«Det er ikke elsparkesyklene det er noe galt med, det er oss»

KOMMENTAR: Skadene hoper seg opp. Det er aldri elsparkesyklene sin feil.

Elsparkesyklene regjerer i Oslo sentrum. De stadig flere aktørene plasserer elsparkesykler til utleie i flere norske byer. Elsparkesyklene leies ved at du scanner en app som først må lastes ned på mobilen din. 
Foto: Geir Olsen/NTB Scanpix
Elsparkesyklene regjerer i Oslo sentrum. De stadig flere aktørene plasserer elsparkesykler til utleie i flere norske byer. Elsparkesyklene leies ved at du scanner en app som først må lastes ned på mobilen din. Foto: Geir Olsen/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Bare for å ha en ting klart: Jeg hater elsparkesyklene som ligger strødd på fortau og i parker. Jeg har trynet skikkelig på en og, og kom blødende og skamfull på jobb etter å ha falt for fristelsen og hoppet på en av de sikkert tretti doningene som står og ligger klare for benyttelse bare på den lille strekningen jeg går hver dag på vei til kontoret. Det var bare min egen skyld, en klassisk brukerfeil. Jeg har ingen andre å skylde på.

Det har imidlertid alle de som ikke lenger tør å ferdes utendørs i byene der disse sparkesyklene har overtatt bybildet fullstendig. Og det er ikke sparkesyklene, eller firmaene som står bak, som fortjener smekk.

Flink pike

I stedet er det på tide at vi snakker om to dyder som virker å ha forduftet fra dagens samfunn. Med fare for å framstå som tante Sofie: La oss snakke om folkeskikk og disiplin.

Vi tar det siste først: Min mormor ble nesten 90 år. I hele mitt liv, og det meste av hennes, snakket hun om den gangen hun havnet i avisa med overskriften «Flink pike». Hun hadde fullført det som den gang het folkeskolen uten en eneste dag med fravær. Noe skyldtes god helse, innrømmet hun - i en tid der smittsomme infeksjoner kom og gikk var hun skånet for de fleste. Men mye skyldtes det moren hennes innprentet i henne: Disiplin. Går du på skole, eller har du en jobb, så møter du opp. Hver dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.