Luksusvesker:

Drømmer du om å kjøpe designveske? Her er rådene

Det sies at noen veskekjøp kan sammenlignes med å investere i gull.

KLASSIKER: En Chanel Classic Flap Bag går aldri av moten. Foto: NTB Scanpix
KLASSIKER: En Chanel Classic Flap Bag går aldri av moten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Er du av dem som synes det er tåpelig å bruke penger på luksusvarer som dyre vesker, eller har du ønsket deg en skikkelig fin og tidløs veske i mange år? Investerer du i en såkalt klassiker vil du eie en noe som potensielt kan stige i verdi og arves av barn eller barnebarn i framtida.

INVESTERING: Hermès Birkin-bag i krokodilleskinn er en klassiker. Det er blitt hevdet at den er en bedre investering enn gull. Foto: Scanpix
INVESTERING: Hermès Birkin-bag i krokodilleskinn er en klassiker. Det er blitt hevdet at den er en bedre investering enn gull. Foto: Scanpix Vis mer

- Chanels Classic Flap skal ha økt i verdi med hele 70 prosent siden 2010 og koster i overkant av 50 000 norske kroner ny, sier Ida Elise Eide Einarsdóttir, redaktør av motenettstedet Melk & Honning til Vi.no.

INSPIRASJON: Hermès ikoniske Birkin-bag, inspirert av sanger, skuespiller og regissør Jane Birkin, selges for minst samme pris brukt som ny. Foto: Scanpix
INSPIRASJON: Hermès ikoniske Birkin-bag, inspirert av sanger, skuespiller og regissør Jane Birkin, selges for minst samme pris brukt som ny. Foto: Scanpix Vis mer

Chanels Classic Flap er en av de mest kjente veskene som ikke går av moten, men som er tidløse investeringer og som i mange tilfeller bare øker i verdi, ifølge moteredaktøren.

Einarsdóttir nevner også Louis Vuitton Neverfull, Balenciaga City, Stella McCartney Falabella, Dior Lady Dior, Celine Classic Box, Hermès Kelly Bag, Prada Galleria og Mulberry Alexa i tillegg til nyere klassikere som J W Anderson Pierce og Loewe Puzzle.

Les også: Har du råd til å skilles?

- Skikkelig god investering

Ifølge redaktøren er det én enkel grunn til at verdien på veskene øker.

- De aller fleste luksusmotehus øker prisene sine hver sjette måned til ett år. Tar du godt vare på vesken din - og det gjør du til den prisen - har du ikke bare en fin veske, men faktisk en skikkelig god investering som mest sannsynlig bare vil øke i pris, sier Einarsdóttir.

DONASJON: Skuespiller Anjelica Huston donerte bort en klassisk Chanel-veske til veldedighet i 2003. Foto: NTB Scanpix
DONASJON: Skuespiller Anjelica Huston donerte bort en klassisk Chanel-veske til veldedighet i 2003. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Einarsdóttir har mange av klassikerne lange ventelister. De kommer gjerne i svært begrenset opplag, noe som øker verdien på veskene ytterligere.

- Hvor mye må du regne med å betale hvis du skal investere i en klassiker?

- Prisen henger sammen med modell og merke. Drømmer du om en Celine Classic Box, som forøvrig har økt i verdi etter at sjefsdesigner Phoebe Philo takket for seg, må du ut med nærmere 35 000 norske kroner. Her er ikke prisen noe særlig annerledes for en brukt.

Les også: Selger brukte Rolex-klokker for dobbel pris

- Bedre investering enn gull

DIOR: Skuespiller og modell Jaime King med en Lady Dior mini. Foto: NTB Scanpix
DIOR: Skuespiller og modell Jaime King med en Lady Dior mini. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Einarsdóttir forteller at Hermès ikoniske Birkin-bag går for langt mer. Det samme gjør deres Kelly - en hyllest til Grace Kelly som selv var fan av det franske luksusmotehuset - med priser som starter på rundt 85 000 norske kroner.

- Er det i noen tilfeller dyrere å kjøpe luksusvarer vintage enn å kjøpe dem når de er nye?

- Vintage er i vinden. Det er litt som med god vin - mye blir bare bedre med årene. Samtidig blir det en slags reaksjon på forbrukersamfunnet og den sirkulære moten. Med sosiale medier blir ting raskt yesterdays news, mens vintage tåler tidens tann og blir med det tidløst. Det øker igjen verdien. Chanel-vesker øker for eksempel årlig med rundt 15 prosent i verdi. Det er ikke tilfeldig at det er blitt hevdet at en Hermès Birkin er en bedre investering enn gull.

Les også: En av tre har mistet kontakt med familien etter arvekonflikt

Birkin-bag tryggest investering

- Nylig solgte vi en orange, ti år gammel Birkin-veske for 50 000 danske kroner, i tillegg til avgift på 25 prosent. De med farger som rosa og koboltblå er mest populære akkurat nå. De kommer til å stige i verdi, sier Lise Jacobsen ved auksjonshuset Bruun Rasmussen i København.

Auksjonshuset selger jevnlig vesker fra Hermès.

- En Hermès vil alltid beholde prisen. Først og fremst er det Birkin-vesken med klassisk utseende som er tryggest å investere i. Vi har faktisk solgt flere av Hermès Birkin-modeller vintage for mer enn de koster hvis man kjøper ny. Vesker fra Hermès kan også bli et arvestykke, sier Jacobsen.

Årsaken er de lange ventelistene. Jacobsens erfaring er at de som ønsker seg en Birkin er villig til å betale ekstra for å få en raskt.

Chanel kan synke i verdi

Jacobsen framhever også Chanel som en trygg veskeinvestering.

- Chanels classic Flap er svært populær blant unge jenter. Den er lett å henge over skulderen og passer til en casual look. Den passer både til min bestemor og min datter, sier Jacobsen.

Samtidig sier hun det er vanskelig å si om Chanel-klassikeren vil komme til å stige i verdi.

- Den vil ikke øke i verdi på samme måte som Hermès- veskene. Man kan aldri være sikker på at man vil tjene penger på en veske, understreker hun.

Ifølge Jacobsen kan det hende at Chanel-vesken er blitt for populær.

LEATHER FOREVER: En utstilling av Kelly og Birkin-vesker under en Hermès-utstilling i 2012. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix
LEATHER FOREVER: En utstilling av Kelly og Birkin-vesker under en Hermès-utstilling i 2012. Foto: Shutterstock/ NTB Scanpix Vis mer

- Det kan hende den vil synke i verdi. Chanel er ikke helt der ennå at veskene er blitt for alminnelige, men de står i fare for det. Det kalles sekretærsyndromet. Når et merke blir for ordinært og populært skremmes de rike kundene vekk, sier Jacobsen.

Hun mener at det nok er derfor Chanel øker prisen på luksusveskene fra år til år.

- Ventelistene til Hermès handler om det samme: Å opprettholde et image. Det virker, sier Jacobsen.

Uavhengig av om veskene vil stige i pengeverdi eller ikke er én ting sikkert, ifølge Jacobsen: Hermès og Chanel-veskene kommer ikke til å gli ut av motebildet. Og svart skinn er alltid det tryggeste valget.