Dette huset har vært okkupert i ett år

100 000 spanske hus er for tiden tatt over av husokkupanter. Så sterkt står vernet av folks rett til et sted å bo, at selve Grunnloven er på okkupantenes side.

Søsknene Jørn og Lisbeth Hokholt foran huset de arvet etter sin mor. Nå har det vært okkupert siden september i fjor. Foto: Privat
Søsknene Jørn og Lisbeth Hokholt foran huset de arvet etter sin mor. Nå har det vært okkupert siden september i fjor. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det var moren til Jørn Hokholt som bygde huset i Spania på slutten av 60-tallet. Her har familien kost seg på ferie siden. Da moren gikk bort arvet Jørn og søsteren huset, men lite ante de at et mareritt ventet: En representant fra sameiet i Spania ringte Jørn hjemme i Norge. Politiet hadde nemlig tatt kontakt etter å ha observert det de beskrev som gamle kjenninger i Jørns hus, og lurte på om han hadde lånt det bort?

– Det kunne vi selvsagt avkrefte, og vi fikk beskjed om å levere en anmeldelse i løpet av 24 timer. Vi jobbet febrilsk, men anmeldelsen vår ble avvist. Notarius krevde at vi møtte opp personlig og signerte anmeldelsen i hans åsyn.

Loven verner okkupantene

Jørn og konen reiste til Spania så raskt som mulig. Der fikk de motstridende råd: Advokaten mente de burde konfrontere okkupantene før de anmeldte, men politiet beskrev dem som kjente kriminelle og frarådet direkte kontakt.

Hos politiet kom de ingen vei, og ved huset følte de seg utrygge: I hagen så de flere store menn, og de kjørte derfra uten konfrontasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.