Hvordan slipe kniv

- Elektriske knivslipere er noe fanden har skapt

Neppe bra for kjøkkenknivene dine.

ELEKTRISK KNIVSLIPER: Disse sliperne fjerner stål i stedet for å rette opp eggen. Foto: Produsenten
ELEKTRISK KNIVSLIPER: Disse sliperne fjerner stål i stedet for å rette opp eggen. Foto: Produsenten Vis mer

(Vi.no):

I de fleste knivsliperne brukes det som kalles industridiamant.

- Den vil aldri få kniven skikkelig skarp, hevder kjøttskjærer og knivsliper Espen Eide.

Med en elektrisk knivsliper vil den harde diamanten grave seg inn i metallet og fjerne materiale i stedet for å rette opp eggen.

SKJEREPESTÅL: Krever litt trening, men er lurt å bruke når eggen skal rettes opp. Foto: Produsenten
SKJEREPESTÅL: Krever litt trening, men er lurt å bruke når eggen skal rettes opp. Foto: Produsenten Vis mer
LÆRSTROPP: En slik lærstropp settes gjerne inn med slipepasta. Da får du et utmerket verktøy når kniven skal skjerpes. Foto: Produsenten
LÆRSTROPP: En slik lærstropp settes gjerne inn med slipepasta. Da får du et utmerket verktøy når kniven skal skjerpes. Foto: Produsenten Vis mer

Michael Aagreen hos bedriften SkarpeKniver er helt på linje med Eide når det er snakk om elektriske knivslipere:

- Dette er noe fanden har skapt. Ikke bare fjerner du mye stål, men du kan også risikere varmgang og ødeleggelse av eggen. Disse sliperne klarer ikke å lage en ny, holdbar egg. I beste fall får du en kniv som er skarp en kort stund, men etter noen runder på skjærefjøla er den minst like sløv igjen, hevder Aagren.

SLIPING: En maskin med roterende våtstein og anlegg koster en del penger, men gjør det enkelt å slipe kniver. Foto: Produsenten
SLIPING: En maskin med roterende våtstein og anlegg koster en del penger, men gjør det enkelt å slipe kniver. Foto: Produsenten Vis mer
VÅTSTEIN: Et enkelt og relativt billig verktøy. Med en knivholder (turkis dings) blir det også enkelt å holde kniven i riktig vinkel. Foto: Produsenten
VÅTSTEIN: Et enkelt og relativt billig verktøy. Med en knivholder (turkis dings) blir det også enkelt å holde kniven i riktig vinkel. Foto: Produsenten Vis mer

Hvis du forstørrer en knivegg 500 ganger, vil du se at den består av små tagger. Disse taggene fungerer som en sag, og er egentlig det som gjør at kniven skjærer. Når kniven er sløv, har enten taggene brukket av, eller eggen har bøyd seg. Grunnen til at de brekker er skjærefjøla. Jo hardere fjøl, jo verre for eggen. – Styr for all del unna bambus, er knivekspertens klare råd.

Det skal lite til for å rette opp eggen. Du kan gjøre alt fra å dra den over olabuksa, til å bruke et skjerpestål eller lærstropp. Har mange av taggene brukket av holder det imidlertid ikke med skjerping, da må kniven slipes.

Da trenger du en våtstein, alternativt en maskin med roterende våtstein. Begge metoder krever litt utstyr og en del kunnskap.

Alternativet er å sende kniven til sliping hos en profesjonell sliper.

Gå til Vi.no-forsiden