<strong>Grillet fersken:</strong> Grillprosessen trekker ut fuktighet så frukten blir ekstra saftig. Den den høye varmen gjør at sukkeret i fruktene karamelliserer seg og gir en herlig stekeflate. Foto: Betina Hastoft
Grillet fersken: Grillprosessen trekker ut fuktighet så frukten blir ekstra saftig. Den den høye varmen gjør at sukkeret i fruktene karamelliserer seg og gir en herlig stekeflate. Foto: Betina Hastoft Vis mer

Frukt på grillen:

Er grillen varm kan du like gjerne grille desserten også

Banan, ananas og fersken: Frukt er perfekt på grillen. Her får du sju favoritter.

Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Når vi likevel har laget middagen på grillen og det ofte god varme igjen, så hvorfor ikke utnytte varmen til det fulle? Denne varmen er perfekt for en dessert.

All frukt kan grilles, og lune frukter og varme bær smaker utrolig godt. Grillen får nemlig fram sødmen i frukt, og kan derfor blir en perfekt avslutning på et grillmåltid. Lune frukter og varme bær smaker utrolig godt. Du kan også servere grillet frukt som tilbehør til maten eller spise den alene.

Kan all frukt grilles?

Det meste av frukt kan grilles. Til og med vannmelon kan grilles til den har fått kledelige striper og kan serveres som en salt eller søt rett. Flere andre frukttyper egner seg også godt til grilling. Prøv for eksempel ananas, mango, fersken, nektarin eller epler og pærer.

Pass imidlertid på at fruktene ikke er for modne, men har litt motstand igjen. Det er viktig at du har rengjort grillristen godt når du skal spise frukten til dessert. Rester av grillolje og hvitløk smaker ikke godt sammen med iskrem!

Frukten kan også grilles over aluminiumsfolie eller træs på spyd.

Grillet sitron

Grillet sitron
  • Grillede sitroner er etter noen minutter klare til å skvise over maten!
  • Det er flere gode grunner til å grille sitroner. Det gir sitronsaften en litt annen smak og så ser det flott ut ved servering.
  • Bruk middels sterk varme og la hele sitroner ligge på grillen til de har en lys brunfarge i cirka 10-15 minutter. Del sitronen i to og legg halvdelene med snittflaten ned noen minutter til den får fin stekefarge.
  • Prøv «grillet sironsaft» til grillet makrell og laks, over en salat eller press litt saft på grillet frukt.

Foto: Anders Schønnemann

Avslutt sommermåltidet med frukt som er tilbered på grillen. Disse dessertene faller garantert i smak hos store og små!

Grillet nettmelon med gresk yoghurt (4 porsjoner)

Grillet nettmelon med gresk yoghurt (4 porsjoner)

Også cantaloupe-, galia- og og honningmelon kan grilles.

  • 600 g nettmelon
  • 200 g gresk yoghurt
  • 2 ss honning
  • 30 g pistasjnøtter
  1. Skjær melon i skiver og skjær skallet av. Grill melonskivene på en rykende varm grill ca. 1 minutt på hver side.
  2. Server melonskivene på tallerken med yoghurten. Drypp på honning og grovhakkede pistasjnøtter. Pynt med litt frisk mynte og server straks.

Foto: Betina Hastoft

Grillet fersken med bringebærpuré (4 porsjoner)

Grillet fersken med bringebærpuré (4 porsjoner)

Både fersken og nektariner er gode å grille. De blir best om de er ganske modne.

  • 250 g bringebær
  • ½ dl sukker
  • 4 fersken eller nektariner
  • 200 g god vaniljeis
  1. Mos 2/3 av bringebærene med sukker og smak til.
  2. Del ferske i to og ta ut steinene. Grill ferskenene med snittflaten ned til de er gjennomvarme.
  3. Server nektarinene i dype tallerkener sammen med en kule is. Hell på bringebærpuré og pynt med resten av bærene og mynteblader.

