Hundedagene: Myte eller fakta?

- Disse ukene er det umulig å lykkes med kremkaker!

Opplest og vedtatt om hundedagene, tenkte jeg. Men stemmer det?

Fløyelsmyk og akkurat så stiv at den topper seg. Sånn skal pisket krem være. Men i de varmeste sommermånedene er det vanskelig å få til, og jeg trodde jeg visste hvorfor. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Fløyelsmyk og akkurat så stiv at den topper seg. Sånn skal pisket krem være. Men i de varmeste sommermånedene er det vanskelig å få til, og jeg trodde jeg visste hvorfor. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du ikke hørt om hundedagene, tipper jeg du enten er yngre enn meg, og/eller har hatt lite med eldre folk fra bygda å gjøre. Eventuelt har du bare omgitt deg med realister som avfeier alt av myter og folketro.

Men hør nå her: Hver eneste sommer i begynnelsen av august, pisker jeg krem til min pavlova-elskende datters bursdag. Og hver eneste gang flyter kremen utover til en uformelig elv av fløte. Da hjelper det lite at jeg kan trikset for å få perfekt marengs.

Jeg har alltid forklart det med at hun har bursdag i hundedagene: Måneden fra slutten av juli til slutten av august som også kalles røtmåneden. I disse ukene sies det at mat råtner fortere, frukt og bær mugner omtrent idet de er plukket, melk surner før utløpsdatoen selv om den står i kjøleskapet, og fløten er vanskelig å piske stiv.

Druknede ble ført hjem

I riktig gamle dager sa de at selv vannet råtnet og surnet, og ikke nok med det: «Det tykner og presser mot land. Slik slipper det fri dem det har tatt og de som er forsvunnet på sjøen flyter opp i hundedagene, og liket føres hjem». Slik beskriver forklorist Toril Torlei ved Universitetet i Bergen det i en kronikk i Bergens Tidende om hundedagene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.