Dette huset har vært okkupert i ett år

100 000 spanske hus er for tiden tatt over av husokkupanter. Så sterkt står vernet av folks rett til et sted å bo, at selve Grunnloven er på okkupantenes side.

Søsknene Jørn og Lisbeth Hokholt foran huset de arvet etter sin mor. Nå har det vært okkupert siden september i fjor. Foto: Privat
Søsknene Jørn og Lisbeth Hokholt foran huset de arvet etter sin mor. Nå har det vært okkupert siden september i fjor. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det var moren til Jørn Hokholt som bygde huset i Spania på slutten av 60-tallet. Her har familien kost seg på ferie siden. Da moren gikk bort arvet Jørn og søsteren huset, men lite ante de at et mareritt ventet: En representant fra sameiet i Spania ringte Jørn hjemme i Norge. Politiet hadde nemlig tatt kontakt etter å ha observert det de beskrev som gamle kjenninger i Jørns hus, og lurte på om han hadde lånt det bort?

– Det kunne vi selvsagt avkrefte, og vi fikk beskjed om å levere en anmeldelse i løpet av 24 timer. Vi jobbet febrilsk, men anmeldelsen vår ble avvist. Notarius krevde at vi møtte opp personlig og signerte anmeldelsen i hans åsyn.

Loven verner okkupantene

Jørn og konen reiste til Spania så raskt som mulig. Der fikk de motstridende råd: Advokaten mente de burde konfrontere okkupantene før de anmeldte, men politiet beskrev dem som kjente kriminelle og frarådet direkte kontakt.

Hos politiet kom de ingen vei, og ved huset følte de seg utrygge: I hagen så de flere store menn, og de kjørte derfra uten konfrontasjon.

– Etterpå fikk jeg vite hvorfor advokaten ønsket en konfrontasjon. Om det hadde blitt bråk hadde saken gått fra å være en sivilrettslig sak, til å bli en kriminalsak som går mye raskere å behandle. Men jeg ville jo selvsagt ikke risikere liv og helse, forteller Jørn.

En uke seinere dro de tilbake til huset, og denne gangen ble det en lite hyggelig samtale med okkupantene.

– De ringte politiet for å få meg bort fra min egen eiendom. De har et sterkt personvern når de først er i huset, så retten er på deres side inntil vi har en rettslig kjennelse. Den ene ble forbannet og gikk truende mot meg mens han ropte ukvemsord. Det var en svær fyr med bar overkropp og full av tatoveringer. Situasjonen var helt absurd!

Jørn Hokholt og familien er langt fra alene om å oppleve husokkupanter i feriehus i Spania. Den spanske grunnloven slår nemlig fast at alle skal ha rett til et sted å bo. Har du bodd i et hus i 48 timer uten at politiet er kontaktet, kan du ikke kastes ut. Den eneste straffen en spansk husokkupant risikerer, er å bortvises fra eiendommen. Men et bortvisningsvedtak tar ofte lang tid.

Ifølge NRK, som først omtalte saken, mener spansk statistisk sentralbyrå INE at det i dag er rundt 100.000 okkuperte boliger i landet.

For Jørn Hokholt og familien har kampen for å få tilbake sitt eget hus vart seiden september i fjor.

Nabohus okkupert i åtte år

– Da vi ikke fikk noen avklaring på anmeldelsen, reiste vi ned enda en gang, og nå fikk vi en ny sjokkbeskjed. Det ville ikke komme noen kjennelse fordi vi ikke hadde vist nok engasjement i å få dem ut, og dermed hadde godtatt okkupasjonen. Jeg skjønte ingenting, beskriver Jørn.

- Politiet hadde frarådet oss å konfrontere okkupantene fordi de var kriminelle og farlige, og nå ble det brukt mot oss.

Ytterligere en anmeldelse ble levert, uten at det skjedde noe. Verken norske advokater, konsulatet eller ambassaden har kunnet hjelpe. Etter hvert fikk de høre om en nabo som hadde okkupanter boende i åtte år.

– Vi ble presentert for to andre alternativer. Det ene var å betale okkupantene en stor sum penger, og håpe at de flytter. Det andre var å betale et firma som har dette som profesjon. Firmaet skal ha 50-60.000 kroner uten noen garanti for at de faktisk får fjernet okkupantene.

Neste gang Jørn oppsøkte eiendommen sin, var han utstyrt med balltre og tjukke hansker. Okkupantene hadde fått seg en pitbull som voktet hagen.

Dekkes ikke av forsikringen

– Jeg hadde med meg journalister fra NRK og tre advokater. Det ble masse diskusjoner. Okkupantene hadde ingen planer om å flytte, og igjen ringte de politiet som var raskt på plass for å fjerne oss. Politiet snakket med både oss og dem, og var enige i at det var en absurd situasjon, men vi hadde ikke noe der å gjøre før en sivilrettslig dom er plass. Det tristeste var å se alt hærverk som var blitt gjort. Ytterdøren er knust, det er søppel overalt og møblene står ute og blir ødelagt. Dessuten må vi fortsette å betale for strøm og vann, da det må stenges av inne på eiendommen.

Det verste for familien er å tenke på alle de personlige eiendelene, minner med affeksjonsverdi som ikke kan erstattes. Siden husokkupasjon er så vanlig i Spania, dekkes ikke tapet av forsikringen.

Eiendommen har vært okkupert siden september 2019, og Jørn er ikke sikker på hva som vil skje når de får den tilbake.

– Vi har ikke helt bestemt oss, men jeg er ganske sikker på at vi kommer til å selge. Trygghetsfølelsen er borte, og da er det ikke noe hyggelig å være der. Det er heller ikke noe garanti for at det ikke skjer igjen. Det er okkupantene som har personvernet, og det er de som ringer politiet og får jaget oss. Man kan ikke bli annet enn oppgitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.