Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Rabatterte billettpriser for eldre omtales gjerne som «honnørbillett». Og aldersgrensen for honnørpris følger gjerne pensjonsalderen, som per i dag er 67 år i Norge.
Men du bør vite at det ikke bare er pensjonistene som kan få billigere reiser eller inngangsbilletter - du kan også få det dersom du for eksempel reiser sammen med en som har honnørbillett.
Og skal du utenlands bør du også sjekke hva som gjelder - for andre land kan ha andre aldersgrenser for senior- eller honnørrabatter enn 67 år som vi er vant til her hjemme.

Er du i faresonen for å bli minstepensjonist? Her får du svar
Vi Pluss
Slik kan du få med pensjoner og Nav-ytelser til utlandet
Vi PlussHalv pris til honnører
Den rabatterte honnørbilletten ble første gang lansert i Norge av NSB, i 1953 (kilde: snl.no). Nå plikter kollektivselskaper med offentlig tjenestekontrakt å yte sosiale rabattordninger med 50 prosent rabatt på enkeltbilletter for barn, honnørreisende og vernepliktige.
Fylkeskommunene og transportselskapene har også mulighet til å tilby bedre rabattordninger.
Honnørrabatt gis til alle over 67 år. Du trenger kun vanlig legitimasjon.
Husk at du ikke har rett på honnørrabatt som «tidligpensjonist» om du går av med alderspensjon før 67: Du har først rett til honnørrabatt når du har fylt 67 år.
Merk deg også at det kan være spesielle regler og unntak for honnørrabatter ut fra billettype - som for eksempel «lavprisbillett»:
- For reiseselskaper som har ulike billettkategorier, som VY, SJ Nord og Sør, er det for eksempel unntak fra honnørrabatten på 50 prosent for noen billettkategorier. Det ytes for eksempel ikke honnørrabatt på «lavprisbillett» hos Vy. Og for pluss-sete hos SJ Nord er det kun 25 prosent honnørrabatt.
- Noen billettyper kan imidlertid gi enda mer rabatt enn den vanlige 50 prosenten, for eksempel med periodebilletter hos kollektivselskapene - som du kan se av eksempelet fra AtB (Trondheim) nedenfor.

Beholder krav om helseattest for bilførere over 80 år
Honnørbillett til flere enn seniorer
Som nevnt innledningsvis: Du kan også ha rett på den billigere honnørbilletten selv om du ikke er pensjonist, altså ikke fylt 67.
Honnørbillett hos kollektivselskapene gis typisk også til:
- personer med norsk uføretrygd
- blinde og døvblinde
Er du i en av disse gruppene må du kunne vise fram et bevis fra Nav eller Blindeforbundet.

Nav: Dette må til for å bli ufør
Vi Pluss
Uføre med spesialfordeler
Vi PlussFor blinde uten uførepensjon utstedes tilleggslegitimasjonskortet av Norges Blindeforbund. Honnørrabatt til personer med døvblindhet og gratis reise for én ledsager gis mot framvisning av tilleggslegitimasjonskort som distribueres gjennom Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde.
Nav utsteder honnørkort til de som har rett på det, og sender dette automatisk ut til de det gjelder. Men det kreves at du minst har 50 prosent uføretrygd fra Nav, for å få honnørkort. Kortet gir også rett til honnørrabatt for ektefelle eller registrert partner som reiser sammen med deg, uansett alder.
Rabatt til ektefelle eller partner
Og at medreisende kan få honnørrabatt, gjelder også for deg som reiser sammen med en helt vanlig alderspensjonist - ikke kun uføre med Nav-kort:
Mange kollektivselskaper sier at ektefelle eller partner registrert i henhold til partnerskapsloven kan løse enkeltbillett med honnørrabatt når dere reiser sammen. Noen gir også denne muligheten til samboere - men dette bør du sjekke med transportøren. Vy gir for eksempel ikke slik rabatt til samboere - kun til ektefeller/registrerte partnere.

