(Vi.no): Forskere advarer om at eldre føler stor skam etter å ha blitt svindlet over telefon eller internett, skriver BBC.
Skammen er så stor at over 30 prosent ikke tør å snakke om det som har skjedd med nærmeste familie og venner.
Det er Center for Counter Fraud Studies ved University of Portsmouth som har skrevet rapporten.
- Noen nekter å akseptere at de er blitt offer for svindel, mens andre skjønner det ikke en gang selv, sier professor Mark Button ved Portsmouth-universitetet, til BBC.
Motta våre beste artikler på e-post - meld deg på her!

Her er epost-triksene som svindlerne bruker
- Snakket ikke med noen
Sinne, stress og skam er følelser man sitter igjen med etter svindel-opplevelsen, og som gjør at flere isolerer seg, forklarer Button.
Svindel-offer Dolores Walker (93) snakket ikke til noen etter at hun ble lurt til å gi fra seg kredittkortopplysninger til svindlere over telefon.
- Til slutt tok jeg ikke lenger telefonen i håp om at familien skulle la meg være i fred, forteller hun til BBC.
Eldre i «målgruppen» til svindlerne
At flere eldre bruker nett, har også økt risikoen for å bli lurt.
Er man i alderen 65-74 år, er det 54 ganger mer sannsynlig å bli offer for svindlet enn å bli fysisk ranet, mener de som står bak studien.

Slik sjekker du om nettbutikken er seriøs
Rundt ti prosent av alle svindelforsøk er også rettet mot de eldre.
Netthandel, identitetstyveri, falske veldedighets-organisasjoner, konkurranser og datingsider er typiske eksempler på steder der de over 65 år blir lurt.
Mer sårbare
At eldre er overrepresentert i noen store svindelsaker er også inntrykket hos Forbrukerrådet.
- Alder trigger ulike former for sårbarhet. Eldre forbrukere har oftere problemer med å sammenligne og velge mellom tilbud. Samtidig er eldre mindre sårbare på andre indikatorer, skriver leder for forbrukerdialog i avdeling for kommunikasjon og digitale tjenester hos Forbrukerrådet, Pia C. Høst, i en e-post til Vi.no.

Telefonselgerne ringer oftest til eldre
Hun legger til at folk i alle aldre kan la seg lure, og at det er viktig å vite at ingenting er gratis.
- Det er jo fort gjort å kaste seg på en konkurranse eller bestille «uforpliktende prøvetilbud», men det er ikke noe som er gratis, heller ikke på nett. Som regel betaler vi med å oppgi en lang rekke opplysninger om oss selv. Det er lett å glemme å lese det som står med liten skrift, og det skaper ofte bry og kostnader, forklarer Høst.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.