Foto: Betina Hastoft

Grillede bananer (4 porsjoner)

Grillede bananer (4 porsjoner)

Bananer på grillen eller over bålpannen er en delikatesse. Vi har fylt dem med hakket sjokolade og valnøttkjerner, men de smaker like godt uten. Og hva med en kule vaniljeis ved siden av?

  • 4 bananer
  • hakket sjokolade - gjerne mørk
  • 2 dl hakkede valnøttkjerner
  1. Bananene skal ikke skrelles. Skallet fungerer som «folie». Sørg for at bananene ligger stødig. Skjær et snitt på langs oppå bananene (se bildet). Klem litt slik at snittet åpner seg.
  2. Fyll snittet med hakket sjokolade og hakkede valnøttkjerner. Legg bananene på grillen eller på rist over bålpanne. La bananene ligge til sjokoladen har smeltet. Det gjør ingenting om skallet blir svart. Nyt bananene umiddelbart.

Oppskrift og bilde: frukt.no

Grillet ananas med bringebær (8 porsjoner)

Grillet ananas med bringebær (8 porsjoner)

Grillet ananas smaker utrolig godt servert sammen med litt bær. Ananas er også super å grille på spyd ettersom den holder så fint på fasongen. Du kan også servere is eller vaniljekesam til.

  • 1 frisk ananas
  • 2 ss flytende honning
  • 1 kurv bringebær
  1. Skrell ananasen og skjær bort «øynene» som gjerne sitter igjen etter skrelling. Skjær den i 1 cm tykke skiver. Fjern midtstilken.
  2. Pensle ananasskivene med flytende honning og legg dem på en varm grill. Grill på direkte varme i 2-3 minutter på hver side. La skivene hvile på indirekte varme til de skal serveres.

Oppskrift og bilde: fruk.no

Grillet vannmelon med balsamico (4 porsjoner)

Grillet vannmelon med balsamico (4 porsjoner)

Grillet vannmelon er utrolig godt! Den får en helt unik, karamellisert sødme. Server grillet vannmelon som dessert eller som tilbehør til annen grillmat.

  • ½ vannmelon
  • 2 ss ristede sesamfrø
  • 50 g fetaost
  • 1/2 dl balsamicokrem
  • sitronmelisse til pynt
  1. Skjær vannmelonen opp i passe store skiver ca. 1 cm. tykke. Legg vannmelonskivene på grillen og la de ligge til de har fått tydelige grillriller, et par minutter på hver side.
  2. Anrett skivene på et serveringsfat og strø over smuler av fetaost og sesamfrø. Sprøyt over balsamicokrem til slutt.
  3. Sødmen i melonen og den litt syrlig-søte balsamicokremen passer utrolig godt sammen.

Oppskrift og bilde: frukt.no

Grillspyd med marsmallows og aprikoser (4 porsjoner)

Grillspyd med marsmallows og aprikoser (4 porsjoner)

Apriksoer er ofte ikke så søte, så da er de perfekte tre spå spyd med søte og «klissete» mashmallows.

  • 8 aprikoser
  • 12 store marshmallows
  • 4 ts honning
  1. Skyll aprikosene, del dem i to og fjern steinen. Sett aprikosene på spyd sammen med mashmallows.
  2. Grill spydene raskt på begge sder på en varm gill til marshmallows karamelisseres.
  3. Drypp honning på og server straks, gjerne med litt vaniljeis.

Foto: Betina Hastoft

Grillet eple- og rabarbrakompott

Grillet eple- og rabarbrakompott

Her har vi brukt eple, rabarbra og jordbær. Pære er også godt!

  • 2 eple eller pære
  • 2 stilker rabarbra
  • 1 ts kanel
  • 1 ss brunt sukker
  • 8 jordbær
  1. Skrell eplene, fjern kjernehus og del i biter. Skjær rabarbraen i ca. 1 cm tykke skiver. Bland med eplebitene og legg det på et stort ark grillfolie. Dryss over kanel og sukker.
  2. Lukk foliepakken og grill på direkte varme til eplene er møre i cirka 10 minutter. Legg i jordbær på slutten slik at de også blir litt lune. Server med vaniljeis.

Bilde og oppskrift: frukt.no

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer