Dyrere å reise?

Drivstofftillegg? - Ikke uaktuelt

Det kan bli dyrere å reise framover. Fjord Line varsler ekstraordinært drivstofftillegg for alle passasjerer - og flere flyselskaper sier høyere priser eller drivstofftillegg kan bli aktuelt.

KAN BLI DYRERE: Planlegger du en reise nå, kan du risikere at det kommer et drivstofftillegg. Fergeselskapet Fjord Line har varslet at dette kommer allerede denne uka - og flere flyselskap sier til Vi.no at det kan bli aktuelt å vurdere. Foto: NTB
KAN BLI DYRERE: Planlegger du en reise nå, kan du risikere at det kommer et drivstofftillegg. Fergeselskapet Fjord Line har varslet at dette kommer allerede denne uka - og flere flyselskap sier til Vi.no at det kan bli aktuelt å vurdere. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Du som har levd og reist en stund husker kanskje tilbake til 2011 da selskaper som drev med passasjertransport innførte et pristillegg på grunn av økte innkjøpspriser på flydrivstoff. Dette gjaldt for eksempel både SAS, Norwegian og Color Line. Color Line fikk for øvrig også kritikk for å unnlate å opplyse om drivstofftillegget i markedsføring av billettprisene.

Nå står vi der igjen, med økte priser på drivstoff, som ikke bare rammer deg som må fylle diesel eller bensin på tanken - men som du også kan få merke på økte billettpriser.

Fjord Line har varslet at de vil innføre et midlertidig drivstofftillegg for alle sine passasjerer med virkning fra fredag 18. mars. Og det er flere i passasjertransportbransjen som nå vurderer tiltak.

Fjord Line: Tillegget varierer

Bakgrunnen for at Fjord Line nå innfører et drivstofftillegg er økningen i drivstoffprisene.

- For delvis å kompensere for denne økningen innfører selskapet derfor et drivstofftillegg, skriver Fjord Line i en pressemelding.

Brian Thorsted Hansen, konsernsjef i Fjord Line, uttaler at de håper dette blir kortvarig, men at det avhenger av hvordan olje- og gassprisene utvikler seg framover.

Til Vi.no sier Hansen at drivstofftillegget vil være forskjellig per strekning - men at det vil ligge mellom 25 og 50 kroner per passasjer og 100 til 200 kroner per bil.

- Tillegget gjelder kun nye bookinger, sier Hansen.

Det betyr at dersom du har en billett som er kjøpt før drivstofftillegget innføres, så skal du ikke få en tilleggsregning på det i etterkant.

Norwegian: Ikke bestemt seg

Grete Roald, kommunikasjonsdirektør i Norwegian, sier til Vi.no at de økte drivstoffprisene er en utfordring for hele bransjen.

- Prisene våre er dynamiske og det vil de fortsette å være, men det er klart det er en bekymring for oss at oljeprisen er så høy. Vi har per i dag ikke tatt noen beslutning om å innføre drivstofftillegg, sier Roald.

På spørsmål fra Vi.no om hvorvidt man vil kunne risikere å bli avkrevd for et tilleggsgebyr på en allerede bestilt billett, dersom selskapet skulle se seg nødt til å innføre et drivstofftillegg, sier Roald:

- Alle våre kunder kan være helt trygge på at den flybilletten de allerede har kjøpt av oss ikke vil ilegges et eventuelt framtidige pristillegg.

Da Norwegian innførte midlertidig drivstofftillegg i 2011, varierte tillegget med strekning, fra 50 til 150 kroner.

Widerøe: - Det er ikke uaktuelt

Widerøe har ikke innført noe ekstraordinært tillegg ennå, men de avviser ikke at det kan være noe de vil måtte vurdere:

- Det er ikke uaktuelt, men vi må se på konkurransesituasjonen. Vi vil vurdere prisene våre framover gitt at drivstoffprisen også slår oss hardt til tross for at vi har sikret om lag 60 prosent av forbruket vårt, sier Lina Lindegaard Carlsen, kommunikasjonskonsulent i Widerøe.

- Kan det bli snakk om økte billettpriser, som alternativ til et drivstofftillegg?

- Ja, det er et alternativ til drivstofftillegg som det er naturlig å vurdere, uttaler Carlsen.

Hun presiserer at de per nå ikke har noen plan om et generelt tillegg og sier at dersom det skulle komme så vil det ikke legges på allerede bestilte billetter:

- Nei, vi vil ikke fakturere våre kunder med tilbakevirkende kraft. Den billetten du har kjøpt hos oss forholder vi oss til.

SAS: Ingen planer nå

- Det er ingen planer nå om drivstofftillegg, sier John Eckhoff, pressesjef i SAS i Norge.

Han peker på at de har modernisert flyflåten med mer drivstoffeffektive fly som bruker omtrent 20 prosent mindre drivstoff - som er en positiv faktor.

- Oljeprisen er en av mange kostnadsfaktorer og har variert mye de siste åra. Som i alle selskaper er SAS påvirket av både inntekter og kostnader, hvor drivstoffprisen er ett av mange parametere, sier Eckhoff.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.