Beskyttelse mot flått

Disse klærne skal holde flåtten borte

Produsenter lanserer egen «flåttkolleksjon». Men har det noe for seg?

FLÅTT: April markerer starten på flåttsesongen, og det kan være lurt å gjøre noen forebyggede grep mot å bli bitt. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Flått er ikke bare ubehagelig, det kan også gi alvorlig sykdom. Derfor oppfordres de som oppholder seg mye i områder med mye flått, om å vaksinere seg.

Nå har også klesprodusenten Hardfør laget turklær som de hevder bidrar til å holde flåtten borte, under navnet Flått-Knocker. Men har det noe for seg?

Vil la folk ferdes fritt i naturen

Ifølge Hallgeir Fiddan i Hardfør ble sykdomshistorien til en nær venn, som fikk borrelia for flere år siden og fortsatt har plager på grunn av dette, inspirasjonen for å utvikle deres flåttkolleksjon.

Målet er at folk skal kunne ferdes i naturen der de selv ønsker, og ikke måtte unngå områder der man vet det er mye flått.

- I stedet for å gå gjennom den fine blomsterenga eller oppleve urørte deler av naturen, blir turen eksempelvis lagt til «kjedeligere» etablerte veier og stier. Målet vårt er at folk skal kunne bevege seg ubekymret i norsk natur, sier Fiddan.

Derav klesplaggene fra Flått-Knocker, som er impregnert med virkestoffet permetrin. Plaggene skal være motstandsdyktige for flått etter 70 vask.

- Dette er et liniment som uproblematisk brytes ned av vår kropp, men som virker flåttavstøtende i den forstand at flåtten ikke blir sittende. Tekstilet fremstår som luktfritt for den menneskelige nesen, men har en preventiv effekt på flått, hevder Fidden.

De flåttavvisende klærne er utviklet med støtte fra Innovasjon Norge.

Også et annet norsk selskap, Antibug.com, har utviklet tekstiler til samme formål. Plaggene deres går under navnet fjellulla, og også her bruker de permetrin for å stoppe flåtten.

Plaggene fra både Flått-Knocker og Antibug er impregnert med stoffet permetrin, og skal forhindre at flåtten fester seg. Foto: Hardfør
Plaggene fra både Flått-Knocker og Antibug er impregnert med stoffet permetrin, og skal forhindre at flåtten fester seg. Foto: Hardfør Vis mer

Har dokumentert effekt

Så er spørsmålet om de flått-avvisende klærne, og stoffet permetrin, er bedre enn bruk av vanlige tekstiler som dekker til kroppen?

Fidden viser til blant annet amerikansk forskning som mener dette.

I et forsøk der sommerklær ble behandlet med permetrin, fikk testpersonene med de behandlede klærne færre flått enn de som hadde på vanlige klær. Den samme konklusjonen ble gjort i et forsøk ved bruk av permetrin på uniformer.

Vi har spurt FHI og seniorforsker Arnulf Soleng om de anbefaler klær impregnert med permetrin mot flått - og om de mener det gir økt beskyttelse.

Soleng sier til Dinside at permetrin har en dokumentert drepende effekt på insekter og flått.

- I en liten pilotstudie vi gjennomførte så fanget vi betydelig mindre flått på plagg som var sprayet med DEET, icaridin eller permetrin enn på ubehandlete plagg, sier Soleng, og påpeker samtidig at man alltid skal utvise forsiktighet ved bruk at myggmidler og insektsgifter, slik som permetrin, slik at man eksponeres i minst mulig grad.

Det er også en annen utfordring med flått - også på permetrinbehandlede tekstiler:

- Vi ser også at flått kan vandre over områder som er behandlet med permetrin. Kommer flåtten seg først innenfor slike behandlete klær og inn på huden så kan den bite seg fast uansett, understreker Soleng.

Unngå bar hud

Om det å kle seg heldekkende med vanlige klær beskytter like godt som å bruke klær impregnert med permetrin, har FHI ikke gjort studier på. Generelt påpeker Soleng at vanlige klær beskytter godt mot flått - og her er det noen smarte triks man bør merke seg.

- Man bør dekke til bar hud, og følge med på klærne og børste bort flått som vandrer oppover. Flåtten vil være mer synlig på lyse klær enn mørke. Glatt stoff gjør det vanskeligere for flåtten å vandre oppover. Putter man buksa ned i sokkene så øker det beskyttelsen, påpeker Soleng, som i områder med mye flått anbefaler å velge stier fremfor å gå i høyt gress, lyng og kratt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.