Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Har du ikke hørt om hundedagene, tipper jeg du enten er yngre enn meg, og/eller har hatt lite med eldre folk fra bygda å gjøre. Eventuelt har du bare omgitt deg med realister som avfeier alt av myter og folketro.
Men hør nå her: Hver eneste sommer i begynnelsen av august, pisker jeg krem til min pavlova-elskende datters bursdag. Og hver eneste gang flyter kremen utover til en uformelig elv av fløte. Da hjelper det lite at jeg kan trikset for å få perfekt marengs.
Jeg har alltid forklart det med at hun har bursdag i hundedagene: Måneden fra slutten av juli til slutten av august som også kalles røtmåneden. I disse ukene sies det at mat råtner fortere, frukt og bær mugner omtrent idet de er plukket, melk surner før utløpsdatoen selv om den står i kjøleskapet, og fløten er vanskelig å piske stiv.

- Sosiopatens trekk blir ofte verre med alderen
Vi PlussDruknede ble ført hjem
I riktig gamle dager sa de at selv vannet råtnet og surnet, og ikke nok med det: «Det tykner og presser mot land. Slik slipper det fri dem det har tatt og de som er forsvunnet på sjøen flyter opp i hundedagene, og liket føres hjem». Slik beskriver forklorist Toril Torlei ved Universitetet i Bergen det i en kronikk i Bergens Tidende om hundedagene.
Her forteller hun at «alle» har sin egen sannhet når det kommer til disse ukene. Ikke minst gjelder dette for tegnene som blir brukt til å spå været for resten av sommeren, en periode som er av kritisk betydning for høstens avling.
Det rare er at folk har lest værtegnene svært ulikt:
- Av værtegn er alle typer representert, konstaterer Torlei.
- De pessimistiske; «inn med sol, ut med regn». De optimistiske; «inn med regn, ut med sol». De lakoniske; «som hundedagene går inn, skal de også gå ut» (Her holder det med én regnbyge i løpet av de tre første dager. Kommer den, blir det regn). Og de virkelig depressive; «blir det ikke vassråte, blir det tørråte». I dag er det vanligste værtegn at hundedagene skal gå ut som de gikk inn, enten dette nå var med sol eller regn.

Etter 40 år avslørte mediet at alt hadde vært en bløff
Noe av dette er åpenbart overtro. Andre ting kan ha sine naturlige forklaringer. For hundedagene finner sted i de ukene det tradisjonelt er på det varmeste i Norge. Er det da så rart at melken surner, fløten renner og fluene surrer? Rent bortsett fra i år, som bød på den kaldeste julimåneden i manns minne. Og da skulle vel kremkaken være sikret?
- Rot i virkeligheten
- Når dette har fått rot i folketradisjonen, kan vi nok tillegge det litt vekt og ikke bare avfeie det som overtro, mener statsmeteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt.
- Det var riktignok et større praktisk problem før vi hadde kjøleskap, frysebokser og kjølebager til å holde maten kald. Når hundedagene ble kaldt røtmåneden, kan det nok tilskrives enkelte klimaforhold.

Quiz: Vet du hvor det regner mest?
Merk deg at han sier klimaforhold, ikke varme. For det er ikke bare varmen alene som gjør at maten råtner og surner:
- Denne perioden er også preget av høy luftfuktighet. Både fordi varm luft inneholder mer vanndamp, men også fordi dette er høysesong for lokale regnbyger. Og jo varmere og fuktigere det er, jo vanskeligere er det å få mat til å holde seg godt, konstaterer han.
- Det er også høysesong for torden, særlig i innlandet. I forkant av tordenvær er det trykkende og klamt, det påvirker også kjøling.

Fra gammelt av sa man at sår hadde vanskelig for å gro og klestørken tørker saktere eller ikke i det hele tatt i denne måneden. Hundene ble gale og vannet ble giftig. Og sånt er det jo lett å avfeie som myter og overtro. Men så lett er det ikke, ifølge meteorologen:
- Om hunder blir gale i varmen vet jeg ikke, selv om vi alle kan kjenne at sterk varme påvirker oss. Men jo varmere vannet er, jo flere mikroorganismer blomstrer opp og overlever. Jeg mener det er et snev av realisme i folketroen, på et tidspunkt har noen gjort seg noen erfaringer her.

«Hadde appene på telefonen min lyttet til samtalen vår?»
Typisk hundedagsvær
Smits påpeker at akkurat denne helga byr på typisk hundedagsforhold med høye temperaturer, høy luftfuktighet og tordenvær flere steder i landet.
Og nok en gang skal jeg bake denne helgen i august. Så da er spørsmålet: Er hundedagene en gangbar unnskyldning om jeg ikke lykkes med kremen?
- Det har nok noe for seg, ja. Det blir for varmt for fløten om du ikke passer på å holde både den og bollen du pisker den i, helt kald, mener meteorologen.
Jepp, det er ikke meg, det er hundedagene. Best å ty til sjokoladekake. Eventuelt teste disse triksene for å få kremen både stiv og holdbar på kakebordet.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.