(Vi.no):

Følg Vi.no på Facebook
I de fleste knivsliperne brukes det som kalles industridiamant.
- Den vil aldri få kniven skikkelig skarp, hevder kjøttskjærer og knivsliper Espen Eide.
Med en elektrisk knivsliper vil den harde diamanten grave seg inn i metallet og fjerne materiale i stedet for å rette opp eggen.


Michael Aagreen hos bedriften SkarpeKniver er helt på linje med Eide når det er snakk om elektriske knivslipere:
- Dette er noe fanden har skapt. Ikke bare fjerner du mye stål, men du kan også risikere varmgang og ødeleggelse av eggen. Disse sliperne klarer ikke å lage en ny, holdbar egg. I beste fall får du en kniv som er skarp en kort stund, men etter noen runder på skjærefjøla er den minst like sløv igjen, hevder Aagren.


Hvis du forstørrer en knivegg 500 ganger, vil du se at den består av små tagger. Disse taggene fungerer som en sag, og er egentlig det som gjør at kniven skjærer. Når kniven er sløv, har enten taggene brukket av, eller eggen har bøyd seg. Grunnen til at de brekker er skjærefjøla. Jo hardere fjøl, jo verre for eggen. – Styr for all del unna bambus, er knivekspertens klare råd.
Det skal lite til for å rette opp eggen. Du kan gjøre alt fra å dra den over olabuksa, til å bruke et skjerpestål eller lærstropp. Har mange av taggene brukket av holder det imidlertid ikke med skjerping, da må kniven slipes.
Da trenger du en våtstein, alternativt en maskin med roterende våtstein. Begge metoder krever litt utstyr og en del kunnskap.
Alternativet er å sende kniven til sliping hos en profesjonell sliper.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.