Hvordan lage perfekt kaffe

Du må kverne bønnene riktig, og ha rett temperatur på vannet

Slik lager du den beste svarte kaffen.

IKKE FOR VARM: Kaffen må ha riktig temperatur for å smake best mulig. Her er norgesmester Erlend Wessel-Berg i aksjon. Foto: Frida Helgerud.
IKKE FOR VARM: Kaffen må ha riktig temperatur for å smake best mulig. Her er norgesmester Erlend Wessel-Berg i aksjon. Foto: Frida Helgerud. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Kaffe er viktig for oss nordmenn. Nærmere 3,3 millioner drikker kaffe minst en gang i uka, ifølge Norsk Kaffeinformasjon. Men hvordan skal man lage den så god som mulig?

Det vet Erlend Wessel-Berg, som er norgesmester i å lage kaffe.

Nederst i artikkelen finner du oppskriften som hjalp ham til å bli norgesmester 2019.

Men først, slik lager du den beste svarte kaffen:

Først: Kjøp gode kaffebønner

Det første du må gjøre er å velge riktige kaffebønner. Wessel-Berg mener du burde styre unna matbutikken om du skal lage skikkelig god kaffe. Ta heller en tur innom din lokale kaffebar- eller brenneri.

Det er ikke én kaffebønne som er «verdens beste». Hvilke bønner du skal velge handler om smak og behag. Du bør prøve deg frem til du finner hvilke som har den smaken du er ute etter, mener norgesmesteren.

RIKTIG TEMPERATUR: Erlend Wessel-Berg mener det er viktig å ha riktig temperatur på kaffen. Foto: Kristian Helgesen.
RIKTIG TEMPERATUR: Erlend Wessel-Berg mener det er viktig å ha riktig temperatur på kaffen. Foto: Kristian Helgesen. Vis mer

- Det er mye forskjellig. Du har for eksempel afrikansk kaffe, som er veldig fruktig og frisk. Her kan du prøve «Tade» fra Etiopia. Mens hvis man for eksempel drar til Amerika er smaken mer sjokoladeaktig, litt mørkere og kraftigere. Prøv «Bourbon Jungle» fra El Salvador.

Det er viktig å veie kaffen Erlend Wessel-Berg

Når du er fornøyd med valget av kaffebønner, så anbefaler Wessel-Berg at du hopper over å brenne dem selv. La proffene gjøre jobben.

- Det er så mange variabler, så det man lager på kjøkkenet blir ikke like godt som det man lager i et brenneri. Der har de erfaring, og utstyr til rundt 100.000 kroner.

Les også: Maten som forebygger aldersproblemene

Kvern kaffebønnene grove

Han mener man imidlertid bør kverne bønnene selv. Men her er det viktig å ha riktig utstyr.

- Man kan egentlig bruke alt som ikke har spinneblad, noe de fleste billige har. Kjøp en kvern der du kan stille inn kvernegraden etter hvor grov eller fin du ønsker bønnene skal bli.

- Kokekaffe og presskanne bør lages med grovkvernede bønner, mens espresso skal være veldig fint kvernet, sier han.

Hvis du synes at kaffen er for bitter, kan du kverne den grovere.

Er den for vannete og sur? Kvern finere.

Har du ikke tilgang på egen kvern kan du endre mengde kaffe per liter vann. Det er viktig å veie kaffen man bruker, ikke bruke måleskje. Det vanligste å bruke er et forhold på 60 gram kaffe til én liter vann

- Å bruke mer enn 60 gram per liter vil være litt som å kverne finere, mindre enn 60 gram som å kverne grovere. Det vil ikke være helt det samme, men omtrent. Det viktigste er å smake seg fram til det man liker selv, det finnes ikke en fasit, sier Wessel-Berg.

Traktingen

Når du har kvernet bønnene kan du finne frem kaffetrakteren. Det kan være lurt å investere i en litt dyr modell.

- Det er viktig at trakteren har riktig temperatur på vannet, riktig bryggetid, og at den fordeler vannet jevnt utover kaffen. Trakteren er det enkleste verktøyet som gir det beste resultatet hvis man ikke er proff. Kaffen blir lik fra gang til gang ved bruk av samme kvern og bønner.

KVERN RIKTIG: Kaffebønnene skal kvernes grovt til svart kaffe. Foto: NTB Scanpix
KVERN RIKTIG: Kaffebønnene skal kvernes grovt til svart kaffe. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Temperaturen på kaffen skal være mellom 93- og 96 grader. Det er ulike stoffer som trekkes ut fra kaffen ved ulike temperaturer.

Hvis vannet er for kaldt er det ikke like lett å løse opp stoffene i kaffen. Er det for varmt kan kaffen bli besk og bitter.

