Filmer for godt voksne

– Det lages altfor få filmer for et modent publikum

Filmekspert Birger Vestmo gir sine fem beste filmtips til deg som er godt voksen.

Filmglede kjenner ingen alder! Men noen ganger r det kjekt å se en film der du kjenner deg igjen i hovedpersonenes liv. Foto: NTB/Scanpix
Filmglede kjenner ingen alder! Men noen ganger r det kjekt å se en film der du kjenner deg igjen i hovedpersonenes liv. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Birger Vestmo, kjent fra NRKs radioprogram «Filmpolitiet», mener hemmeligheten bak enhver suksess på kino er å treffe flere aldersgrupper samtidig, kanskje med unge voksne som hovedfelt.

– Det er de som går mest på kino, og er også de som kinoenes annonsører er mest interesserte i, siden de har større kjøpekraft enn de yngste. Det er ingen tilfeldighet at den mest sette filmen akkurat nå er nyinnspillingen av «Løvenes konge».

EKSPERT: Birger Vestmo er NRKs faste filmanmelder. Foto: NRK
EKSPERT: Birger Vestmo er NRKs faste filmanmelder. Foto: NRK Vis mer

Les også: Pass på hva du skriver på Vipps – hemmelighetene kan bli lest

- Hollywood liker sikre filmer

Han mener voksne her kan gjenoppleve nostalgiske øyeblikk fra sin egen barndom, mens barn får servert en historie alle vet de kommer til å elske.

– Hollywood har alltid likt «safe money», altså prosjekter med høy avkastning og liten risiko, og «Løvenes konge» er så avgjort en slik film. Brede filmer med høy publikumsappell er det de fleste ønsker å lage.

Han mener mangelen på vilje til å ta risiko kan føre til at en viktig målgruppe blir glemt.

– Lages det mange storproduksjoner som satser på 50+ målgruppa?

– Nei, det lages altfor få filmer for et modent publikum. Jeg kan ikke forstå annet enn at det ligger et uforløst potensial der, for man ser jo hvor populært det er hver gang det kommer en skikkelig vellykket film for godt voksne.

Han antar at årsaken er at publikum over 50 ikke går så mye på kino som de yngre, og at det dermed innebærer en større risiko å produsere filmer som er spesielt tilpasset dem,

– Men jeg tror at de ville gjort det i større grad om filmtilbudet hadde gjenspeilet deres hverdag, utfordringer og interesser.

GLEMMER EN MÅLGRUPPE? Kunne storfilmer tjent på å satse mot godt voksne? Foto: AboutLife/Shutterstock/NTB scanpix.
GLEMMER EN MÅLGRUPPE? Kunne storfilmer tjent på å satse mot godt voksne? Foto: AboutLife/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer

Les også: Slik kan du treffe familien hver dag - selv om de bor langt borte

5 filmer til deg som er 50 år og eldre:

Selv om de største produksjonene kanskje ikke er peilet inn mot denne målgruppen, finnes det en del skatter.

Vestmo anbefaler og beskriver fem følgende filmer, som han mener passer deg som er godt voksen:

«45»

Et gammelt ekteskap tar en ny vending i Andrew Haighs rørende drama. Her får vi fortalt en historie om kjærlighet, stolthet, sårbarhet og savn som er like intens som den er lavmælt.

Ekteparet Kate (Charlotte Rampling) og Geoff (Tom Courtenay) står foran en storstilt feiring av sitt 45-års jubileum. Men få dager før ekteskapet skal bejubles, får Geoff et overraskende brev fra Sveits. Myndighetene har funnet liket av gamlekjæresten hans, Katya, som falt i en bresprekk under en fjelltur 50 år tidligere.

Dette setter i gang en følelsesladet prosess hvor Kate føler seg truet av spøkelset av Geoffs første – og kanskje største – kjærlighet.

«Le Weekend»

Le Weekend morer, underholder og provoserer med skarpe og smarte observasjoner rundt et mangeårig ekteskap på kanten av stupet. Nick (Jim Broadbent) og Meg (Lindsay Duncan) ankommer Paris til en romantisk helg for å feire sin 30-års bryllupsdag. Men det blir snart klart at forholdet mellom dem er tynnslitt.

De går hverandre på nervene med stadig kjekling og utveksling av spydigheter. Kan en helg i Frankrikes hovedstad fornye kjærligheten og redde ekteskapet, eller er det allerede for seint?

«The Second Best Exotic Marigold Hotel»

Man bør strengt tatt se den første filmen («The Best Exotic Marigold Hotel») først, men jeg anbefaler oppfølgeren fordi den er et hakk bedre enn originalen. The Best Exotic Marigold Hotel er et lite, intimt hotell i Jaipur i India, bebodd av britiske pensjonister.

Nå vil eierne Sonny (Dev Patel) og Muriel (Maggie Smith) ekspandere, i samarbeid med en amerikansk hotellkjede. Sonny får høre at de sender en anonym speider for å sjekke ut hotellet, og når Guy (Richard Gere) dukker opp, er Sonny sikker på at han er denne speideren, og satser alt på å sikre Guy et uforglemmelig opphold.

Dette er pensjonistkos med store doser varme, humor og livsinnsikt, om enn av den litt glatte og forenklede varianten.

«Nå eller aldri» («The Bucket List»)

Jack Nicholson og Morgan Freeman spiller gamle menn som skal dø. Men likevel er ”Nå eller aldri” alt annet enn depressiv.

Dette er en livsglad film om hvordan livet leves av to som vet de ikke har lenge igjen. Carter (Morgan Freeman) skriver en liste over ting han ville likt å gjøre før han dør. Romkamerat Edward (Jack Nicholson) er steinrik, og overtaler Carter til å bli med på en reise for å oppfylle lista.

Historien står i konstant fare for å drukne i sine egne tårefylte klisjeer, men den er velment, velspilt og velregissert.

«Se opp» («UP»)

«Se opp» er et vidunderlig animert eventyr fra Pixar, med en uventet helt i senter for en handling som fører med seg både humor, spenning og en liten tåre i øyekroken.

Den uventede helten er den 78 år gamle grinebiteren Carl Fredricksen, som tar med seg huset sitt på en høytflygende reise til sin barndoms drømmemål, en sagnomsust foss i Sør-Amerika. Men han får uventet reisefølge av den 8 år gamle speidergutten Russell. Sammen setter de kursen sørover mot nye eventyr, og kanskje oppdagelsen av en anerkjennelse eller to om livet.

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.