- Det er rimelig urettferdig

Mange fordeler ved godkjent yrkesskade: Slik får du det
Vi PlussHonnørrabatter
Her er eksempler på noen honnørrabatter:
Ruter (Oslo): (Tilnærmet) halv pris på billetter (enkeltpris koster 20 kr for honnør vs. 39 kroner for voksen, 1 sone). 30-dagersbillett koster 409 kr for honnør og 814 kr for voksen. Ektefelle/registrert partner som reiser sammen med den som har rett til honnørrabatt
AtB (Trondheim): Halv pris på enkeltbillett (eksempelvis 21 kroner for 1 sone vs. 42 kroner for voksen) og mer rabatt for periodebilletter (30-dagersbillett: 360 kroner for honnør/1 sone vs. 890 kr for voksen). Ektefelle, samboer eller registrert partner kan løse enkeltbillett med honnørrabatt når dere reiser sammen.
Kolumbus (Rogaland): Honnør får halv pris på alle bussbilletter unntatt Kombibillett. Ektefelle eller registrert partner til personer som har rett til honnørbillett, får også kjøpe honnørbillett når disse reiser sammen.
Vy: Honnør får følgende rabatter:
- Enkeltbillett: 50 prosent rabatt
- Periodebillett: ingen rabatt
- Lavpris: ingen rabatt
- Flex: ingen rabatt
- Flex Refunderbar: 50 prosent rabatt
- Pluss: ingen rabatt
- Pluss Refunderbar: 25 prosent rabatt
- Sove: ingen rabatt
- Sove Refunderbar: 25 prosent rabatt
SJ Nord: Honnørrabatten utgjør 50 prosent rabatt på Standard Refunderbar og 25 prosent på Premium Refunderbar, med en minimum billettpris på Premium på 299 kroner.
Widerøe: Honnør kan kjøpe Full flex-billetter til 50 prosent rabatt, men kun på Widerøes anbudsruter. Dette tilbys personer over 67 år og andre honnørreisende. En ledsager uansett alder gis samme rabatt. Billettypen er kun tilgjengelig på anbudsrutene (lenke til Widerøe). Merk at honnørrabatten ikke gjelder for noen av de andre, billigere billettypene.

Kjøpe feriebolig i utlandet? Dette må du vite
Vi Pluss
Flyttet 1700 km: – Jeg ble bergtatt av naturen her
Senior-rabatt i andre land
Honnørrabatten i Norge er bundet opp mot den offisielle pensjonsalderen, som per i dag er 67 år. Slik er det også i andre land - men der kan pensjonsalderen være annerledes enn her hjemme og du kan derfor ha rett på seniorrabatter selv om du er yngre enn 67 år. Sjekk dette med transportselskapet der du er, noen land kan ha seniorrabatt på kollektivtransport allerede fra 60 år.
Slik er det i våre naboland:
Sverige: Der er det vanlig at kommunene tilbyr sine innbyggere et seniorkort som gir seniorer gratis reiser med kollektivtrafikken i den kommunen de er bosatt. Det er kommunene som bestemmer ved hvilken alder innbyggerne får dette, det kan variere fra 65 til 75 år. Som turist må du som oftest forholde deg til ordinære voksenbilletter når det gjelder interkommunal buss/trikk/bane. På toget, SJ, ytes 10 prosent pensjonistrabatt fra 65 år.
Danmark: Her må du passe på i sommer, for danskene endrer nemlig pensjonsalderen fra 65 til 67 år. Det skjer fra og med 1. juli - og fra da må du altså være fylt 67 år for å kjøpe en pensjonistbillett. Før 1. juli kan du reise til pensjonistpris fra 65 år. Den generelle seniorrabatten er på 25 prosent. Les mer på DOT.dk (Som en kuriosa: I Danmark gis seniorrabatt også til førtidspensjonister, men da etter søknad.)

Spania-ferie? Dette må du være forberedt på

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.