Lag mat i mikrobølgeovn - brød, chips og pommes frites

Du kan lage både brød og pommes frites i mikroen

Mikrobølgeovnen kan brukes til mer enn å tine brød. Heve brød og lage potetgull for eksempel.

Hurtigheving: Vi prøvde å heve brøddeig i mikrobølgeovnen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Hurtigheving: Vi prøvde å heve brøddeig i mikrobølgeovnen. Foto: Øivind Lie-JacobsenVis mer

(Vi.no): Mikrobølgeovnen har ganske lav status når det kommer til matlaging, men sjekker du nettet, er det faktisk en del smarte tips der ute. Vi har prøvd ut noen av dem.

Les også:
Elektriske knivslipere er noe fanden har skapt
Slik lager du perfekte isbiter

Heve brøddeig

Ifølge nettstedet thekitchn.com kan du heve brødet i en mikrobølgeovn, og du kan gjøre det fort. En baker vil nok si at dette er det motsatte av å lage godt brød. Da handler det om langsom modning for å få fram alle smakene. Dette er heller en metode å ty til når du er i knipe.

Vi prøvde på aller enkleste måte. Elte deigen, legge den i en bolle og kjøre på laveste effekt i 10 minutter. Det fungerte utmerket, deigen hevet seg overraskende mye. Deretter eltet vi deigen og lot den etterheve på restvarmen. Det tok ikke mer enn 10-15 minutter.

Godt brød: Brødet fikk ingen varige med etter å ha fått en runde i mikroen. Snarere tvert i mot. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Godt brød: Brødet fikk ingen varige med etter å ha fått en runde i mikroen. Snarere tvert i mot. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

For å gjøre det enda mer optimalt, kan du sette inn en skål med vann og kjøre ovnen på full styrke til vannet koker. Så setter du inn deigen sammen med vannet. Da får du varm damp i ovnen som gir enda bedre forhold for heving.

Pass uansett på at deigen ikke blir for varm. Går den over 42 grader, dør gjærsoppen. Er effekten ikke lav nok på ovnen, kan du gi deigen et minutts pause når du er halvveis, og deretter fortsette.

Les også:
Kan du dette bæreposetrikset?
Slik henger du opp bilder pent

Skiver: Skjær potetene i tynne skiver, i så jevn tykkelse som mulig. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Skiver: Skjær potetene i tynne skiver, i så jevn tykkelse som mulig. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Lage potetgull

Ifølge nettstedet tasteofhome.com kan du lage sprøtt, velsmakende potetgull i mikrobølgeovnen, noe vi selvsagt måtte prøve. Her er framgangsmåten:

  • Bruk en grønnsakkutter eller ostehøvel for å lage tynne skiver.
  • Gi skivene et tynt lag med olje og legg dem på en tallerken. Unngå overlapping. Vi kjørte dem i ti minutter på full styrke, men her må du prøve deg fram. Gjør det i to omganger. Midtveis kan det være lurt å dytte skivene litt rundt på tallerkenen.
  • Når de har fått en gylden overflate legges det ut på tørkepapir. La de ligge til de har blitt kalde og skikkelig sprø.
Potetgull: Nystekt potetgull rett fra mikrobølgeovnen smakte helt utmerket. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Potetgull: Nystekt potetgull rett fra mikrobølgeovnen smakte helt utmerket. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer
Avkjøling: La potetgullet avkjøle seg på tørkepapir. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Avkjøling: La potetgullet avkjøle seg på tørkepapir. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Lage pommes frites

Strimler: Skjær potetene i strimler, i så jevn størrelse som mulig. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Strimler: Skjær potetene i strimler, i så jevn størrelse som mulig. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Har du lagd potetgull, kan du går videre til å lage noe annet godt av poteter: pommes frites.

Bruk så å si samme framgangsmåte. Kutt potetene i strimler, og sett dem inn med olje. Vi stekte i 10-15 minutter. Prøv deg fram med steketid og tykkelse på strimlene. Legg ut på tørkepapir noen minutter før servering.

Pommes frites: Veldig gode, og du lager dem i mikrobølgeovnen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Pommes frites: Veldig gode, og du lager dem i mikrobølgeovnen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.