Dummet deg ut på nett? Slik redder du deg inn igjen

Selv den beste kan trå feil på nettet. Her er noen gode råd som kan redde deg fra de største konsekvensene.

Du vet at det finnes gode råd, og du følger dem som regel, men likevel kan det være lite som skal til før uhellet er ute. Her er rådene når du er blitt lurt på nett. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
Du vet at det finnes gode råd, og du følger dem som regel, men likevel kan det være lite som skal til før uhellet er ute. Her er rådene når du er blitt lurt på nett. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Dersom du følger gode råd for nettbruk blir risikoen for å trå feil mindre, men vi vet alle at det likevel skjer, selv for den beste. Vi skal her gå gjennom en del scenarioer som vi vet kan skje, med råd om hva du da skal gjøre om uhellet først er ute.

ID-tyveri

Å bli utsatt for ID-tyveri er bortimot det verst tenkelige en kan bli rammet av på nett. Da har noen fått tak i dine personlige opplysninger og bruker disse til å handle varer, eller opptre på dine vegne. Du føler deg så hjelpeløs når andre har tatt styringen.

I NorSIS sin rapport «Trusler og trender 2019/2020» kan du lese at mer enn 150.000 nordmenn er blitt utsatt for ID-tyveri i denne perioden. Du skjønner du er utsatt for et ID-tyveri når du får regninger for handel på nett du ikke har gjort. Som forebyggende bør det lyse et gult lys om du får tilsendt informasjon om kredittvurdering du ikke skjønner hvorfor er gjort. Får du det, må du i så fall raskt kontakte kredittselskapet og få en forklaring på hvorfor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.