Dette gjør gaver med hjernen din

Du har garantert kjent på gleden av å gi et barn en gave, eller overraske en venn eller kollega med en hyggelig tjeneste. Men vet du hvorfor det føles så godt å gi?

UTLØSER DOPAMIN: En gaveoverrekkelse kan skape minst like mye glede for giveren som for mottakeren. Foto: NTB
UTLØSER DOPAMIN: En gaveoverrekkelse kan skape minst like mye glede for giveren som for mottakeren. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge hjerneforsker Troels W. Kjær, skaper ikke dyre gaver nødvendigvis større glede enn kruseduller på et kort. Og gleden av å gi kan være minst like stor som gleden man opplever når man får noe.

I 2017 greide forskere å påvise at det finnes en sterk forbindelse mellom sjenerøsitet og glede i hjernen. Det betyr at hjernen skrur opp humøret hver gang du gir noen en gave. Det er mulig at du ikke merker dette selv, men rent kjemisk er det altså det som skjer i hjernen.

Bevisst og ubevisst

Hjernen er styrt av en bevisst og en ubevisst del. Den ubevisste delen er en slags motor som sørger for at du kan agere og benytte deg av alle sansene dine. Det velkjente belønningssystemet er også en del av den hjernen som er ubevisst. Empati, tanker, evnen til å forutsi hva som skal skjer, og rom- og retningssans, hører derimot til den bevisste delen av hjernen.

– Når du kjenner på gleden av å gi en gave til noen, kombinerer du automatisk begge hjernehalvdeler, sier hjerneforsker Troels W. Kjær.

Han forklarer at det er en liten gruppe av nerveceller dypt inni hjernen som aktiverer belønningssenteret når du gir noe til andre. Dermed frigjøres signalstoffet dopamin, også kalt gledesstoffet, fordi det regulerer alle følelser som handler om lyst og velbehag. Når du har gjort noe du er stolt av, eller har spist god mat eller inntatt euforiske substanser, er det også dopaminet som slår inn. Men i hjernens belønningssystem er faktisk forventningens glede den aller største, ifølge Kjær:

– Det er ikke nødvendigvis selve gaveoverrekkelsen som fører til den største utløsningen av dopamin. Dette skjer først når du har overbrakt gaven, mottakeren pakker den ut – og du sitter spent og venter på hans eller hennes reaksjon. Dagen før lønningsdag er også jeg i godt humør, fordi jeg fantaserer om hva jeg skal bruke pengene til. Men når pengene har kommet på konto, bruker jeg dem likevel bare på husleie og faste regninger.

Speilnevroner

Men når du gir bort en gave eller en tjeneste, er det ikke bare en økning av dopaminutskillelse som finner sted, ifølge hjerneforskeren. Det skjer også en annen prosess i hjernen som gir et ekstra rykk i den gode og gledelige følelsen.

– I den bevisste delen av hjernen finnes det nerveceller av typen speilnevroner, og disse er beskjeftiget med å kunne sette seg i andre menneskers ståsted. Speilnevronene kan for eksempel bli aktivert når du gir en gave til et takknemlig barn som viser glede, og dette minner deg om følelsen av å få en gave da du selv var barn. Speilnevronene hjelper deg til å speile mottakerens opplevelse inne i din egen hjerne, slik at du kan glede deg over noe sammen med mottakeren av gaven, forteller Kjær.

FORSKER PÅ HJERNEN: Troels W. Kjær er professor, hjerneforsker og forfatter. Til daglig er han overlege på nevrologisk avdeling ved Roskilde sykehus. Foto: Privat
FORSKER PÅ HJERNEN: Troels W. Kjær er professor, hjerneforsker og forfatter. Til daglig er han overlege på nevrologisk avdeling ved Roskilde sykehus. Foto: Privat Vis mer

– Uten speilnevroner hadde vi ikke vært i stand til å kunne føle glede ved å gi bort gaver til jul, til tross for at du kanskje er i en alder der julen er et eneste stort underskuddsprosjekt, fordi du gir langt flere gaver enn du får tilbake.

Gode gjerninger

Men det er ikke bare gaveutdeling på bursdager eller andre merkedager som føles godt for deg som gir. Det å kunne gjøre noen en tjeneste, hjelpe en eldre person over gaten, gi penger til Frelsesarmeen eller yte en annen form for frivillig hjelp, setter også i gang dopamin-produksjonen.

– Dersom du møter en person som trenger hjelp, så er det den bevisste delen av hjernen din som forteller deg at du skal trå til. Men du hjelper også for din egen skyld, fordi du ganske enkelt liker det lille dopaminrushet som du får som belønning for innsatsen, sier Troels W. Kjær.

– Men finnes det gjerninger eller gjøremål som belønner oss mer med dopamin enn andre?

– Dette er helt individuelt. Kanskje det føles ekstra godt for deg å være den som gir en gave, mens andre igjen kan føle stort velvære og dopaminrushet sitt bare med å smile pent, slik at andre får aktivert speilnevronene sine og smiler tilbake, sier Kjær.

Han avslutter med å slå et slag for nøysomhet når det kommer til gaver:

– Du trenger ikke å gi bort en kostbar klokke, dyre leker eller et gullsmykke for å skape glede, for hjernen merker heldigvis ikke forskjell på kostbare gaver og et hjemmelaget kjede av plast.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.