Oppbevaring av kaffe

Dette bør du unngå

- Kaffen er ikke så sprek lenger etter ei uke. Men jeg tror det er høy toleranse for dårlig kaffe, sier kaffeekspert.

NEI, IKKE SLIK: Lys og luft er kaffens verste fiende. Oppbevarer du den slik, må du regne med at den taper seg i smak. - Husk at kaffe er ferskvare, sier Bjørn Grydeland i Norsk kaffeinformasjon. Foto: Kristin Sørdal
NEI, IKKE SLIK: Lys og luft er kaffens verste fiende. Oppbevarer du den slik, må du regne med at den taper seg i smak. - Husk at kaffe er ferskvare, sier Bjørn Grydeland i Norsk kaffeinformasjon. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Kaffetrakteren står sterkt i norske hjem - og spesielt blant eldre.

80 prosent av kaffedrikkende nordmenn over 60 år, har kaffetrakter hjemme.

- De eldre drikker mest kaffe og de drikker kaffen sort. Da kaffetrakteren virkelig etablerte seg på 80-tallet, og erstattet kaffekjelen, var 60 pluss-generasjonen på plass i egne hjem, og «alle» skaffet seg en trakter. Det ble rett og slett den foretrukne bryggemetoden, og har holdt seg siden. Akkurat som kokekaffen ble i generasjonene før, sier Bjørn Grydeland i Norsk kaffeinformasjon, informasjonskontoret for kaffe i Norge.

Men for best mulig traktekaffe er det visse tabber du bør unngå. Og du bør passe på å oppbevare filterkaffen riktig etter at du har åpnet posen - for best mulig smak.

Kaffe med en smak av fiskesuppe?

Du har kanskje også hørt det: Råd om å legge kaffen i fryseren eller i kjøleskapet for at den skal holde seg bedre.

Men ifølge Grydeland er det ingen poeng i dette - selv om han kommenterer at det nok heller ikke skader kaffen, i alle fall ikke dersom du emballerer den riktig.

Men nettopp der er det viktig å unngå blemma som gjør at kaffen plutselig kan smake dagsgammel fiskesuppe eller blåmuggost.

- Kaffe absorberer lukt og smak veldig fort. Det er visse matvarer i kjøleskapet som kan ta smak av noe annet - og slik er det med kaffe. Kjøleskap med for eksempel sterke oster eller en fiskerett som kanskje er pakket i plastfolie som ikke er helt tett, er ikke noe sted å ha kaffe som er åpen, sier Grydeland.

Tett, tett, tett

Uansett hvor du skal oppbevare en åpnet pose med kaffe, er det én ting som er viktig: Det må være lufttett. Dette gjelder uansett om du foretrekker å ha pakken i kjøleskapet eller på benken.

- Lys og luft er kaffens verste fiende. Har du kaffen i posen og putter den i en kaffeboks som er lufttett - da har du gjort det du trenger, sier Grydeland.

Han poengterer imidlertid at kaffe er ferskvare og at den ikke tåler lang lagring før den begynner å miste aroma.

Kaffen kan holde seg lenge i den lukkede emballasjen den selges i, men når du åpner posen, begynner den å tape seg.

- Den vil ikke være så sprek lenger etter ei uke. Men jeg tror ikke folk er så kresne på kaffen. Jeg tror det er ganske høy toleranse for dårlig kaffe - men ikke vond, da, sier Grydeland.

Han anbefaler å kjøpe kaffe etterhvert som du trenger det, ikke som langtidslagring.

Den nostalgiske kokekaffen

Kokekaffen var det vanlige fram til 80-tallet, da kaffetrakteren kom og overtok. Fremdeles sier 21 prosent av de over 60, at de har kaffekjele hjemme - men kun 5 prosent sier at de foretrekker kaffe fra kjele.

Grydeland poengterer at kokekaffe egentlig er et dårlig uttrykk ettersom kaffen jo kun skal trekke - ikke koke.

- Kokekaffe er en sterk norsk tradisjon, men som mest lever videre i det nostalgiske rommet, som en friluftstradisjon i form av bålkaffe, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.