Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
«Jeg var på vei over fotgjengerfeltet når jeg ser en eldre kar som prøver å komme seg over veien. Det går utrolig seint, lyset blir rødt - og bilene begynner å tute! »
Det er innledningen på et Facebook-innlegg som har fått veldig mye oppmerksomhet. Mange har delt det - og mange har kommentert det.

Prissjokk på briller: Fra 1493 til 12 258 kroner
Vi PlussInnlegget deler også et tips til hvordan man kan løse problemet, dersom man er sein til beins: En knapp på undersiden av signalboksen der man trykker på for å få grønn mann.
Trykker du på knappen på undersiden av boksen i stedet for den åpenbare knappen midt på, kan du få ekstra tid til å passere.
- Knappen kan gi forlenget «grønntid»
Bente Christensen ved avdeling for vegutforming, myndighet og regelverk i Statens vegvesen bekrefter overfor Vi.no at det finnes muligheter for å kunne påvirke lengden på det grønne lyssignalet for gående.
En av disse mulighetene er knappen på undersiden av signalboksen:
- Noen lyskryss har en ekstra knapp på undersiden av trykknappen for blinde og svaksynte, som noen steder også gir forlenget «grønntid», forteller Christensen.
I tillegg finnes det noen få lyskryss som har detektorer som forlenger grønntiden for gående, dersom det er gående i veibanen.
Det som også aktiveres dersom du trykker på knappen på undersiden av signalboksen, er veiledende lydsignaler. Christensen forteller at «den vanlige» knappen normalt sett kun gir lydsignaler på dagtid og ikke på natt - for å skåne de som bor nær lyskryssene.
For å aktivere lydfunksjonen på andre tider av døgnet, må du altså aktivere den ved å trykke under signalboksen.
- Funksjonen er rettet mot blinde og svaksynte men også eldre, funksjonshemmede, skoleklasser og øvrige som kan ha behov for litt ekstra tid, sier Christensen.

Ikke betal unødvendig: Forsikringene du må endre når du blir eldre
Vi PlussFor dårlig tid? - Klag til veieier
Det er ikke alle lysregulerte fotgjengerovergangene som har denne funksjonen. Og på spørsmål om hvordan man kan vite om denne funksjonen eksisterer - og hvor det i så fall finnes - svarer Christensen at de har en dialog med Blindeforbundet.
- Der det er etablert, er det i dialog med Blindeforbundet. Utover det informerer vi når vi får henvendelser fra media eller fra brukere av lyskryssene. Om noen opplever at bilene begynner å kjøre før de har kommet over veien, selv om de startet å krysse i det det ble grønt, kan de kontakte veieier for å få tidene vurdert på nytt, oppfordrer Christensen.
Du kan altså kontakte eier av veien, for eksempel kommunen, og spørre dem om de kan endre passeringstiden for fotgjengere i et aktuelt lysregulert kryss.
Ifølge Christensen, får de ikke mange henvendelser angående intervallene i lyskryss.
- Men om man mener tiden er for kort eller ser andre forhold i lyskryssene som ikke er optimale, kan det meldes fra til veieier, understreker hun.

Du kan miste pensjonsretten: Her er alt du må vite om ektefellepensjon
Vi PlussHvor lang tid får du egentlig?
Det er et minstekrav til «grønntid» i ordinære lyskryss:
Ifølge Christensen er minstekravet halvparten av tiden det tar å krysse gangfeltet i en hastighet på 1,2 meter i sekundet, med et tillegg på 2 sekunder.
- Etter det gis det lang nok tid til at gående som har begynt å gå på grønt kan komme ut av vegbanen før kjørende får grønt. Halve tiden vises da normalt som grønn blinkende mann og halve tiden vises som rød mann, forklarer hun, og legger til at noen lyskryss kan ha lengre grønntid for fotgjengere enn dette.
- Hvor mye ekstra tid får man, om man trykker på knappen på undersiden av signalboksen, for forlengelse av det grønne lyssignalet?
- Det er det ingen standard på, men det vurderes for hver enkelt kryssing, svarer Christensen.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.