Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- Det er ikke sånn at et gyldig vaksinasjonspass gir forsikringsdekning. Det hjelper ikke å være vaksinert mot corona hvis du får hjerteinfarkt eller blir utsatt for en ulykke og det ikke er kapasitet til å behandle deg i helsevesenet der du er, konstaterer kommunikasjonssjef Andreas Handeland i Europeiske forsikring.
Er du ferdig vaksinert før sommeren og tenker at du endelig kan reise til for eksempel leiligheten i Spania, må du altså være klar over at reiseforsikringen din ikke vil være gyldig hvis Spania er rødmerket på FHIs reisekart.
Denne uka meldte VG at fly- og reiseselskapene opplevde økt interesse for å reise utenlands etter at vaksinenyhetene begynte å dukke opp i mediene. Spania og Hellas er de mest populære reisemålene. Samtidig er nordmenn lydhøre for myndighetenes reiseråd ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av analyseselsapet YouGov for Europeiske reiseforsikring. Ifølge undersøkelsen mener åtte av ti at myndighetenes reiseråd er helt nødvendige. Bare fem prosent av de spurte mener reiserådet bør oppheves.

Norske Torill reiste til Spania under pandemien
Charter er tryggest
- Det blir uansett interessant å se om UDs reiseråd vil differensieres eller justeres når mange nok nordmenn blir vaksinert, sier Handeland i Europeiske reiseforsikring til Vi.no.
Hvis UDs reiseråd endres etter at mange av oss er vaksinert, kan det likevel være håp:
- Hvis eller når UD gjør justeringer i reiserådet som følge av at mange nordmenn er ferdig vaksinerte, vil reiseforsikringens gyldighet naturligvis følge dette. Det kan eksempelvis være justeringer i dagens råd og reisekart, eller kanskje et differensiert råd med ulike fargekoder i kartet for de som er ferdig vaksinerte. Men dette vet vi foreløpig lite om, sier Handeland.
- Det å booke en reise i egen regi nå, eksempelvis til et hus i Frankrike eller et hotell i Spania med separate flybilletter, kan være risikabelt - selv om prisene er fristende. Det er veldig kjedelig å bli sittende igjen med regningen for en tur du ikke får dratt på.
Det er ikke sikkert utleier vil refundere noe selv om du ikke får reist. Da er pengene i de fleste tilfeller tapt. Handeland forteller også at kundene melder om forskjellige erfaringer når det gjelder å få refundert penger fra flyselskapene.
Charter er den aller tryggeste reisebestillingen du kan gjøre nå, ifølge forsikringsselskapet. Årsaken er at de største charterselskapene er flinke til å refundere penger for reiser de ikke får gjennomført.
I januar meldte VG at de tre store charterselskapene Ving, Apollo og TUI lokker solhungrige nordmenn med ekstra gunstige avbestillings- og endringsregler for å sikre kundene økonomisk. Vilkårene til selskapene er bedre enn ordinær reiseforsikring. Ifølge DinSide frister de store fly- og reiseselskapene med svært billige flybilletter og hotellrom for tida.

