Unngå å bli blakk i desember

Ekspertens råd: Slik sparer du flere tusen på julegaver

Du er mulig å spare flere tusen kroner på julegavekjøp. – Nordmenn benytter seg ikke av muligheten, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

GAVER MED MENING: Bruk tid på å planlegge julegavehandelen slik at du unngår å bruke mer penger enn du hadde tenkt. Foto: NTB Scanpix
GAVER MED MENING: Bruk tid på å planlegge julegavehandelen slik at du unngår å bruke mer penger enn du hadde tenkt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Ifølge DNBs Forbrukerbarometer skal vi i snitt bruke 6.570 kroner på julegaver i år. Besteforeldre bruker desidert mest.

Besteforeldre skal bruke hele 9.369 kroner i snitt på julegaver i år.

Ifølge Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, er det mulig å gi fine gaver til de du er glad i uten å skrape lommeboka helt tom.

– Jeg anbefaler å lage et julebudsjett eller en huskeliste til seg selv. Det mange føler på i forbindelse med jula er stress i ei tid som skal være hyggelig, mener Sandmæl.

Ifølge forbrukerøkonomen handler det litt om å dra ned forventningene og prioritere hva som gir mest hygge.

– Kutt ut tingene som gjør det stressende. Det kan også holde kostnadene nede, sier hun.

Gjør avtaler for julegaver

Sandmæls råd er å avtale maksbeløp for julegaver med familie og venner. Vurder om det er noen du skal droppe å kjøpe julegaver til i år.

– Når du skal handle gaver er det ofte lurt å lage liste. Hvis ikke går du gjerne på kjøpesenter uten mål og mening. Da er det lett for å kjøpe noe som er for dyrt eller bare kjøper noe for å kjøpe.

Et av økonomens beste råd er å bruke mye tid på planleggingen og lite tid på selve shoppingen.

– Jeg handler mye på nett og gjør alt av planlegging fra sofaen. Bruk tiden på god planlegging og gjør unna julehandelen i en fei. Jeg har spart flere tusen kroner på bruke Prisjakt.no, sier Sandmæl.

– Kan spare tusenvis av kroner

På nettsida Prisjakt.no eller i appen ved samme navn kan du sjekke hvilken butikk som tilbyr varen til best pris.

– Selv om Black Friday er over er det mye å hente. Sjekker du prisene kan du fortsatt kanskje få halv pris på det du skal ha. Du kan spare tusenvis av kroner, sier Sandmæl.

Hun understreker at flere av de store kjedene opererer med Prismatch. Et eksempel er Elkjøp som, ifølge sine hjemmesider, lover å gi deg markedets laveste pris i kjøpsøyeblikket. Det er hvis du kan dokumentere at en norsk konkurrent har lavere pris og at varen er tilgjengelig for kjøp til oppgitt pris.

– Man må benytte seg av prisgarantiene som butikkene tilbyr. Da kan man spare mye penger. Butikkene gir oss en mulighet, men vi nordmenn er ikke flinke nok til å benytte oss av den, sier Sandmæl.

Det er lurt å sjekke prisene før du går i butikken. Når du står der midt i folkemengden orker du gjerne ikke å sammenligne priser i andre butikker.

Ja til ønskelister

Sandmæl påpeker at mange gaver blir byttet eller ender opp i en skuff.

– Skriv ønskeliste til den du gir gave til og som du vet du får gave fra. Det er ikke noe mer takknemlig enn å få en ønskeliste, det gjør shoppingen mye enklere.

Sandmæl påpeker at en utfordring kan være at mange eldre har tomme ønskelister.

– Det blir ofte til at man kjøper noe bare for å kjøpe. Da er det bedre å gi noe man har laget selv, eller ramme inn et bilde.

Prioriteringer

Sandmæls råd er å skrive opp alle planlagte innkjøp i jula, både julemat, julebakst, julekort, gaver, hvem skal man kjøpe gaver til og hva man skal kjøpe.

– Prioritér hva som er viktigst å gjøre. Kanskje du kan stryke noe som ikke er så viktig? foreslår hun.

Selv skriver Sandmæl liste over hva som skal gjøres hvert år.

– I år har jeg strøket julekort fra lista fordi det ble stress å gjennomføre. Det er veldig hyggelig å få og gi julekort, men noen år passer det ikke. Et år har man kanskje tid til å skrive julekort og bake sju slag, mens andre år har man verken tid eller penger, sier Sandmæl.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.