Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Kaffetrakteren står sterkt i norske hjem - og spesielt blant eldre.
80 prosent av kaffedrikkende nordmenn over 60 år, har kaffetrakter hjemme.
- De eldre drikker mest kaffe og de drikker kaffen sort. Da kaffetrakteren virkelig etablerte seg på 80-tallet, og erstattet kaffekjelen, var 60 pluss-generasjonen på plass i egne hjem, og «alle» skaffet seg en trakter. Det ble rett og slett den foretrukne bryggemetoden, og har holdt seg siden. Akkurat som kokekaffen ble i generasjonene før, sier Bjørn Grydeland i Norsk kaffeinformasjon, informasjonskontoret for kaffe i Norge.
Men for best mulig traktekaffe er det visse tabber du bør unngå. Og du bør passe på å oppbevare filterkaffen riktig etter at du har åpnet posen - for best mulig smak.

Slik får du best traktekaffe
Vi Pluss
Slik kan du styrke immunforsvaret
Vi PlussKaffe med en smak av fiskesuppe?
Du har kanskje også hørt det: Råd om å legge kaffen i fryseren eller i kjøleskapet for at den skal holde seg bedre.
Men ifølge Grydeland er det ingen poeng i dette - selv om han kommenterer at det nok heller ikke skader kaffen, i alle fall ikke dersom du emballerer den riktig.
Men nettopp der er det viktig å unngå blemma som gjør at kaffen plutselig kan smake dagsgammel fiskesuppe eller blåmuggost.
- Kaffe absorberer lukt og smak veldig fort. Det er visse matvarer i kjøleskapet som kan ta smak av noe annet - og slik er det med kaffe. Kjøleskap med for eksempel sterke oster eller en fiskerett som kanskje er pakket i plastfolie som ikke er helt tett, er ikke noe sted å ha kaffe som er åpen, sier Grydeland.

Prissjokk på briller: Fra 1493 til 12 258 kroner
Vi PlussTett, tett, tett
Uansett hvor du skal oppbevare en åpnet pose med kaffe, er det én ting som er viktig: Det må være lufttett. Dette gjelder uansett om du foretrekker å ha pakken i kjøleskapet eller på benken.
- Lys og luft er kaffens verste fiende. Har du kaffen i posen og putter den i en kaffeboks som er lufttett - da har du gjort det du trenger, sier Grydeland.

Valg av kaffe påvirker kolesterolnivået ditt
Han poengterer imidlertid at kaffe er ferskvare og at den ikke tåler lang lagring før den begynner å miste aroma.
Kaffen kan holde seg lenge i den lukkede emballasjen den selges i, men når du åpner posen, begynner den å tape seg.
- Den vil ikke være så sprek lenger etter ei uke. Men jeg tror ikke folk er så kresne på kaffen. Jeg tror det er ganske høy toleranse for dårlig kaffe - men ikke vond, da, sier Grydeland.
Han anbefaler å kjøpe kaffe etterhvert som du trenger det, ikke som langtidslagring.

Når bør du ta ut pensjon? Se valgene du har - og de økonomiske konsekvensene
Vi PlussDen nostalgiske kokekaffen
Kokekaffen var det vanlige fram til 80-tallet, da kaffetrakteren kom og overtok. Fremdeles sier 21 prosent av de over 60, at de har kaffekjele hjemme - men kun 5 prosent sier at de foretrekker kaffe fra kjele.
Grydeland poengterer at kokekaffe egentlig er et dårlig uttrykk ettersom kaffen jo kun skal trekke - ikke koke.
- Kokekaffe er en sterk norsk tradisjon, men som mest lever videre i det nostalgiske rommet, som en friluftstradisjon i form av bålkaffe, sier han.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.