Hvordan lagre vin riktig?

Dette er bra for vinen din

Hvor bør du oppbevare vinen dersom du ikke har vinkjeller eller vinskap?

TA MED VINEN PÅ SOVEROMMET: Har du ikke vinskap eller kjeller, kan et skap på soverommet være et bra sted å lagre vinen - fordi det gjerne er mørkt og svalt der. Og husk: Vin med naturkork bør lagres liggende. Foto: Kristin Sørdal
TA MED VINEN PÅ SOVEROMMET: Har du ikke vinskap eller kjeller, kan et skap på soverommet være et bra sted å lagre vinen - fordi det gjerne er mørkt og svalt der. Og husk: Vin med naturkork bør lagres liggende. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det beste stedet å oppbevare vin, er i en kjeller eller et vinskap. Men det er ikke alle forunt å ha tilgang på dette - og kanskje har du heller ikke så mye vin liggende at det er et stort problem.

Men hvordan bør du egentlig oppbevare og lagre vinflaskene du ikke drikker med en gang?

- Et kott, en kald bod eller i bunnen på et skap på soverommet er som regel gode plasser å lagre vin dersom du ikke har en kjeller eller et vinskap, sier Hege-Lill Hagen Asp i Vinmonopolet til Vi.no.

- Jevn temperatur viktigst

Hun understreker at jevn temperatur er det viktigste å huske på når det gjelder lagring av vin.

- Vin bør lagres mørkt og svalt og med en jevn temperatur, gjerne mellom 6 og 18 grader, sier Asp - og legger til at 12 grader gjerne settes gjerne opp som et ideal.

Hun forteller at vinen utvikler seg raskere ved høy temperatur enn ved lav temperatur.

- Over tid kan for høy eller lav temperatur, raske temperaturvariasjoner, lys og vibrasjoner gjøre at vinen taper seg.

- Kork-vin bør ligge

Å lagre vinen stående i et skap, kan være en dårlig idé, i alle fall om du har vinflasker med kork:

- Vin med naturkork bør ligge under lagring, slik at korken ikke tørker ut og vinen blir oksidert, forteller Asp.

Viner med skrukork kan imidlertid lagres både stående og liggende.

Tørr kork? Slik sjekker du

Tom Tyrihjell, leder for fagkommunikasjon i Vinmonopolet, sier til Vi.no at det ikke alltid er så lett å se om korken er tørket ut og vinen dermed er oksidert, uten at man åpner flaska.

- Men lav tappehøyde, at vinen har «sunket» ned i flasken, tyder på oksidasjon gjennom kork. Eventuelt så begynner det lekke vin ut fra korken, sier han.

Dersom flasken har stått i skapet, og du er usikker på om korken har tørket, kan du forsøke å la den ligge litt og se om vinen siver ut.

Hvor lang tid det tar for korken å tørke og at vinen kan oksidere, vil avhenge av både romtemperatur og luftfuktighet. Tørr luft tørker ut korken raskere.

- Kanskje tar det ett år - men det avhenger både av type kork og kvalitet, luftfuktighet og varme, sier Tyrihjell.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.