
Vi.no holder deg oppdatert på e-post
(Vi.no): - Det er to områder du ikke skal være hobbyhåndverker på i ditt eget hjem: Det ene er det elektriske og det andre er det som har med vann og avløp å gjøre, sier Sigmund Clementz, informasjonssjef i If skadeforsikring.
Årsaken er både fordi det ikke er lov, og på grunn av konsekvensene.
- Når det gjelder det elektriske er det ikke lov å gjøre så mye selv. Reglene er myket opp litt de siste årene, men fra et forsikringssynspunkt er konsekvensene ved å ikke bruke autoriserte installatører på rør og det elektriske ganske store, hvis det blir amatørmessig utført, forklarer Clementz.
Brann og vann skader mest
Halvparten av alle branner i Norge starter enten i det elektriske anlegget i huset, eller i det du kobler til det. El-sikkerhet er ikke en ting man tuller med, understreker Clementz i If.
Og så er det «hobbyrørleggeren»:
For etter brann er det vann som utgjør størst skader i norske hjem.

- Hvis du aldri har hatt vann i kjelleren din, så kan du spørre noen som har hatt det og få en skikkelig skrekkfortelling som gjør at man velger å ha ting på stell.
- Gjør du en jobb med vannrørene som går galt og reiser på lang ferie på vinteren, kan du spille ishockey i kjelleren når du kommer tilbake, sier Clementz.
Les også: Bobil-tildekkingen du bør unngå
Koblet kokeplate med hageslangen
Forbrukermagasinet Which? i England har sett på noen av de største og farligste gjør-det-selv-feilene, som håndverkere har måttet rykke ut til for å fikse.
I et tilfelle måtte en håndverker fikse en egenmontert koketopp på en gasskomfyr, som var montert med hageslange og tykk tape som tetningsmasse.
En rørleggerkunde måtte også tilkalle hjelp etter å ha kjøpt en billig håndkletørker, eller radiator, til badet, og prøvd å installere og montere den selv. Ventilen til radiatoren eksploderte, og tok med seg deler av kjøkkentaket, skriver Which?.

Færre gjør ting selv
Clementz i If tror holdningen til hjemmefiksing har endret seg, ved at det før var vanligere å ha en i familien eller andre bekjente som var rørlegger, snekker og som kunne ting i sikringsskapet.
- De fleste i dag har et litt annet forhold til det å gjøre ting hjemme. Vi foretrekker at folk bruker hodet selv, men man må vite hva man holder på med, sier han.
Les også: Fem grunner til at drillen tar kvelden
EL-ARBEID DU kan GJØRE SELV:
Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) har laget en liste over elektrisk arbeid du kan gjøre selv. Alt annet arbeid, må du overlate til fagfolk:
- Skifte deksel på brytere, stikkontakter og koblingsbokser.
- Montere og skifte varmeovner hvis de har bevegelig ledning og støpsel.
- Koble til eller skifte topolede støpsler til og med 25 A, med og uten jording.
- Koble til eller skifte topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording.
- Koble til og reparere bordlamper, lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere.
- Koble til eller skifte ut lamper som henger i takkrok eller lignende, som er koblet til med kroneklemme eller plugg/stikkontakt. Lampene må ikke være en del av den faste installasjonen.
Redusert erstatning
En del skader oppstår også under flytting og ikke minst oppussing av bolig. Da øker sannsynligheten for at det oppstår skader.
Før du setter i gang bør du derfor lese gjennom forsikringsvilkårene.
Der står det hvilke arbeider man kan gjøre selv, og hvilke som skal utføres av godkjent håndverker, forteller Øyvind Setnes, senior forretningsutvikler i Tryg forsikring.
- Dersom man utfører arbeider i hjemmet som ikke er i tråd med vilkårene, kan det medføre redusert erstatning om det oppstår en skade, sier han.
Les også: Jo da, disse maskinene gjør deg til en bedre hobbysnekker

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.