Slik bør du oppbevare den åpne kaffeposen

Dette bør du unngå

- Kaffen er ikke så sprek lenger etter ei uke. Men jeg tror det er høy toleranse for dårlig kaffe, sier kaffeekspert.

NEI, IKKE SLIK: Lys og luft er kaffens verste fiende. Oppbevarer du den slik, må du regne med at den taper seg i smak. - Husk at kaffe er ferskvare, sier Bjørn Grydeland i Norsk kaffeinformasjon. Foto: Kristin Sørdal
NEI, IKKE SLIK: Lys og luft er kaffens verste fiende. Oppbevarer du den slik, må du regne med at den taper seg i smak. - Husk at kaffe er ferskvare, sier Bjørn Grydeland i Norsk kaffeinformasjon. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Kaffetrakteren står sterkt i norske hjem - og spesielt blant eldre.

80 prosent av kaffedrikkende nordmenn over 60 år, har kaffetrakter hjemme.

- De eldre drikker mest kaffe og de drikker kaffen sort. Da kaffetrakteren virkelig etablerte seg på 80-tallet, og erstattet kaffekjelen, var 60 pluss-generasjonen på plass i egne hjem, og «alle» skaffet seg en trakter. Det ble rett og slett den foretrukne bryggemetoden, og har holdt seg siden. Akkurat som kokekaffen ble i generasjonene før, sier Bjørn Grydeland i Norsk kaffeinformasjon, informasjonskontoret for kaffe i Norge.

Men for best mulig traktekaffe er det visse tabber du bør unngå. Og du bør passe på å oppbevare filterkaffen riktig etter at du har åpnet posen - for best mulig smak.

Kaffe med en smak av fiskesuppe?

Du har kanskje også hørt det: Råd om å legge kaffen i fryseren eller i kjøleskapet for at den skal holde seg bedre.

Men ifølge Grydeland er det ingen poeng i dette - selv om han kommenterer at det nok heller ikke skader kaffen, i alle fall ikke dersom du emballerer den riktig.

Men nettopp der er det viktig å unngå blemma som gjør at kaffen plutselig kan smake dagsgammel fiskesuppe eller blåmuggost.

- Kaffe absorberer lukt og smak veldig fort. Det er visse matvarer i kjøleskapet som kan ta smak av noe annet - og slik er det med kaffe. Kjøleskap med for eksempel sterke oster eller en fiskerett som kanskje er pakket i plastfolie som ikke er helt tett, er ikke noe sted å ha kaffe som er åpen, sier Grydeland.

Tett, tett, tett

Uansett hvor du skal oppbevare en åpnet pose med kaffe, er det én ting som er viktig: Det må være lufttett. Dette gjelder uansett om du foretrekker å ha pakken i kjøleskapet eller på benken.

- Lys og luft er kaffens verste fiende. Har du kaffen i posen og putter den i en kaffeboks som er lufttett - da har du gjort det du trenger, sier Grydeland.

Han poengterer imidlertid at kaffe er ferskvare og at den ikke tåler lang lagring før den begynner å miste aroma.

Kaffen kan holde seg lenge i den lukkede emballasjen den selges i, men når du åpner posen, begynner den å tape seg.

- Den vil ikke være så sprek lenger etter ei uke. Men jeg tror ikke folk er så kresne på kaffen. Jeg tror det er ganske høy toleranse for dårlig kaffe - men ikke vond, da, sier Grydeland.

Han anbefaler å kjøpe kaffe etterhvert som du trenger det, ikke som langtidslagring.

Den nostalgiske kokekaffen

Kokekaffen var det vanlige fram til 80-tallet, da kaffetrakteren kom og overtok. Fremdeles sier 21 prosent av de over 60, at de har kaffekjele hjemme - men kun 5 prosent sier at de foretrekker kaffe fra kjele.

Grydeland poengterer at kokekaffe egentlig er et dårlig uttrykk ettersom kaffen jo kun skal trekke - ikke koke.

- Kokekaffe er en sterk norsk tradisjon, men som mest lever videre i det nostalgiske rommet, som en friluftstradisjon i form av bålkaffe, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer