Hvilken klut er best?

- En potensiell bakteriebombe

Hjemmestrikket kjøkkenklut, chiffonklut eller mikrofiberklut: Hvilken kjøkkenklut som er best og mest hygienisk, avhenger mye av hva den brukes til og hvordan den brukes.

HVILKEN KJØKKENKLUT BRUKER DU? Hjemmestrikket, chiffon eller mikrofiber? Pass på at kluten ikke er for tykk - og at den kan få tørke i utstrekt tilstand: Jo raskere den tørker, jo bedre er det med tanke på bakterievekst. Foto: Kristin Sørdal
HVILKEN KJØKKENKLUT BRUKER DU? Hjemmestrikket, chiffon eller mikrofiber? Pass på at kluten ikke er for tykk - og at den kan få tørke i utstrekt tilstand: Jo raskere den tørker, jo bedre er det med tanke på bakterievekst. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De er jammen vakre, de hjemmestrikkede klutene som gjerne ligger flere i bunke, i farger som går ton-i-ton.

Men hvilken klut bruker du? Går du for mikrofiberklut på kjøkkenet eller chiffonklut? Eller er det hjemmestrikkede kluter som pynter opp ved kjøkkenvasken din?

STRIKKET KLUT: Visst er de sjarmerende og pene - og det er en verdi i seg selv, ifølge eksperter Vi.no har snakket med. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
STRIKKET KLUT: Visst er de sjarmerende og pene - og det er en verdi i seg selv, ifølge eksperter Vi.no har snakket med. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Den beste kluten

Vi har spurt rengjøringseksperter hvilken klut som er best å bruke med tanke på rengjøring og hygiene, og her er det et par viktige ting å huske:

- Det er ikke så lett å si hva som er den beste kluten. Det kommer veldig an på hva den skal brukes til og hvordan den brukes. Vasken er en ting - og hvor skittent det man bruker kluten til, er noe annet, sier professor Ingun Grimstad Klepp, forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet, som har skrevet boken «Lettstelt, rene klær med lite arbeid og miljøbelastning».

Men hvilken klut er best å bruke med tanke på rengjøring: Den hjemmestrikkede kjøkkenkluten, mikrofiberkluten eller den tynne chiffonkluten?

Her er Stig Ronander, fagsjef på renhold i ISS Norge, ikke i tvil:

- Den klarte beste kluten er mikrofiberklut. Ved riktig bruk blir det skinnende rent med mikrofiberkluter og de vil fjerne opptil 98-99 prosent av bakteriene, sier han, og forteller:

- Mikrofiberkluter fungerer optimalt hvis de blir fuktet med vann før bruk, men fungerer ikke like godt hvis de for eksempel blir lagt i en bøtte med vann og vridd opp. Da vil kluten bli fylt med vann, og klarer ikke å ta til seg smuss, skitt og bakterier. På ekstra skitne overflater kan man heller ta vann direkte på overflaten, deretter tørke over med en fuktet mikrofiberklut.

- Estetikk er også viktig

Klepp understreker at estetikk også er viktig, med tanke på hvilken type kjøkkenklut som er best.

- Kjøkkenkluter er framme hele tiden, og man er mye på kjøkkenet - så det er all mulig grunn til å legge mye hygge i den, sier Klepp - og viser til 60-tallshusmoren som brukte klorede linkluter.

- Ulempen er at det er en ganske krevende type klut, og klor er ikke noe vi ønsker å bruke mye av, sier hun.

Kluter i en blanding av lin og bomull, er et bra materiale for en kjøkkenklut, ifølge Klepp.

Når det kommer til estetikken, sier Klepp at den kan hjelpe med hygienen rett og slett fordi man intuitivt blir mindre skeptisk til å bruke kluten dersom den ser pen og ren ut - i motsetning til en sammenkrøllet, sjaskete klut.

Klepp poengterer at dersom du vil gå for strikket klut, kan det være lurt å ikke strikke den så tykk:

- Jo tynnere, jo bedre, i forhold til å holde kluten ren lengst mulig fordi den tørker raskere, sier hun.

For øvrig slår Klepp et slag for gjenbruk av materialer:

- Egentlig burde det være unødvendig å kjøpe nye kluter, når vi har så mye tekstiler som går ut og inn, sier hun, og anbefaler en skuff med oppklippede kluter fra gamle håndklær eller andre utgåtte tekstiler som kan egne seg som klut en periode før du kaster dem.

- En potensiell bakteriebombe

Utfordringen med kjøkkenkluten, er at den gjerne brukes flere ganger og at det dermed kan bli gode forhold for bakterievekst mellom bruk.

