Gassbeholdere

Du kan ha maks to beholdere inne

Bruker du propangass på hytta eller i båten, bør du vite om reglene for hvor mange du kan oppbevare innendørs.

BØR OPPBEVARES UTE: Det er tryggest å oppbevare gassbeholderen ute, ifølge Brannvernforeningen. Dessuten er det ikke tillatt å oppbevare flere enn to slike beholdere innendørs. Foto: Kristin Sørdal
BØR OPPBEVARES UTE: Det er tryggest å oppbevare gassbeholderen ute, ifølge Brannvernforeningen. Dessuten er det ikke tillatt å oppbevare flere enn to slike beholdere innendørs. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Bruk av gass på hytta, enten det er til komfyr, kjøleskap eller oppvarming, er utbredt. Men visste du at det ikke er fritt frem å oppbevare så mange gassbeholdere med propan som du vil, innendørs?

Ettersom gass er brennbart - og potensielt farlig, er det regler for hvor mange beholdere du kan oppbevare inne, og hvor disse kan plasseres.

Maks 55 liter

Det er Forskrift om håndtering av brannfarlig, reaksjonsfarlig og trykksatt stoff samt utstyr og anlegg som benyttes ved håndteringen, som sier noe om reglene for nettopp oppbevaring av gassbeholdere for private. Forskriften har ifølge DSBs nettsider som formål å verne liv, helse, miljø og materielle verdier mot uhell og ulykker med farlig stoff.

Her kommer det frem at det i en boenhet, for eksempel en hytte, kan oppbevare maks 55 liter brannfarlig gass. Dette tilsvarer to 11 kilos-beholdere med gass, som den på bildet over.

- Hva er årsaken til denne maksbegrensningen på 55 liter?

- Det er ikke ønskelig at det oppbevares mer gass enn nødvendig i boliger, hytter og liknende, sier Brit Skadberg, seksjonssjef i seksjon for kjemikaliesikkerhet i Direktoratet for samfunnsssikkerhet og beredskap (DSB) til Dinside.

Lagring forbundet med risiko

Rådgiver Knut Norum i Brannvernforeningen sier til Dinside at propan som kjent er både brannfarlig og eksplosiv.

- Det betyr at lagring av produktet er forbundet med en viss risiko, sier Norum, og forklarer videre:

- Ved lekkasje vil det kunne oppstå en eksplosjon når mengden er tilstrekkelig i et område/rom. I tillegg vil en brann kunne påvirke en propanbeholder på en slik måte at propan slippes ut av beholderen og bidrar til større brann, sier Norum, og påpeker at det er disse to risikoene som regelverket tar hensyn til ved fastsettelse av mengden propangass som kan oppbevares innendørs.

Ikke oppbevar i loft eller kjeller

Reglene sier også at man ikke skal oppbevare gassbeholdere til privat bruk på loft eller i kjeller. Men hva er årsaken til dette?

- Bakgrunnen for bestemmelsen er at en kjeller og annet rom under terreng ofte har dårlig ventilasjon og at eksplosjonsfarlig atmosfære derfor lettere kan oppstå ved en lekkasje, forklarer Skadberg, og sier videre at dersom en lekkasje av brannfarlig gass antenner, vil det kunne oppstå et større trykk.

- I kjellere eller andre rom under terreng, der det ikke er avlastingsflater/svake punkter langs vegg, så vil trykket kunne forplante seg oppover. Et trykk som forplanter seg oppover medfører stor risiko for både bygningen og personer som eventuelt oppholder seg i bygningen, sier hun.

Oppbevaring på loft er heller ikke tillatt fordi tradisjonelle loft ofte har dårlig adkomstmulighet og fordi de ofte ikke er tilgjengelige nok på grunn av lagret gods, forklarer Skadberg, og legger til at loftsleiligheter ikke regnes med i denne sammenheng, hvor hensynet til god adkomst og tilgjengelighet er ivaretatt.

Hva med gassbeholdere i bruk?

La oss da si at du har en gassbeholder til komfyren i bruk, en til kjøleskap og en ekstra full beholder som du kan bytte til når de andre går tom. Teller de som er i bruk med i begrensningen om lagring av maks to beholdere i boenhet?

- Gassflaske som er i bruk regnes med i de 55 literne som kan oppbevares i boenhet. Dersom man har behov for mer gass enn dette, må dette oppbevares utendørs, sier Skadberg.

- Eventuelt kan inntil 90 liter brannfarlig gass kategori 1 og 2 oppbevares i garasje, utvendig bod, båthus eller lignende, legger hun til.

Brannvernforeningen anbefaler generelt at man oppbevarer gassbeholderne ute på grunn av risikoen for lekkasje.

- Ved lekkasje vil propanen fortrenge oksygenet i rommet og kan føre til kvelning. Det er en anbefaling at propanflaskene settes ute i eget skap med rørsystem inn til der hvor gass skal benyttes, sier Norum.

Norum legger til at det normalt er trygt å bruke gass under forutsetning at utstyret vedlikeholdes i samsvar med leverandørens anbefalinger og andre gode råd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.