Les også: Her kan du handle mat på nettet

Slik bør du drikke kaffen

Når du har laget deg en god kopp kaffe, kan du forbedre opplevelsen ved å drikke den riktig.

- Veldig mye av smaken kommer opp i nesa, så det er lurt å få inn mye oksygen når du drikker. Dette gjør du ved å slurpe litt fra koppen. Når kaffen er i munnen kan du la den vandre litt rundt på tunga og kjenn etter hva du smaker. Når du kjøper kaffe av god kvalitet så er det forskjellige nyanser du kan kjenne igjen, som bær og sjokolade, sier han.

- Du kan få en god opplevelse av å drikke den vanlig også, bare ikke i like stor grad. Når jeg drikker kaffe er det små slurker hvor jeg nyter hver eneste en som gjelder.

SLURP: Får å nyte saken best mulig bør du slurpe litt og litt. Foto: Dean Drobot / Shutterstock / NTB scanpix.
SLURP: Får å nyte saken best mulig bør du slurpe litt og litt. Foto: Dean Drobot / Shutterstock / NTB scanpix. Vis mer

Han mener koppen du drikker fra ikke har noe å si på smaken.

- Det har blitt en liten trend i det siste å ha forskjellige tykkelser på koppen, men jeg har selv aldri merket noe forskjell fra en kopp til en annen. At du selv synes den er fin er det viktigste.

PS: Det er veldig viktig å ha rent utstyr når man brygger. Vask det etter hvert bruk, serveringskanna kan du vaske med vanlig håndoppvaskmiddel. En gang i uke bør du bruke kafferens som du får kjøpt i butikken. Det klarer å løse opp kaffe bedre enn vanlig oppvaskmiddel.

Les også: Stekte mat i tran - dette spiste nordmenn under krigen

Er du viderekommen kan du bruke annet utstyr

Er du ekstra god på å lage kaffe kan det være gøy å bruke annet utstyr. Under NM brukte Wessel-Berg noe som heter V60, som er en filterholder oppå en karaffel. Det er samme prinsipp som i en kaffetrakter, bare at du heller vannet over selv.

FOR VIDEREKOMMENDE: Hvis du er ekstra flink på å lage kaffe, kan det være lurt å kjøpe en «V60». Foto: Ryan Wijaya Tan / Shutterstock / NTB scanpix.
FOR VIDEREKOMMENDE: Hvis du er ekstra flink på å lage kaffe, kan det være lurt å kjøpe en «V60». Foto: Ryan Wijaya Tan / Shutterstock / NTB scanpix. Vis mer

Med dette utstyret har du mer kontroll over hvor mye vann som kommer, når det kommer og hvilke temperatur vannet har.

- Det er mye man kan endre på for å få ut forskjellige smaker av de forskjellige kaffebønnene

- Under NM så brygger vi kaffe, forteller om kaffen og kommer med smaksbeskrivelser. Man får poeng på hvor god kaffen er, kundeservice og hvor godt du treffer på smaksbeskrivelsene.

- Man må formidle det på en god måte, og fortelle om hele prosessen fra hva som foregår på gården hvor kaffen dyrkes. Hva de gjør med plantene, og hva det utgjør i brygget du serverer.

Her mener han kaffeelskende nordmenn har noe å lære.

- Hvis du selv søker opp informasjon om hvor bønnene kommer fra, og hva som gjør de spesielle, vil du sette mer pris på det du drikker og få en bedre smaksopplevelse.

Les også: Derfor tror vi på dietter

Vinneroppskriften fra NM:

Oppskriften han brukte er basert på et prinsipp kalt 40:60, der de første 40 prosent av vannet bestemmer sødme og syrlighet, mens de siste 60 prosent bestemmer styrke.

Han brukte først en kaffetype fra Colombia som heter Jesu A. Saavedra, som har mye bringebærsmak og en som heter Colombia Lactic Sidra i finalen. Den smakte litt blåbæryougurt, jordbær, bringebær og maltkjeks.

- I NM brukte jeg et forhold på 1 til 15 av vann og kaffe, 12 gram kaffe og 180 gram vann. Dette var mest for ikke å bruke opp all kaffen jeg hadde tilgang på.

Prøver man å gjenskape oppskriften hjemme kan man endre vannmengden slik man vil. Vannet fordelte han på 4 hellinger.

  1. Helling: 30 gram, ventet i 40 sekunder.
  2. Helling: opp til 70 gram.
  3. Helling: opp til 125 gram.
  4. Helling: opp til 180 gram.

Mellom hver helling, unntatt den første, ventet han til vannet rant helt gjennom filteret før han helte over mer vann.

Gå til Vi.no-forsiden

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.