Oppgradering av eldre hus

Er huset ditt bygget før 1990?

Da bør du definitivt ta en sjekk på boligen.

GAMMELT OPPLEGG: I en eldre bolig er det spesielt viktig å sjekke stikkontakter og eventuelt ledningsopplegg med elektriker. Foto: Scanpix
GAMMELT OPPLEGG: I en eldre bolig er det spesielt viktig å sjekke stikkontakter og eventuelt ledningsopplegg med elektriker. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Et hus fra 1990 kan vi kalle et “eldre hus” etter dagens standard - det begynner å få et preg av alder siden det nærmer seg 30 år, sier Per-Egil Rese, daglig leder ved boligleverandøren Bygg Team.

Han begrunner det med at blant annet vannrør på denne tiden enda ikke var byttet ut med plast men var oftest av kobber.

- Disse har vi sett eksempler på at kobberrør tærer opp over tid. Hus før 1980 som det ikke er gjort noe med, er å regne som rehabiliteringsobjekter, forklarer Rese videre.

TRENGER OPPGRADERING: Hus som er bygget før 2004 trenger en sikkerhetssjekk, mens hus bygget før 1980 bør som regel rehabiliteres, mener Per-Egil Rese, daglig leder ved Bygg Team. Foto: Bygg Team.
TRENGER OPPGRADERING: Hus som er bygget før 2004 trenger en sikkerhetssjekk, mens hus bygget før 1980 bør som regel rehabiliteres, mener Per-Egil Rese, daglig leder ved Bygg Team. Foto: Bygg Team. Vis mer

Disse husene bør oppgraderes

Ifølge Statistisk sentralbyrå ble det bygget over en halv million eneboliger i Norge mellom 1961 og 1990. De aller fleste av disse eneboligene er såkalte "kataloghus" som ble tilbudt boligkjøpere gjennom ferdighusfirmaers huskataloger.

Mange av disse husene er nå modne for oppgradering ettersom sentrale bygningsdeler som tak, kledning og drenering har nådd sin levetid.

Dette må du sjekke

Det er mange i aldersgruppen 55 + som bor i eldre hus, og da er det ekstra viktig å være obs i henhold til sikkerheten i hjemmet.

De viktigste som må være i god stand mener Rese er følgende:

  • Sikringsskap bør være oppgradert til automatsikringer.
  • Det må være tilstrekkelig med røykvarslere og brannslukningsutstyr.
  • Det bør være montert en komfyrvakt.
  • Automatisk vannstoppeventil kan også være bra å få montert. Rese mener at det gir reduksjon på forsikringen.

Lurer du på om din eldre bolig er sikker, er det spesielt tre områder du bør ta en kontrollsjekk på, mener Rese.

-Sjekk stikkontakter og eventuelt ledningsopplegg med elektriker, få en rørlegger til å sjekke tilstanden på vannrør og opplegg. Jeg anbefaler også å få en snekker eller takstmann til å ta en generell tilstand på lufting på kalde loft, og eventuelt vurdere etterisolering av loft, råder han.

Slik blir boligen energieffektiv

Ifølge Rese er hus bygget fra 2000 eller senere som regel i god stand, men her er det store forskjeller fra hus til hus.

-Jeg vil si at vi må nærmere 2005 for å kunne si at et hus er i topp stand. Etter 2004 var det mange som innførte en høyere energistandard, med blant annet 20 centimeter isolasjon i vegger, tre-lags vinduer, balansert ventilasjon med roterende veksler, og så videre, sier han.

Når en eldre bolig må utbedres, er det ifølge SINTEF-forsker Tommy Kleiven smart å gjøre en liten tilleggsinvestering som oppgraderer boligen slik at den blir mer energieffektiv i samme slengen.

-En godt isolert bygningskropp øker komforten i huset og oppvarmingsbehovet reduseres betraktelig. Bygningskroppen har dessuten lengre levetid enn tekniske installasjoner, informerer Kleiven på Sintef.no.

Finn eksperter i ditt nærområde

Enova's rådgiverregister er en liste over aktører som har bestått kurs i energieffektivisering av boliger.

Listen finner du her.

"Utvalgt arkitektur" er en liste over forbildeprosjekter som har kommet lengre enn dagens praksis innenfor ett eller flere miljøtema.

Listen finner du her.

Kilde: Sintef.no

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.