5 nye oppskrifter med rabarbra

Det er nå den smaker best

Du kan lage mye godt med årets første rabarbrastilker.

Syrlig: Rabarbraen er nå på sitt aller beste, så bruk
den i både desserter, kaker og drinker. Foto: Betina Hastoft
Syrlig: Rabarbraen er nå på sitt aller beste, så bruk den i både desserter, kaker og drinker. Foto: Betina Hastoft Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Rabarbra er en nøysom vekst, som vokser villig over hele landet. Du kan lage mye godt av de nye stilkene, som er sprø, saftige og syrlige. Man sier gjerne at rabarbra skal plukkes og spises før sankthans. Det er de første, unge stilkene som er de beste. Seinere på sommeren blir stilkene treete og seige.

En annen ting er at planten blir veldig svekket med hensyn til neste års avling, hvis det plukkes av den for seint på sommeren.

Ikke bra for nyrene

Det finnes flere sorter rabrabra, de med røde stilker har lavere syreinnhold enn de grønne.

Rabarbra inneholder mye oksalsyre som binder kalsium. I praksis betyr det at hvis du spiser rabarbra med fløte, vil noe av kalsiumet i fløten bli utilgjengelig for kroppen.

For friske mennesker, er det bare å fråtse i rabarbra. Har du nyreproblemer, skal du derimot være forsiktig med mat som inneholder mye oksalsyre. Hos noen mennesker dannes det nemlig nyrestein ved inntak av oksalsyreholdig mat, ifølge Store Norske leksikon.

I tillegg til rabarbra gjelder dette spinat, rødbeter og stjernefrukt samt gjøkesyre som du finner i skogen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.