- Kjøkkenkluten er en potensiell bakteriebombe fordi den bor i et rom der det er lunkent og godt, og hvor det er fuktighet nok til at bakterier kan gro og vokse - og den er potensielt i kontakt med både mat og kjøkkenredskaper. Så at det er verdt å vie den ekstra oppmerksomhet, er helt sikkert, sier Klepp.

Hun sier videre at det derfor er veldig viktig hvordan man behandler kluten mellom bruk, uavhengig av hva slags klut du bruker:

- Jo mer du holder ting ikke skittent, jo lenger holder de seg rene, sier hun, og anbefaler noen enkle triks for å holde klutene rene lenger:

- Skyll kluten godt; først i varmt vann og så i kaldt. Vri godt opp, og heng den slik at den tørker raskt, da holder den seg ren lenger, sier hun, og fortsetter:

- Det beste er at det er ganske varmt der kluten skal tørke, og at den får strekke seg ut over en stor flate og har god tilgang på luft. Da tørker den raskere, sier hun, og foreslår en stang til å henge kluten over som et godt oppheng.

- Surningen kommer ofte dersom kluten ligger i en krøll og tørker langsomt, bemerker Klepp.

- Mikrofiber er best

Ronander er klar på hvilken klut han foretrekker av chiffon, mikrofiber og hjemmestrikket bomullsklut, med tanke på bakterievekst mellom bruk:

- Den beste er helt klart mikrofiberklut, deretter bomullsklut. Begge tåler høye vasketemperaturer, fra 60 til 90 grader. Den tynne chiffonkluten er best egnet som engangsklut og er lite egnet for vask i vaskemaskin, hevder Ronander.

Slik vasker du kluten best

Både Klepp og Ronander anbefaler at kluten vaskes i maskin på høy temperatur etter bruk.

- Mikrofiberkluter tåler vask på 95 grader. Bomullskluter tåler vask på 60 grader. Alle kluter bør vaskes på minimum på 60 grader. Har klutene blitt brukt til avtørring av for eksempel rå kylling eller svin, bør de helst vaskes på 90 grader, sier Ronander.

- Skal man sette på en vaskemaskin på 95 grader, er kjøkkenkluten en sterk kandidat til å få være med, sier Klepp, og fortsetter:

- Den trenger ikke alltid å vaskes så varmt, men skal du først ha en 95-graders vask, så ta med kjøkkenkluten, oppfordrer hun, og kommenterer at mye bomull også kan vaskes på 95 grader.

Hun sier at det er fullt mulig å vaske kluten i oppvaskmaskinen eller oppvaskkummen:

- Folk har ulike løsninger, og er det å putte kluten i oppvaskmaskinen, å vaske den i kummen eller vaskemaskinen - så er alt helt greit, sier Klepp.

- Det er ganske mye kjemikalier i oppvaskmaskinen, så jeg tror den blir ganske ren, poengterer hun.
Ronander er imidlertid ikke helt med på den typen vask:

- For å sikre at klutene blir skikkelig rene, anbefales vask i vaskemaskinen. Da blir de helt rene og bakterier blir borte, poengterer han.

Hvor ofte skal du bytte klut?

Men hvor ofte bør egentlig kjøkkenkluten byttes?

- Det er bruken som avgjør, sier Ronander.

- Chiffonklut er en engangsklut og bør kastes etter en dags bruk, litt avhengig av hva den er brukt til. Er den kun brukt til rene overflater kan den brukes over flere dager, mens hvis den for eksempel har vært i kontakt med rå kylling, bør den kun brukes til det formålet den ene gangen. Dette gjelde også mikrofiber- og bomullskluter, men i stedet for å kaste dem, kan de vaskes i vaskemaskinen, sier han videre.

Her bør du ikke bruke kjøkkenkluten

Som Klepp har poengtert tidligere: Jo mer du holder ting ikke skittent, jo lenger holder de seg rene.

- Er kluten brukt på steder der det er skikkelig skittent, da må den gjøres helt ren etterpå - da holder det ikke å skylle litt og vri opp, sier Klepp, og nevner tørk av rester fra rå kylling eller berøring med gulvet som eksempler på steder som gjør kluten skikkelig skitten.

- Skal vi tørke opp væske eller rester av rå kylling, da bruker vi papir eller legger kluten til vask etterpå, poengterer hun.

Ronander peker på at skjærefjøla er et av stedene det ikke er tilrådelig å bruke kjøkkenkluten:

- Det kan være bakterier på kjøkkenkluten som du da overfører til fjøla og derfra til mat. Vask heller skjærefjøla i vasken med oppvaskbørste, sier han, og bemerker:

- Når man skal vaske overflater på kjøkkenet ellers, er det lurt å begynne med de reneste overflatene først, før man tar de mest skitne overflatene til slutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.