- Jeg verken så bra ut eller luktet godt, likevel ble jeg oppgradert til førsteklasse
- Hvis du absolutt må bestille en reise slik situasjonen er nå, er charter det beste alternativet, sier Handeland, men påpeker at det også her er ting du må være obs på:
Skulle du bli syk like før du skal reise, er det ikke sikkert charterselskapet vil refundere pengene for reisen din. I et slikt tilfelle vil heller ikke reiseforsikringen din gjelde. Rådet er derfor å sette seg godt inn i reiseselskapenes avbestillingsvilkår og trygghetspakker.
Det er betalingstidspunktet som er avgjørende for om du kan regne med å få refundert billetter du ikke får brukt:
- Bestiller du reise til et land som er rødmerket i FHIs reisekart på betalingstidspunktet, gjelder nemlig ikke reiseforsikringa. Er landet fortsatt rødt ved avreisetidspunkt, får du ikke dekket avbestillingskostnadene fra forsikringsselskapet.
- Er landet merket grønt eller gult på tidspunktet du bestiller reisen, og deretter blir rødmerket før avreise, kan du få dekket avbestillingskostnader når det er 14 dager eller mindre til avreisetidspunkt. Forsikringsselskapet dekker det som fly og reiseselskap ikke refunderer.
- Er landet grønt eller gult ved avreisetidspunkt, men blir rødt mens du er der, har du vanlig forsikringsdekning. Men hvis dette skulle skje, er det lurt å ha satt av tid til karantene etter hjemkomst. Innreisekarantene som forhindrer deg fra å møte på jobb dekkes imidlertid ikke av forsikringen.
- Har du bestilt reise sammen med familien og én i familien får corona slik at alle havner i karantene vil reiseforsikringen dekke avbestillingskostnadene. Det forutsetter at turen ble kjøpt og betalt mens det aktuelle landet var grønt eller gult, ifølge Handeland.
- Hvis ett familiemedlem skulle havne i karantene grunnet risiko for coronasmitte og resten av familien kan reise, vil ikke en avbestilling dekkes i reiseforsikringen.

- Som Bora Bora, bare kaldere
Venter med å reise
Selv velger forsikringseksperten å vente med å bestille reise.
- Jeg har foreløpig litt is i magen, og som mange andre vil jeg se hvordan det går med vaksineringa. Vi i Europeiske Reiseforsikring har et omfattende nettverk av samarbeidspartnere og alarmsentraler i hele verden. Noen steder rapporteres det fortsatt om dårlig kapasitet på sykehus og legevakt. Og akkurat nå er det ikke særlig fristende å havne i en situasjon der du må oppsøke legehjelp i utlandet, mener han.
Han påpeker at det heller ikke er mye som skal til. Du kan falle og skade deg, bli alvorlig brent av brennmanet eller matforgiftet og trenge legetilsyn.
- Tenk deg at du er på tur med unger og så skjer det noe. Tanken på å oppsøke legehjelp og risikere å bli smittet er ikke spesielt fristende, sier Handeland.
Han føyer til at det også kan dukke opp lokale restriksjoner som portforbud, stengte flyplasser eller utreiseforbud.

Like finkornet som en eksotisk strand i Karibia
- Ville ikke ha bestilt dyr reise nå
Handeland understreker at det er UD som har forutsetninger for å gi råd om hvor det er trygt å reise. I skrivende stund fraråder UD reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder fram til 15. april 2021. Her er en oversikt over landene der UD har utstedt reiseråd.
- Vi lener oss på UDs reiseråd. Norske myndigheter garanterer ikke konsulær bistand i røde områder, og når heller ikke vi kan garantere for kundens sikkerhet.
Infeksjonslege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo synes også det er vanskelig å planlegge sommeren nå. I tillegg til vaksinasjonsgrad, er han spent på hvilke krav ulike land vil stille til turister fra andre land.

Tør du å reise alene, kan du få store reiseopplevelser
- Jeg ville ikke ha bestilt en dyr reise for sommeren nå. Da bestiller du på veldig usikkert grunnlag, mener Hasle.
- Jeg kunne ha tatt sjansen på å bestille en reise til Spania for 1500 kroner, men ville for eksempel ikke ha bestilt en dyr safaritur til Tanzania for 30 000-40 000 kroner.
Ingen vet per i dag hvordan verden vil se ut til sommeren. Vaksinesjefene i Spanias hovedstad uttalte denne uken at det er for tidlig å si om landet kan åpne for turisme i sommer. Infeksjonslegen understreker også at forholdene i verden fortsatt vil være langt fra normale under den gradvise gjenåpningen, og at det kan oppstå situasjoner som føles utrygge på reise selv om et land er «åpent» for turisme og du er vaksinert.
- Det er verre å få en akutt tilstand som blindtarmbetennelse i et land der sykehusene kan være stengt på grunn av coronaviruset. Jeg vil ikke anbefale noen å reise rundt i verden. Denne sommeren er det først og fremst norgesferie som gjelder, sier Hasle.

Denne øya skjuler en hemmelighet

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.