Ekspertenes beste solbrille-tips

Det er noen steder du absolutt ikke bør legge solbrillene dine.

TA VARE PÅ SOLBRILLENE: Du kan ødelegge dyre solbriller dersom du ikke pusser eller oppbevarer dem riktig. Foto: Shutterstock/NTB
TA VARE PÅ SOLBRILLENE: Du kan ødelegge dyre solbriller dersom du ikke pusser eller oppbevarer dem riktig. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Solbriller kan være dyrt - spesielt dersom du har briller med styrke i glassene.

Da er det greit å ta vare på brillene, slik at de også beholder egenskapene sine og dermed beskytter øynene dine best mulig.

Her er ekspertenes beste tips til hva du bør - og ikke bør - gjøre for å pleie solbrillene dine på best mulig måte.

Unngå tabbene

- Følg de råd og anbefalinger som gis der solbrillen kjøpes, oppfordrer Hans Torvald Haugo, generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund.

Alle brilleforhandlerne Dinside har vært i kontakt med, anbefaler i likhet med Haugo å oppbevare solbrillene i et etui eller annen emballasje når de ikke er i bruk.

- Oppbevar solbrillene i hardt etui når de ikke er i bruk for best beskyttelse, sier Stine Westlund i Specsavers.

Flere understreker at du aldri bør legge fra deg brillene med glasset vendt ned, fordi det kan føre til at glassene skrapes opp.

VIKTIG OM SOLBRILLER: Solbrillene bør ikke legges med brilleglassene ned - og de bør ikke oppbevares i bilen. Et annet sted du ikke bør oppbevare solbrillene, er på hodet ... Video: Kristin Sørdal/Dinside Vis mer

Av samme grunn understreker også optiker Arvid Krogh hos Krogh Optikk at du ikke bør la solbrillene ligge løst i vesker, bager eller liknende.

Og nei, du bør heller ikke sette dem på toppen av hodet:

- Unngå å sette solbrillene på toppen av hodet da dette kan føre til spenn i glassene – dessuten kan ulike hårprodukter skade plastmaterialet, sier Krogh til Dinside.

Både Krogh og Haugo understreker at solbrillene ikke bør utsettes for høye temperaturer:

- Ikke utsett solbrillene for temperaturer over 60 grader, som badstu og liknende, sier Krogh.

Temperaturen er også grunnen til Haugos fraråding mot å legge brillene i bilen:

- Å la en brille ligge for eksempel på dashbordet i en bil, kan ødelegge brillen på grunn av store temperaturforskjeller. Dette kan skape ulike typer flass-problemer på glass og fatning, sier Haugo til Dinside.

VIKTIG OM SOLBRILLER: Solbrillene bør ikke legges med brilleglassene ned - og de bør ikke oppbevares i bilen. Et annet sted du ikke bør oppbevare solbrillene, er på hodet ... Foto: Kristin Sørdal
VIKTIG OM SOLBRILLER: Solbrillene bør ikke legges med brilleglassene ned - og de bør ikke oppbevares i bilen. Et annet sted du ikke bør oppbevare solbrillene, er på hodet ... Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Puss riktig

For å ta best mulig vare på solbrillene dine, anbefaler Haugo å holde brillen ren og fri for fett og annet smuss.

- Rengjør solbrillene jevnlig, og følg de rådene du har fått for dette, sier han, og understreker:

- Ikke bruk svært varmt vann, sterke kjemikalier eller papir eller tørkefiller som lager riper – dette kan ødelegge både glassene og selve fatningen.

Westlund i Specsavers anbefaler å bruke brillespray eller kaldt vann:

- Bruk egnet brillespray, eller kaldt vann, før du benytter pusseskinnet. På denne måten lager du ikke pusseriper i glassene. Og aldri tørrpuss glassene, sier Westlund.

Krogh understreker at det er viktig å skylle brillene i ferskvann dersom du er ved sjøen og får saltvann på brillene:

- Dersom du får saltvann på glassene, husk å skyll brillen i ferskvann og tørk av den slik at du unngår riper fra saltet, sier Krogh.

Han advarer også mot sterk såpe:

- Ikke bruk sterke såpemidler. Det kan tørke ut plastmaterialet i brilleinnfatningen og gi misfarging eller skade brilleglasset. Vask solbrillene i lunkent, rennende vann eller bruk våtservietter beregnet for solbriller. Og brilleglassene tørker du med pusseklut for briller eller et mykt håndkle som ikke loer, sier Krogh.

Artikkelen er første gang publisert på Dinside.no i april 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.