Fryseboks i boden

Er fryseboksen din plassert i boden?

Da bør du flytte den før den blir ødelagt. Her er grunnen.

IKKE I BOD: Det er med god grunn at fryseboks og kjøleskap ikke må plasseres i boden. Foto: Scanpix.
IKKE I BOD: Det er med god grunn at fryseboks og kjøleskap ikke må plasseres i boden. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hadde du en fryseboks som holdt i 30 år før den røk, mens den nye du kjøpte for 7 år siden allerede er reparert to ganger?

Forklaringen kan være at du har satt fryseboksen på feil sted. Moderne frysebokser og kombiskap skal nemlig ikke stå i en kald kjeller eller uisolert bod slik som mange av de gamle brønnfryserne kunne.

Ekspertene forteller deg hvorfor.

For lav temperatur i rommet

- Det anbefales ikke at frysebokser og fryseskap står i rom hvor temperaturen går ned under pluss 10 grader. Dette fordi kjølevæsken i fryseboks og fryseskap blir tykkere på grunn av lav temperatur, og det sliter på kompressoren ved å dra kjølevæske rundt i systemet, forteller Simen Kristiansen, assisterende salgssjef for hvitevarer hos Elkjøp.

BLIR ØDELAGT: Ikke la frys eller kjøleskap stå i kald bod, advarer Simen Kristiansen, assisterende salgssjef for hvitevarer hos Elkjøp. Foto: Elkjøp.
BLIR ØDELAGT: Ikke la frys eller kjøleskap stå i kald bod, advarer Simen Kristiansen, assisterende salgssjef for hvitevarer hos Elkjøp. Foto: Elkjøp. Vis mer

Da vil fryseren så og si garantert gå i stykker.

Ifølge Thomas Marthinsen, salgssjef for hvitevarer hos POWER Norge, er kjøle-og fryseskap laget for å stå plassert i rom som vi oppholder oss i, ikke i rom med lav temperatur eller for høy luftfuktighet.

- En fryser som i utgangspunktet skal holde -18 grader på innsiden vil ikke tåle å stå i et rom med lav temperatur, sier Marthinsen.

Dekkes ikke av reklamasjon

Kjøleskap plasseres som regel på kjøkken og ikke i en bod, og et kjøleskap vil i likhet med en fryseboks slutte å fungere hvis temperaturen i rommet faller under temperaturen inne i skapet.

- Termostaten i kjøleskap merker at temperaturen er lavere enn innstilt temperatur på kjøleskapet og kobler derfor ut kompressoren til å ikke gi effekt. Med lave temperaturer i boden vil da også maten som skal ha 2-4 grader falle ned under -0 grader, og du oppbevarer maten kaldere enn det de er ment til, forklarer Kristiansen videre.

Og vær obs: blir fryser eller kjøleskap ødelagt etter å ha stått i et kaldt rom, vil ikke dette dekkes av reklamasjon eller garanti, understreker Kristiansen.

Det finnes unntak

De fleste produsenter oppgir at fryseboks og kjøleskap ikke skal brukes om det står i rom med en temperatur på under fem grader.

Men det finnes det noen unntak.

UNNTAK: Det finnes noen frysere som kan stå i rom ned til -15 grader, sier Thomas Marthinsen, salgssjef for hvitevarer hos POWER Norge. Foto: POWER.
UNNTAK: Det finnes noen frysere som kan stå i rom ned til -15 grader, sier Thomas Marthinsen, salgssjef for hvitevarer hos POWER Norge. Foto: POWER. Vis mer

- Noen frysere og fryseskap er laget for å tåle -15 grader i rommet, sier Marthinsen.

Men når det gjelder kjøle-og kombiskap skal kjøledelen skal holde to-fire grader. Om temperaturen på utsiden er lavere vil ikke et kjøleskap kunne varme opp temperaturen inni skapet. I tillegg kan det bli en utfordring med kondensvann fra kjøledelen som fryser.

- Kjøleskap skal da skrues av eller kobles ut. Men kombiskap kan ha en funksjon som kobler ut kjøledelen, opplyser Marthinsen videre.

Kan ikke fryseren stå i annet rom?

Dersom du ikke har plass til fryser eller fryseskap et annet sted i hjemmet enn i boden, bør du enten velge en fryser fra en produsent som tåler å stå ned til -15 grader, råder Kristiansen.

Det kommer også an på om boden er godt nok isolert eller ikke. Men når det gjelder luftfuktighet er dette ingen god idé.

- For en fryseboks produserer varme på utsiden for å kjøle ned innsiden. Det påvirker ofte en kald utebod på en spesiell måte. Det viktigste da er å ha et underlag som tåler vann og da trolig isdannelser, opplyser Marthinsen.

Her bør fryseboks, fryseskap og kjøleskap stå

Ekspertene tipser:

  • Du kan plassere et lite fryseskap integrert i kjøkkenet, på samme måte som en integrert oppvaskmaskin.
  • Har du ikke plass til det, kan du sette fryseboksen under en trapp hvis du har det. Eller i en kjeller som ikke er kald.
  • Noen velger å sette en liten fryseboks på gjesterom. Ulempen med det er at boksen vil avgi noe støy og kan være et irritasjonsmoment for den som sover på rommet.
  • Men ikke plassere fryseboksen på et lite tett rom, da vil fryseboksen varme opp rommet og måtte jobbe enda mer for å holde fryseren kald.
  • For deg som ikke har plass til fryseboks i det hele tatt, anbefales det å velge et frittstående kombiskap i stedet for et integrert kombiskap grunnet størrelse i frys.
  • Om den plasseres i bod, må du sørge for at det er god lufting.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.