5 nye oppskrifter med rabarbra

Det er nå den smaker best

Du kan lage mye godt med årets første rabarbrastilker.

Syrlig: Rabarbraen er nå på sitt aller beste, så bruk
den i både desserter, kaker og drinker. Foto: Betina Hastoft
Syrlig: Rabarbraen er nå på sitt aller beste, så bruk den i både desserter, kaker og drinker. Foto: Betina Hastoft Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Rabarbra er en nøysom vekst, som vokser villig over hele landet. Du kan lage mye godt av de nye stilkene, som er sprø, saftige og syrlige. Man sier gjerne at rabarbra skal plukkes og spises før sankthans. Det er de første, unge stilkene som er de beste. Seinere på sommeren blir stilkene treete og seige.

En annen ting er at planten blir veldig svekket med hensyn til neste års avling, hvis det plukkes av den for seint på sommeren.

Ikke bra for nyrene

Det finnes flere sorter rabrabra, de med røde stilker har lavere syreinnhold enn de grønne.

Rabarbra inneholder mye oksalsyre som binder kalsium. I praksis betyr det at hvis du spiser rabarbra med fløte, vil noe av kalsiumet i fløten bli utilgjengelig for kroppen.

For friske mennesker, er det bare å fråtse i rabarbra. Har du nyreproblemer, skal du derimot være forsiktig med mat som inneholder mye oksalsyre. Hos noen mennesker dannes det nemlig nyrestein ved inntak av oksalsyreholdig mat, ifølge Store Norske leksikon.

I tillegg til rabarbra gjelder dette spinat, rødbeter og stjernefrukt samt gjøkesyre som du finner i skogen.

Frisk rabarbrasorbet (ca. 4 porsjoner)

Frisk rabarbrasorbet (ca. 4 porsjoner)
  • Grenadin er en konsentrert drinkmiks med smak av granateple, som gir fin farge på sorbeten. Du kan også bruke uspedd bringebærsaft. Sorbeten kan gjerne lages i en ismaskin.
  • Skyll 3–4 stilker, ca. 300 g, rabarbra og skjær i mindre biter som legges i en kjele med 1 dl vann.
  • Tilsett ¾ dl sukker og ¾ dl glukosesirup. Kok under lokk i 5–8 minutter til rabarbraen mykner. Ta kjelen av varmen og kjør til en glatt puré med en stavmikser. Rør i grenadin og avkjøl.
  • Sett den kalde rabarbramosen i fryseren og frys til en jevn røre. Pisk av og til i massen. Pisk 2 eggehviter stive. Bland dem i den porøse ismassen og dypfrys sorbeten. Server sorbeten som kuler i porsjonsglass.

Rabarbrasaft med vanilje og sitron (1,2 liter)

Rabarbrasaft med vanilje og sitron (1,2 liter)
  • En konsentrert saft som kan blandes med mineralvann eller brukes i en drink.
  • Rens 500 g rabarbra og skjær i mindre biter. Del 1 sitron i tynne skiver. Snitt en vaniljestang og skrap ut frøene.
  • Kok opp 1 l vann, rabarbra, sitron, 2 dl sukker og vaniljestang og -frø i ca. 7 minutter. Ta saften av varmen og la massen avkjøles.
  • Sil saften gjennom et klede og hell på rene flasker. Oppbevar saften i kjøleskap.
  • Lag en rabarbrasirup ved å koke inn saften til den blir tyktflytende og kraftig på smak og bruk som basis i drinker.

Syltet rabarbra (1 glass)

Syltet rabarbra (1 glass)
  • 200 g rabarbra
  • ½ vaniljestang
  • ca. 1 dl sukker
  • 1 ½ dl vann
  1. Rens rabarbra. Skjær i tynne skiver og legg i et glass med lokk. Snitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Kok opp sukker, vann, vaniljestang og -frø, ta det av varmen når sukkeret er oppløst.
  2. Ta opp vaniljestangen. Hell den varme sukkerlaken over rabarbraene, sett på lokk og la det stå kjølig til neste dag. Bruk syltet rabarbra på kaken.

Mandelkake med rabarbrakompott (6 porsjoner)

Mandelkake med rabarbra
  • 200 g mandler
  • 3 egg
  • ca. 2 dl rørsukker
  • 1 klype salt

  • Kompott:
  • 200 g rabarbra
  • ½ vaniljestang
  • ca. ¾ dl sukker
  • 2 ss sitronsaft

  • Vaniljekrem:
  • 1 vaniljestang
  • 3 ss melis
  • 4 dl kremfløte
  • 1 dl crème fraîche

1. Rens rabarbra til kompotten og skjær i mindre biter. Snitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Kok opp rabarbra, sukker, vaniljefrø, vaniljestang og sitronsaft. La det koke på svak varme 7–8 minutter. Ta opp vaniljestangen og avkjøl.

3. Piske egg, sukker og salt til en stiv eggedosis. Miks mandler til grovt mel og tilsett i eggedosisen. Hell deigen i en smurt form ca. 20 cm i diameter. Stek kaken på nederste rille i ovnen i ca.35minutter og avkjøl.

4. Snitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Bland med melis. Pisk kremfløte, crème fraîche og vaniljesukkeret luftig.

5. Del kaken i to. Fordel kompotten og halvparten av vaniljekremen på bunnen. Legg på den andre bunnen og topp med resten av vaniljekremen og syltede rabarbra. Pynt med sitronmelisse.

Rabarbra kan fryses

Rabarbra er egentlig en grønnsak, men blir brukt som frukt. De kjøtt fulle, saftige stilkene er ideelle til kompotter, safting, sylting og baking. Rabarbra kan fryses. Rens og skjær i biter. Legg i passe porsjoner og frys den uten for velling.

Rabarbra mojito (4 glass)

Rabarbra mojito (4 glass)
  • 6 dl konsentrert rabarbrasaft
  • 16 isbiter
  • 1 krukke fersk mynte
  • 2 dl lys rom
  • 6 dl mineralvann
  1. Ta fram fire glass og hell i 1 1/2 dl rabarbrasaft i hver. Tilsett isbiter og mynteblader.
  2. Hell 1/2 dl rom i hvert glass og topp med mineralvann. rør om og server.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer