besøke Walaker hotel, Norges eldste privateide hotell, anbefaler Lauritzen.

- I stedet for å bruke en time, har du brukt minst en dag. Og du kan lett bruke flere dager også.

Overnatting: Her er det flere fantastiske overnattingssteder å velge mellom, for eksempel Vetti Gard og Walaker hotel. For ikke å glemme teltmulighetene i Jotunheimen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.