Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
If og Europeiske Reiseforsikring forteller at de nå opplever stor pågang i antallet reiserelaterte henvendelser – spesielt dersom man ser i forhold til samme periode i fjor. Og det er aldersgruppen fra 60 og oppover som generelt står for rundt halvparten av utbetalingene knyttet til sykdom på reise. Andelen øker i takt med alderen.
Nå advarer forsikringsselskapet mot det de kaller en økonomisk fallgruve for reiselystne:
Forverring av kjent eller underliggende sykdom kan være unntatt i forsikringsvilkårene – noe som betyr at du risikerer å bli sittende med hele regningen selv.

Forsikringene du må endre når du blir eldre
Vi Pluss
- Vi ville bruke pensjonisttilværelsen til å oppleve noe nytt
– Hvis man har en eksisterende eller underliggende sykdom, og denne skulle bli forverret på reisen, kan man risikere å bli sittende igjen med regningen for behandling og eventuell hjemtransport selv. Og dette til tross for at legen har gitt klarsignal før avreise. Vi ser jevnlig eksempler på saker der disse utgiftene havner i millionklassen, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring.
Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet Frende, har tidligere fortalt til Vi.no at en forventet forverring av sykdommer som er kjente før avreise kan komme opp i utgifter på alt fra 20.000 til en million kroner.

Reiseforsikring for «godt voksne»: Her bør du være obs

Ble syk på ferie - måtte selv ta kjemperegning
Vi PlussLegeerklæring ingen garanti
Forsikringsselskapet kan reservere seg mot hendelser knyttet til denne sykdommen, dersom det er risiko for at denne kan forverres på reisen.
Vi.no har tidligere skrevet om flere saker der godt voksne nordmenn i 70-åra har opplevd å bli syke på ferie – og har selv måttet ta regninga fordi sykdommen var kjent før avreise. Og nei: Selv om legen sier at du bare kan dra, er dette likevel ingen garanti for at forsikringsselskapet er av samme mening.
Ved kjent sykdom er det en avklaring hos forsikringsselskapet som gjelder.
– Hvis en har kjent sykdom og er usikker om eventuell forverring er kan forventes, oppfordrer vi til å ta kontakt med alarmsentralen vår for vurdering, sier Slettemoen her, og legger til at rådgivningen er gratis.
– Vi oppfordrer alle som har en underliggende sykdom, uansett alder, til å kontakte våre kompetente sykepleiere før avreise. Da får man en avklaring på hva forsikringen dekker og ikke, samt gode råd, sier Handeland, og presiserer:
– Vårt mål er ikke å begrense reiseaktiviteten eller å legge en demper på feriestemningen, men vi mener det er utrolig viktig at kundene vet hva de har å forholde seg til før avreise.
Hos If og Europeiske står aldersgruppen fra 60 og oppover for kun cirka en av fire skadesaker til alarmsentralen – men likevel for halvparten av utbetalingene.
– Da sier det seg selv at dette er kostbare hendelser, og vi unner ingen å sitte igjen med regningen selv, sier Handeland.

Unnslipp høstmørket på Spanias idylliske østkyst

- Medisiner er kanskje det aller viktigste i håndbagasjen
Reiseforsikringens tabbeliste for eldre
I tillegg til problemstillingen om eksisterende eller underliggende sykdom, er det flere ting som godt voksne eller eldre må være ekstra obs på når det kommer til reiseforsikring.
Reisens lengde er en av disse tingene: Norske pensjonister er glade i å reise, og mange blir gjerne borte en stund når de først drar. Men pass på: Lengre reiser krever utvidelse av reiseforsikringen – og det er spesielt dyrt for de eldre.
Aldersbegrensning for bestilling av forsikring og ulykkesdekning en andre ting du bør ta en ekstra gjennomgang av.
Jorge B. Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet, sier i denne artikkelen på Vi.no at alle bør sette seg inn i hva reiseforsikringen dekker – både om du har en reiseforsikring og om du skal kjøpe en ny. Og han anbefaler å innhente tilbud fra flere.
– Selv om det meldes at reiseforsikringene blir stadig likere, anbefaler vi forbrukere å gjøre seg kjent med vilkårene hos de ulike leverandørene.
Han oppfordrer til å bruke Forbrukerrådet sin tjeneste på finansportalen.no, hvor du kan sammenlikne ulike forsikringer.
Fordi prisen for eldre både vurderes individuelt og vil påvirkes dersom man har behov for lengre varighet enn standarddekningen, er det spesielt viktig for denne gruppen å sammenlikne pris og vilkår.

- Å reise alene er veldig sosialt

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.