Skam etter svindel

- Eldre som blir svindlet, tier om det

Nesten en tredjedel av svindel-ofrene over 65 år er for flaue til å snakke om det.

STRESS OG SKAM: Eldre er mer utsatt for svindel enn den yngre delen av befolkningen. Ifølge en ny rapport opplever enkelte så stor skam over å ha blitt lurt at de ikke tør å snakke om det til familie og venner. Illustrasjonsfoto: Colourbox
STRESS OG SKAM: Eldre er mer utsatt for svindel enn den yngre delen av befolkningen. Ifølge en ny rapport opplever enkelte så stor skam over å ha blitt lurt at de ikke tør å snakke om det til familie og venner. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Forskere advarer om at eldre føler stor skam etter å ha blitt svindlet over telefon eller internett, skriver BBC.

Skammen er så stor at over 30 prosent ikke tør å snakke om det som har skjedd med nærmeste familie og venner.

Det er Center for Counter Fraud Studies ved University of Portsmouth som har skrevet rapporten.

- Noen nekter å akseptere at de er blitt offer for svindel, mens andre skjønner det ikke en gang selv, sier professor Mark Button ved Portsmouth-universitetet, til BBC.

Motta våre beste artikler på e-post - meld deg på her!

- Snakket ikke med noen

Sinne, stress og skam er følelser man sitter igjen med etter svindel-opplevelsen, og som gjør at flere isolerer seg, forklarer Button.

Svindel-offer Dolores Walker (93) snakket ikke til noen etter at hun ble lurt til å gi fra seg kredittkortopplysninger til svindlere over telefon.

- Til slutt tok jeg ikke lenger telefonen i håp om at familien skulle la meg være i fred, forteller hun til BBC.

Eldre i «målgruppen» til svindlerne

At flere eldre bruker nett, har også økt risikoen for å bli lurt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.