Klima og forbruk

Er du over 60? Da tilhører du klimaverstingene

Trodde du det var den yngre, forbrukerorienterte generasjonen som bidrar mest til klimagassutslippene? Da må du tro om igjen.

FORBRUKER MER ENN DE YNGRE: Tross lavere inntekt i pensjonsalderen, forbruker de eldre mer gjennom formue, og etterlater derfor et større klimaavtrykk. Foto: NTB
FORBRUKER MER ENN DE YNGRE: Tross lavere inntekt i pensjonsalderen, forbruker de eldre mer gjennom formue, og etterlater derfor et større klimaavtrykk. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Er det noe vi forbinder med eldre generasjoner, er det sparsomhet og nøkternhet. Besteforeldrene våre hadde utedo på hytta, slukket lyset i rom de ikke oppholdt seg i, lappet klær og bakte brødet selv. Luksus og sløsing var nærmest fremmedord, og i alle tilfeller ansett som moralsk forkastelig.

Men de eldre er ikke lenger hva de engang var. Dette er også forskernes forklaring på hvorfor folk over 60 viser seg å være dagens klimaverstinger. Det er nemlig funnet i en fersk studie ved NTNU. Studien har kartlagt klimagassutslipp fordelt etter befolkningens alder i årene 2005, 2010 og 2015. Undersøkelsen omfatter 27 EU-land, i tillegg til Norge, Storbritannia, USA, Australia og Japan.

Mer forbruk tross mindre inntekt

Selv om inntekten krymper i pensjonsalderen, har de eldre i utviklingsland opparbeidet seg verdier, først og fremst i bolig som for mange har økt høyt i verdi. Dermed klarer de eldre å opprettholde et høyt forbruk gjennom formuen sin, sier postdoktor Heran Zheng til Gemini, som først omtalte saken. Zheng er tilknyttet Institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU, og er en av flere forskere bak studien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.