Sunn mat

- Er vi blitt bortskjemte og uvitende?

KOMMENTAR: Det er på tide å løfte frem de tradisjonsrike ingrediensene som en del av norsk fredagstaco.

FREDAGSTACO: Norsk mat er etterhvert blitt ensbetydende med alt fra fårikål til fredagstaco. Kanskje det er på tide å ta tradisjonsmaten som vi opprinnelig fant på norske middagsbord, ett steg videre? Foto: NTB
FREDAGSTACO: Norsk mat er etterhvert blitt ensbetydende med alt fra fårikål til fredagstaco. Kanskje det er på tide å ta tradisjonsmaten som vi opprinnelig fant på norske middagsbord, ett steg videre? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er en kjent sak at norske matvaner har endret seg kraftig i løpet av de tre-fire siste tiårene. Tidlig på 80-tallet var grønnsaker fortsatt ensbetydende med gulrot og kålrabi, poteter sto på middagsbordet minimum fem av sju dager i uken og ikke før pizzaen inntok middagsbordet på slutten av tiåret var det endring i gjære: Taco, ris- og pastaretter har tatt stadig større plass på norske tallerkener, mens det som har forsvunnet ut - både fra kjøkken og matbutikker - er matvarer som oksetunge, stekt lever, lungemos, blodklubb og torskerogn.

Nå er det på tide å hente frem de gamle, og for mange trauste ingrediensene. Skal virkelig matvarer som er både sunne og bærekraftige brukes til dyrefor - eller kastes?

Kanskje har supermarkedet som eneste tegn på hvor maten kommer fra, også gitt oss intrykket at mat er noe som kommer vakuumpakket - og helst bærer navnet filet - uten å røpe at det har vært en del av et dyr? Vi er blitt bortskjemte til hva vi spiser, og kanskje også uvitende om hvor sunn den maten vi velger bort, faktisk er. Mange sliter eksempelvis med jernmangel jevnlig, og må ta jerntabletter for å bøte på problemet. Med et jevnt inntak av innmat, som er særlig jernholdig, kunne man kanskje unngått hele problemet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.