DSB beredskap

Er du forberedt for en eventuell krise?

Gjennom egenberedskapsuka ønsker Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) å vise husholdningene hvordan man med enkle grep er rustet til å klare seg selv i minst tre døgn i en krise.

EGENBEREDSKAP: Skulle det oppstå en krisesituasjon av større eller mindre omfang, som for eksempel et lengre strømbrudd, lønner det seg å ha noen ting i beredskap. Video: Berit B. Njarga. klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Årets egenberedskapsuke er i gang, og målet er at den norske befolkning gjennom egenberedskap skal kunne klare seg i tre døgn på egenhånd dersom en krise skulle oppstå. Det være seg eksempelvis ved lengre strømbrudd, som i Innlandet i fjor, da høststormer førte til at flere områder ble strømløse over flere døgn.

I Innlandet har Statforvalteren nylig vurdert hva som utgjør en mulig risiko - og nettopp forsyningssvikt av kraft blir pekt på som sannsynlig av Statsforvalteren, som understreker viktigheten av egenberedskap, i form av å ha tilgang til vann, mat og oppvarming om en krise skulle oppstå, skriver Oppland Arbeiderblad.

Oppfordringen fra DSB gjelder hele landet - og spørsmålet er om du har det du trenger i boligen din, til å klare deg i tre døgn?

Her kommer en påminner. I videoen øverst i artikkelen finner du også en oppsummering av hva du bør passe på å ha tilgjengelig.

Ekstra medisiner i beredskap

Som Vi.no har skrevet tidligere, er medisiner du er avhengig av en av tingene du bør ha i beredskap, ifølge myndighetene.

- Hvis man er avhengig av faste medisiner, bør man snakke med legen sin eller apoteket om det er mulig å ha noen dagers forbruk i reserve, har Tore Kamfjord, kommunikasjonsdirektør i DSB, tidligere uttalt til Vi.no.

Dette skriver også Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) på nettsida sikkerhverdag.no, hvor de legger til at du må huske å sjekke holdbarheten og at du bør erstatte det som går ut på dato.

I løpet av året har det også vært mye snakk om å ha jodtablettene Jodix i hus, som kan gi beskyttelse mot radioaktivt jod ved atomulykker. Disse skal bare tas etter råd fra myndighetene, men er du over 40 år trenger du ikke å ta slike tabletter ved en eventuell ulykke. Dette fordi de over 40 år har svært liten risiko for å kreft i skjoldbruskkjertelen som følge av radioaktivt jod.

Lagre vann

Vann er også viktig å ha i beredskap dersom eksempelvis vannet kuttes, skriver Sikker hverdag. Generelt anbefaler DSB at man lagrer hele ni liter vann per person i hjemmet. Husk at vann skal lagres riktig - det vil blant annet si at du må fylle det på rene flasker, og at det ikke skal stå i direkte sollys.

Du kan lese mer om riktig lagring av vann i denne artikkelen.

Mat med lang holdbarhet

Sikker hverdag skriver videre at de anbefaler å ha litt ekstra mat tilgjengelig som egenberedskap, i form av mat med lang holdbarhet, som kan lagres i romtemperatur og eventuelt spises uten varmebehandling.

Eksempler på slike matvarer er knekkebrød, påleggshermetikk, suppe, turmat, middagshermetikk, energibarer, tørket frukt og nøtter, skriver de.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.