Sunn mat

- Er vi blitt bortskjemte og uvitende?

KOMMENTAR: Det er på tide å løfte frem de tradisjonsrike ingrediensene som en del av norsk fredagstaco.

FREDAGSTACO: Norsk mat er etterhvert blitt ensbetydende med alt fra fårikål til fredagstaco. Kanskje det er på tide å ta tradisjonsmaten som vi opprinnelig fant på norske middagsbord, ett steg videre? Foto: NTB
FREDAGSTACO: Norsk mat er etterhvert blitt ensbetydende med alt fra fårikål til fredagstaco. Kanskje det er på tide å ta tradisjonsmaten som vi opprinnelig fant på norske middagsbord, ett steg videre? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er en kjent sak at norske matvaner har endret seg kraftig i løpet av de tre-fire siste tiårene. Tidlig på 80-tallet var grønnsaker fortsatt ensbetydende med gulrot og kålrabi, poteter sto på middagsbordet minimum fem av sju dager i uken og ikke før pizzaen inntok middagsbordet på slutten av tiåret var det endring i gjære: Taco, ris- og pastaretter har tatt stadig større plass på norske tallerkener, mens det som har forsvunnet ut - både fra kjøkken og matbutikker - er matvarer som oksetunge, stekt lever, lungemos, blodklubb og torskerogn.

Nå er det på tide å hente frem de gamle, og for mange trauste ingrediensene. Skal virkelig matvarer som er både sunne og bærekraftige brukes til dyrefor - eller kastes?

Kanskje har supermarkedet som eneste tegn på hvor maten kommer fra, også gitt oss intrykket at mat er noe som kommer vakuumpakket - og helst bærer navnet filet - uten å røpe at det har vært en del av et dyr? Vi er blitt bortskjemte til hva vi spiser, og kanskje også uvitende om hvor sunn den maten vi velger bort, faktisk er. Mange sliter eksempelvis med jernmangel jevnlig, og må ta jerntabletter for å bøte på problemet. Med et jevnt inntak av innmat, som er særlig jernholdig, kunne man kanskje unngått hele problemet.

Det var ingen selvfølge at nordmenn flest skulle innføre fredagstaco - en tradisjon som har stått støtt i de norske hjem i over 25 år.

Hvorfor ikke la oss inspirere ytterligere av tacoens hjemland - samtidig som vi benytter oss av de tradisjonsrike ingrediensene som har gått i glemmeboken hos nordmenn flest, slik meksikanerne faktisk gjør med sine utallige varianter av taco:

De av oss som er så heldige å ha besøkt Mexico for å smake taco laget med oksetunge, hjerte eller hode, kan bekrefte at tilbereding av disse matvarene utover å ha på salt og pepper og koke en potet til, kan gjøre vidunder på middagsbordet.

Fredagstaco kan være så mye mer enn kjøttdeig og boksmais.

Er man mer interessert i det indiske kjøkkenet, kan kanskje en sterk kyllinglever-masala være et alternativ, eller hva med å hente inspirasjon i det afrikanske kjøkkenet? Mulighetene er utallige.

HELSESKADELIG: Denne tørkerull-typen bør du unngå hvis den skal være i kontakt med mat. Reporter: Berit B. Njarga Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Et annet paradoks er at man godt kan gå på en finere restaurant for å få servert nettopp disse råvarene, som kyllinglever dandert på en liten asjett til verdien av flere hundrelapper - mens de eneste som spiser kyllinglever hjemme er hunden og katten.

Nok et tegn på at det handler om å gjøre maten appetittvekkende, noe vi kanskje ikke var flinke nok til før, da vi spiste disse ingrediensene også av nødvendighet - fordi de var rimelige.

Det er mye som må til for at vi faktisk skal velge å spise hele fisken og féet - med alt det har å by på: Butikkene må tilby råvarene, vi må velge å kjøpe dem - og antakelig må en og annen influenser og kokebokforfatter gi oss inspirasjon til å benytte dem på nye og spennende måter.

Det er på tide å tenke nytt - om det gamle!

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.