Gjør-det-selv-skadene du bør unngå

Disse oppgavene bør du IKKE gjøre selv

Går det galt, risikerer du redusert erstatning.

BARE RØR: Arbeider knyttet til vann og avløp, og det elektriske, bør du få fagpersoner til å utføre. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
BARE RØR: Arbeider knyttet til vann og avløp, og det elektriske, bør du få fagpersoner til å utføre. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): - Det er to områder du ikke skal være hobbyhåndverker på i ditt eget hjem: Det ene er det elektriske og det andre er det som har med vann og avløp å gjøre, sier Sigmund Clementz, informasjonssjef i If skadeforsikring.

Årsaken er både fordi det ikke er lov, og på grunn av konsekvensene.

- Når det gjelder det elektriske er det ikke lov å gjøre så mye selv. Reglene er myket opp litt de siste årene, men fra et forsikringssynspunkt er konsekvensene ved å ikke bruke autoriserte installatører på rør og det elektriske ganske store, hvis det blir amatørmessig utført, forklarer Clementz.

Brann og vann skader mest

Halvparten av alle branner i Norge starter enten i det elektriske anlegget i huset, eller i det du kobler til det. El-sikkerhet er ikke en ting man tuller med, understreker Clementz i If.

Og så er det «hobbyrørleggeren»:

For etter brann er det vann som utgjør størst skader i norske hjem.

Sigmund Clementz, informasjonssjef i If. Foto: If
Sigmund Clementz, informasjonssjef i If. Foto: If Vis mer

- Hvis du aldri har hatt vann i kjelleren din, så kan du spørre noen som har hatt det og få en skikkelig skrekkfortelling som gjør at man velger å ha ting på stell.

- Gjør du en jobb med vannrørene som går galt og reiser på lang ferie på vinteren, kan du spille ishockey i kjelleren når du kommer tilbake, sier Clementz.

Les også: Bobil-tildekkingen du bør unngå

Koblet kokeplate med hageslangen

Forbrukermagasinet Which? i England har sett på noen av de største og farligste gjør-det-selv-feilene, som håndverkere har måttet rykke ut til for å fikse.

I et tilfelle måtte en håndverker fikse en egenmontert koketopp på en gasskomfyr, som var montert med hageslange og tykk tape som tetningsmasse.

En rørleggerkunde måtte også tilkalle hjelp etter å ha kjøpt en billig håndkletørker, eller radiator, til badet, og prøvd å installere og montere den selv. Ventilen til radiatoren eksploderte, og tok med seg deler av kjøkkentaket, skriver Which?.

EL-BLEMME: Mange oppgaver knyttet til det elektriske anlegget i hjemmet har du ikke lov til å fikse selv. Foto: If
EL-BLEMME: Mange oppgaver knyttet til det elektriske anlegget i hjemmet har du ikke lov til å fikse selv. Foto: If Vis mer

Færre gjør ting selv

Clementz i If tror holdningen til hjemmefiksing har endret seg, ved at det før var vanligere å ha en i familien eller andre bekjente som var rørlegger, snekker og som kunne ting i sikringsskapet.

- De fleste i dag har et litt annet forhold til det å gjøre ting hjemme. Vi foretrekker at folk bruker hodet selv, men man må vite hva man holder på med, sier han.

Les også: Fem grunner til at drillen tar kvelden

Redusert erstatning

En del skader oppstår også under flytting og ikke minst oppussing av bolig. Da øker sannsynligheten for at det oppstår skader.

Før du setter i gang bør du derfor lese gjennom forsikringsvilkårene.

Der står det hvilke arbeider man kan gjøre selv, og hvilke som skal utføres av godkjent håndverker, forteller Øyvind Setnes, senior forretningsutvikler i Tryg forsikring.

- Dersom man utfører arbeider i hjemmet som ikke er i tråd med vilkårene, kan det medføre redusert erstatning om det oppstår en skade, sier han.

Les også: Jo da, disse maskinene gjør deg til en bedre hobbysnekker

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.