Seniorboliger

- Det er mange som kunne tenke seg denne boformen

«Helgetun» er blitt et populært senior-boligprosjekt i Bergen. Kristi Østtveit Odeen (73) er en av dem som stortrives med felles aktiviteter og mye sosialt samvær med sine naboer.

FELLES HAGE: Alle som ønsker det av beboerne på Helgetun har sin egen parsell der de kan dyrke frukt, bær, grønnsaker og urter. – Parsellhagen vår like ved boligene er også et veldig kjekt sted å møtes, sier Kristi Østtveit Odeen. Foto: Per Randers Haukaas
FELLES HAGE: Alle som ønsker det av beboerne på Helgetun har sin egen parsell der de kan dyrke frukt, bær, grønnsaker og urter. – Parsellhagen vår like ved boligene er også et veldig kjekt sted å møtes, sier Kristi Østtveit Odeen. Foto: Per Randers Haukaas Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sammen med ektemannen Per Jon Odeen flyttet hun inn i sin nye bolig på Helgeseter i Sædalen i Bergen i 2019. Dette prosjektet er et resultat av Rieberfondenes ønske om å tilby boliger som også kunne legge til rette for en aktiv, sosial og meningsfull pensjonisttilværelse.

– Jeg syntes dette hørtes veldig spennende ut. Mannen min var nok mer skeptisk til tanken om å bo så tett sammen med andre. Ganske skeptisk, faktisk, smiler Kristi Østtveit Odeen.

– Det var betryggende da at vi kunne ombestemme oss om vi ønsket det, for det er tre måneder oppsigelse som gjelder her. Men det var jo spennende tanker om hvordan vi kunne bo som to godt voksne. I tillegg er det veldig unorsk å leie – og ikke eie. Vi kunne selge huset vårt og frigjøre penger til både oss selv og til barna våre. Det ga oss også en økonomisk frihet. Vi har ikke angret, slår 73-åringen fast.

Alle ble intervjuet

Kristi og Per Jon Odeens forrige bolig var en del av et selvbyggelag på Bønes i Bergen. Det besto av 24 boliger – med mye sosialt samvær med naboene.

– Det satte vi stor pris på, begge to. Men når barna for lengst har flyttet ut, og vi var kommet godt opp i 60-årene, meldte jo tankene seg om hvordan vi vil bo etter hvert som vi ble eldre.

– Så da ble dere enige om å satse på seniorprosjektet på Helgetun?

– Vi ble først intervjuet av representanter for Rieberfondene. De ville forsikre seg om at søkerne til de 31 leilighetene her ville passe godt inn i prosjektet. Du ville jo bli en del av et fellesskap, med et tilbud om mange aktiviteter som du kan ta del i, forteller Kristi Østtveit Odeen.

Beboerne på Helgetun har for eksempel en felles stue der de kan møtes bare for å prate, strikke eller lese fellesabonnementer på aviser. De kan spille bridge og delta i lese- og litteraturgruppen. Liker du å gå på tur, er det selvsagt også en gruppe for det.

– Så har vi et felles trimrom med apparater. Flere benytter seg av det, og det er i tillegg et godt alternativ når det er dårlig turvær, smiler hun.

Eget kulturhus

Men Helgetun beboerforening har enda mer å tilby sine leietakere. Rieberfondene fikk også bygget et kulturhus, som omtales som «Veksthuset». Dette bygget, med store vinduer og flott utsikt, er plassert midt mellom Helgetun og Helgeseter. Sistnevnte er en stiftelse som gir tilbud om bolig, arbeid, terapi, fritid- og kulturopplevelser til mennesker med spesielle behov.

– Det er flott å dele dette praktbygget med våre naboer. I «Veksthuset» er det i tillegg til mange grønne planter også plass til hundre gjester. Vi har et storkjøkken der som tilbyr oss felles middag hver mandag. I tillegg blir det arrangert konserter og andre kulturarrangementer. Vi har også korøvelsene våre her, for selvfølgelig har Helgetun et eget kor, ler 73-åringen.

KULTURHUS: Beboerne på Helgetun deler også et kulturhus – populært kalt «Veksthuset» – sammen med Stiftelsen Helgeseter og Eplekarten barnehage. Her er det plass til hundre mennesker, som kan møtes til kulturarrangementer og annet sosialt samvær. Foto: Per Randers Haukaas
KULTURHUS: Beboerne på Helgetun deler også et kulturhus – populært kalt «Veksthuset» – sammen med Stiftelsen Helgeseter og Eplekarten barnehage. Her er det plass til hundre mennesker, som kan møtes til kulturarrangementer og annet sosialt samvær. Foto: Per Randers Haukaas Vis mer

På vei ned den lille bakken til seniorboligene passerer vi også hagen der flere av beboerne er i full sving med å stelle sine parseller. Har du «grønne fingre», kan du få utfolde deg som beboer på Helgetun.

– Alle som ønsker det kan ha sin egen parsell her. Det dyrkes alt fra epler og plommer til solbær og rips. Det er poteter og gulrøtter. I tillegg er parsellhagen nok et sosialt møtested.

– Med så mange tilbud til beboerne her er det kanskje flere som ønsker å leie her?

– Vi har over 50 på venteliste. Så det er mange som kunne tenke seg denne boformen. Jeg må også nevne at vi deler på en gjesteleilighet, som vi kan reservere og tilby til slekt og venner når vi har besøk, forklarer Kristi Odeen, som har vært styreleder og beboerkontakt på Helgetun.

Vil gi noe tilbake

I de 31 leilighetene, som varierer fra rundt 50 til 78 kvadratmeter, bor det åtte par, inkludert et søskenpar. I de andre leilighetene bor det enslige. Totalt er det 39 personer, der den yngste er 63 og den eldste 85 år, som har funnet sitt nye hjem i dette seniorprosjektet. Tre av dem er fortsatt yrkesaktive.

Rieberfondene har i tillegg kjøpt et nabohus der det skal bli ytterligere to leiligheter, samt en hybelleilighet. I den sistnevnte er det planer om å leie ut til en helsefaglig student, som kanskje også kan bidra med å hjelpe til i seniorbolig-prosjektet.

– Er det noen som har flyttet etter innflyttingen til Helgetun i 2019?

– Bare tre personer. En som ville bo nærmere familien, og to andre som konkluderte med at de egentlig ønsket noe annet. Så det har vært ganske stabilt her.

– Hvordan var det her under koronapandemien?

– Det var krevende for de aller fleste, inkludert oss. Landet ble jo i stor grad stengt ned kort tid etter at vi flyttet inn her. Så det var ingen fellesaktiviteter og vi måtte holde oss for oss selv i leilighetene, sier Kristi Østtveit Odeen.

Den tidligere rektoren ved Apeltun skole, som også arbeidet i flere år som veileder i Utdanning-direktoratets veilederkorps, er en aktiv pensjonist på flere felt. Hun var styreleder for Kirkens Bymisjon i Bergen før disse institusjonene ble slått sammen til et felles nasjonalt styre. Nå er hun leder av det nye representantskapet.I tillegg er hun med i psykolog Anna Helle-Valles prosjekt, «Siste kapittel», som blant annet utfordrer stereotyper om aldring gjennom å vise aldringens mangfoldighet i hverdagsliv og kunst, forskning og offentlige tjenester.

– Du liker å fortsatt engasjere deg?

– Ja, jeg fikk oppleve og lære så mye i mitt yrkesliv. Så nå vil jeg gi noe tilbake ved å bidra der jeg kan, sier Kristi Østtveit Odeen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.