
Følg Vi.no på Facebook
(Vi.no): På et slakteri får knivene til en kjøttskjærer rikelig med juling, og de må skjerpes hele tiden.
Tidligere brukte man de lange skjerpestålene, men nå er det de moderne hurtigstålene som regjerer.

Det er lurt å bore et ekstra hull i nøkkelen
Et slikt hurtigstål har en slisse som knivbladet dras igjennom, med fjærbelastede skjerpestenger på hver side. Det sørger for at trykket og vinkelen på kniveggen blir perfekt hver gang.
- Det var en liten revolusjon når de kom, forklarer kjøttskjærer og knivsliper Espen Eide.
Med de tradisjonelle slipestålene kreves erfaring for å få knivene skarpe.
Med de nye typene får alle en superskarp kniv med noen drag i hurtigstålet.
Les også: Veldig mange gjør denne snekkertabben

Sliping og skjerping

Skal du ha gode kniver er det viktig å skille mellom sliping og skjerping.
Skjerpingen er vedlikehold som gjøres ofte og sørger for å rette opp eggen når den blir bøyd.
Når kniven slipes skal eggen settes opp med riktig form og vinkel. Dette krever en del kunnskap og erfaring for at det skal bli riktig.
En riktig slipt kniv kan holdes skarp lenge om du passer på å skjerpe den med en gang den begynner å bli sløv.
Les også: Slik fikser du den trege skuffen
Hardt eller bløtt
Kvaliteten på stålet har betydning for hvordan kniven skal holdes skarp.
Grovt sett kan vi skille mellom japanske og europeiske kniver.
Med hardt stål i de japanske, og mykere i de europeiske.
Et hurtigstål er beregnet på kniver med mykere stål, slik du finner i de europeiske knivtypene.


Det har dårlig effekt på hardt stål slik du finner i mange av de japanske.
Skal du skjerpe disse er det keramisk skjerpestål eller lærstropp og slipepasta som gjelder.
Les også: Bruk tannkrem når du skal henge opp bilder
Eggvinkel
Riktig eggvinkel er et evig diskusjonstema blant knivinteresserte.
- Her er jeg mer opptatt av riktig form på eggen enn riktig vinkel. Jeg sliper eggen svakt konveks, altså med en bue utover, sier Eide.
- Det gir en egg som holder seg skarp lenge, avslutter kniveksperten.


Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.