Klima og forbruk

Er du over 60? Da tilhører du klimaverstingene

Trodde du det var den yngre, forbrukerorienterte generasjonen som bidrar mest til klimagassutslippene? Da må du tro om igjen.

FORBRUKER MER ENN DE YNGRE: Tross lavere inntekt i pensjonsalderen, forbruker de eldre mer gjennom formue, og etterlater derfor et større klimaavtrykk. Foto: NTB
FORBRUKER MER ENN DE YNGRE: Tross lavere inntekt i pensjonsalderen, forbruker de eldre mer gjennom formue, og etterlater derfor et større klimaavtrykk. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Er det noe vi forbinder med eldre generasjoner, er det sparsomhet og nøkternhet. Besteforeldrene våre hadde utedo på hytta, slukket lyset i rom de ikke oppholdt seg i, lappet klær og bakte brødet selv. Luksus og sløsing var nærmest fremmedord, og i alle tilfeller ansett som moralsk forkastelig.

Men de eldre er ikke lenger hva de engang var. Dette er også forskernes forklaring på hvorfor folk over 60 viser seg å være dagens klimaverstinger. Det er nemlig funnet i en fersk studie ved NTNU. Studien har kartlagt klimagassutslipp fordelt etter befolkningens alder i årene 2005, 2010 og 2015. Undersøkelsen omfatter 27 EU-land, i tillegg til Norge, Storbritannia, USA, Australia og Japan.

Mer forbruk tross mindre inntekt

Selv om inntekten krymper i pensjonsalderen, har de eldre i utviklingsland opparbeidet seg verdier, først og fremst i bolig som for mange har økt høyt i verdi. Dermed klarer de eldre å opprettholde et høyt forbruk gjennom formuen sin, sier postdoktor Heran Zheng til Gemini, som først omtalte saken. Zheng er tilknyttet Institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU, og er en av flere forskere bak studien.

Noe av problemet er at forbruket knytter seg til karbonsensitive områder som energi, ettersom en økende andel eldre bor alene, påpeker forskeren. Eldre har et høyere energiforbruk i huset fordi de oppholder seg mer hjemme, i tillegg bruker de bilen oftere.

Forskeren mener derfor det ville være en fordel for klimaet om flere flyttet til mindre boliger når barna flytter ut. Mer bygging av eldrevennlige bofellesskap, transportsystemer og infrastruktur vil bidra positivt, mener Zheng.

Dette er noen av funnene i studien:

  • I 2005 sto aldersgruppen over 60 år for 25 prosent av klimagassutslippene. I 2015 var andelen nær 33 prosent.
  • I 2005 sto aldersgruppen over 60 år for mindre utslipp enn gruppene 30-44 år og 45-59 år. I 2015 hadde seniorene passert 30-44-åringene, og lå på samme nivå som 45-59-åringene.
  • Yngre aldersgrupper har et større forbruk av importerte varer, som dermed fører til utslipp i andre land, mens utslippene de eldre står for er mer lokale.
  • At de eldre står for en økende andel av klimagassutslippene, gjelder i alle de 32 landene som ble undersøkt. I Japan, som har en aldrende befokning, står seniorene for over halvparten av utslippene og skiller seg dermed negativt ut.
  • Når det gjelder utslipp i antall tonn per person, har nordmenn over 60 år markant større utslipp enn svensker og dansker i samme aldersgruppe. Eldre i Australia og USA kommer dårligst ut, mens eldre i Romania, Litauen, Ungarn, Kroatia og Estland har minst utslipp per person.
  • Helt svart er det likevel ikke: Selv om de eldre har passert de yngre i utslipp, har samtlige aldersgrupper redusert sine årlige utslipp fra 2005 til 2015. Den største reduksjonen er det de unge under 30 som står for (3,7 tonn) , mens folk over 60 har hatt minst reduksjon (1,5 tonn).

Eldrebølge

At de eldre har passert de yngre i utslipp, er uansett dårlig nytt for klimaet, med tanke på at eldre mennesker utgjør en stadig større andel av befolkningen, og at levealderen øker. I de 32 landene studien undersøkte vil den eldre befolkningen fordobles fra 2019 til 2050, melder Gemini.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.