Dette skal du aldri gjøre med planter som dør

Vi er nok mange som har gjort en av disse tabbene ...

DØDE PLANTER: Overvanning, undervanning og plantesykdom. Hvordan ser du forskjell? Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
DØDE PLANTER: Overvanning, undervanning og plantesykdom. Hvordan ser du forskjell? Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mange av oss har fått øvd våre grønne fingre i løpet av den sosiale nedstengingen under pandemien, og interessen for hage og planter har økt enormt. Men ikke alle har like grønne fingre - eller vet hva man gjør om en plante er døende - og hvorfor: Kanskje har den fått for mye vann, kanskje for lite, kanskje er det andre grunner til at den ikke overlever hjemme hos deg. Og om planta dør, hva gjør du da?

- Der er jeg i hvert fall sikker, planteavfall skal sorteres som mat, skrev en bruker i et av disse planteforumene på Facebook som Vi.no har observert. Og fikk så hatten passet.

Så vi spør ekspertisen: Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), som forsker på blant annet mat- og planteproduksjon og miljø:

PLANTER: Ser de grønne plantene dine litt stusselige ut nå på vinterstid? Da kan grønnsåpe gjøre susen! I tillegg kan det hjelpe mot utøy. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Kast til forbrenning

- Hvis du har en plante som dør, er det ikke sikkert det er fordi du har gitt for mye eller lite vann. Det kan skyldes sykdom, og plantesykdommer kan spres med jorda, forklarer Venche Talgø, forsker ved divisjon for bioteknologi og plantehelse.

Også de kalde vintermånedene kan være harde for inneplantene dine.

Av sykdomstegn nevner hun bladflekker, døde skudd eller dårlig utviklede røtter med brune rotspisser.

- Døde planter bør derfor destrueres på forsvarlig vis, inklusiv jorda.

Hvis du har hage, pleier du kanskje å legge hageavfall som visne planter i en kompostbinge eller i et litt bortgjemt hjørne? For en plante som har vært frisk, men har visnet på vanlig vis, er dette helt innafor, ifølge Talgø. Løkplanter som er avblomstret, kan for eksempel gjerne plantes i et bed i påvente av neste sesong.

Men noen planter skal ALDRI kastes i komposten:

- Planter som dør på grunn av sykdom, bør kastes til forbrenning. Legg den enten i posen for restavfall, eller lever til varmkompostering ved en gjenbruksstasjon som tar imot hageavfall, råder forskeren.

- Det samme gjelder avfall fra planter som er importert fra utlandet. Det er veldig stor forskjell på hva som finnes av skadegjørere i ulike land, og vi har påvist flere fremmede sykdomsorganismer i importen av planter selv om de har kommet med plantesunnhetssertifikat fra eksportlandet.

- Hvordan vet du hvilket opphavsland plantene dine har?

- Dersom plantene ikke er merket med opphavsland, kan du be om å få dette opplyst av forhandleren.

Forbudt å kaste i naturen

Forskeren minner også om at det er strengt forbudt å kaste noe som helst fra din egen hage i naturen. Selv en kvist som kastes over gjerdet, eller usikret hageavfall som flyr av tilhengeren på vei til gjenbruksstasjonen, regnes som lovbrudd.

Marianne Utengen, gartner i Det norske hageselskap, har tidligere fortalt Vi.no hvordan hun selv komposterer det meste av hageavfallet sitt, fordi hun ønsker at hagen hennes skal ha et eget kretsløp. Hageavfall blir til ny jord, og på den måten igjen næring til plantene i hagen hennes. Unntaket er frø og røtter fra lupin. Årsaken er at lupin fortrenger andre vekster, og er nærmest umulig å bli kvitt. Hun luker fortsatt lupin, ti år etter at hun overtok huset sitt og fjernet lupinen som var i hagen.

- Jeg anbefaler å klippe av stengelen etter blomstring og spa opp hele den store rota, og levere begge deler til gjenbruksstasjon som tar imot hageavfall. Og hva enn du gjør: IKKE kast det over gjerdet, ber hun innstendig.

- Ingenting fra din hage skal dumpes i naturen, det er forbudt gjennom Naturmangfoldsloven. Legg hageavfallet på henger, dekk tilhengeren så plantebiter ikke faller av langs veien, og kjør på gjenbruksstasjonen. Eller bestill en container for hageavfall.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.