Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Medlemskap i matbutikkenes kundeklubber kan gi ekstra rabatter når du handler.
Rema 1000 har kundeklubben Æ; Kiwi, Meny og de andre butikkene i Norgesgruppen har Trumf - og Extra, Obs og andre Coop-butikker har Coops andelslag.
Men om du er medlem i Æ, Trumf eller Coop - eller kanskje alle tre - så er det flere ting å være oppmerksom på, utover de rene prisfordelene som kundeklubbene gir.
- Kjedene gjør jo ikke dette for å gi gode gaver til kundene sine, påpeker Olav Kasland, fagdirektør i Forbrukerrådet.
- De investerer i at du kommer tilbake gang etter gang, siden den lojale kunden er mye verdt, sier han videre.
I en større artikkel på Vi.no avslører vi hvilken dagligvarekjede som har det beste fordelsprogrammet som gir den billigste handlekurven, når rabattene og bonusene er medregnet.

Matbutikken med den beste medlemsrabatten
Vi Pluss
- Tilslører markedet
Felles for matbutikkenes medlemsklubber er at du kan få tilgang til rabatter ved å registrere betalingskort eller skanne medlemskort i kassa ved betaling.
Rabattene kan være faste og gis som en kontantrabatt ved betaling, som hos Rema i Æ, eller som en opptjening av bonus som settes på din personlige medlemskonto.
I tillegg kan det være spesialrabatter for alle medlemmer, «personlige» tilbud og rabatter «kun for deg» - og det kan være flere rabatter og bonuser som du må melde deg inn i «underklubber» på for å få tilgang til.
Til sist kan det også være ekstra muligheter for bonusopptjening ved bruk av spesielle kredittkort - kun for medlemmer.

Prissjokk på briller: Fra 1493 til 12 258 kroner
Vi PlussKasland sier til Vi.no at lojalitetsprogrammer som det her er snakk om, kan gi billigere varer for forbrukerne, men han påpeker at ikke alle «tilbud» er gode tilbud, uansett hvor mye medlem du er.
Og han påpeker at fordelsprogrammer gjør at det er vanskelig å få oversikt over de egentlige prisene i markedet:
- Når vi er litt kritiske til slike kundefordelsprogrammer, er det fordi det tilslører markedet. For når det ikke er prisen i hyllen som gjelder, blir det også klart vanskeligere for forbrukerne å orientere seg på pris. Vi mener derfor at det er mye ryddigere når konkurransen skjer på hylleprisen, sier Kasland.
- Ønsker lojale kunder
Robert Ingvaldsen, høyskolelektor ved institutt for markedsføring på BI, uttaler til Vi.no at hovedhensikten for alle som har kundeklubb er å gjøre kundene tilfredse - fordi det kan danne grunnlag for at de blir lojale kunder.
- Og lojale kunder er noe en ønsker da de som regel er mer lønnsomme kunder. Lojale kunder kommer tilbake uten at en må overtale dem ved hjelp av mye kostbar markedsføring. Butikkjeden håper også på en effekt av at lojale kunder fungerer som ambassadører for kjeden, da de gjerne er så fornøyd at de anbefaler eller sprer positiv rykte om den til sine venner og kjente. Så en lojal kunde er per definisjon en som ikke handler hos andre butikkjeder, slik at det å ha mange lojale kunder kan ses på som et konkurransefortrinn, sier Ingvaldsen.

Og med en kundeklubb, har dagligvarekjedene en mulighet til å samle inn data om deg og å kommunisere med deg.
- Med pristilbud via en kundeklubb, kan det også være mer gunstig med tanke på enkelte lover en vanligvis må forholde seg til, som for eksempel markedsføringsloven, sier Ingvaldsen.
- Et middel for å selge mer
Både Kasland og Ingvaldsen påpeker at ulempen ved å bli med i kundeklubber, er at du må oppgi en del informasjon om deg selv, og din handleatferd i forbindelse med butikkjeden, som kan bli brukt til å analysere deg og din husholdning.
- Ikke alle er like bekvem med at noen vet ganske mye om deg basert på hva du kjøper. Det er jo en kjent sak at slik informasjon kan misbrukes. Noen aktører kan også selge slik informasjon videre uten at du vet om det eller har godkjent det, sier Ingvaldsen og legger til at et amerikansk selskap nylig ble bøtelagt på grunn av dette av Datatilsynet.
Kasland påpeker at du ved å melde deg inn i en lojalitetsklubb, som registrerer hva du handler og når, så får de etter hvert vite mye om deg.

Allergisk? Vær obs på rådyr pris-felle
- Dette kan gi gode muligheter for at du får akkurat det tilbudet du trenger, men vær bevisst på at det først og fremst er et middel for kjeden til å selge mer. Og så er vi skeptiske til at forbrukere blir for lojale, sier han.
Kasland påpeker at en velfungerende konkurranse er avhengig av at forbrukerne går der de får de beste tilbudene - og han oppfordrer derfor til å ta i bruk alle kjedenes fordelsprogrammer - og være kritisk og bevisst.
- Det er grunn til å tro at det uansett er forbrukerne som må betale for moroa. Setter butikken eller kjeden ned prisen på én vare eller varetype, må du regne med at de setter den opp på noe annet, poengterer Kasland.

Store bankkort-endringer
Slik bør du handle
Både Kasland og forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea, anbefaler deg å være oppmerksom på gode tilbud - gjerne ved hjelp av tilbudsapper som samler tilbudsaviser digitalt - så du slipper å fylle postkassa med dem.
- Har du flere medlemskap, kan det være lurt å følge med på hvem som har de beste rabattene på ulike varer, sier Incedursun, som minner om at du må trekke fra bonusene for å få en riktig prissammenlikning.
Kasland sier også at bevisste forbrukere kan spare en del ved å sjekke priser på dagligvarer de bruker mye av, hos de forskjellige kjedene. Men at du må vurdere om du synes det er verdt innsatsen å kjøpe noe her og noe der.
- Gode råd er å være obs på gode tilbud og bruke fryseren når du har noe du kan spare til en annen gang, sier Kasland, og fortsetter:
- Det beste rådet er fortsatt: Ikke kjøp mer enn du trenger. Hvis du handler så du har nok, men ikke noe å kaste, har du I hvert fall ikke betalt for noe du ikke har glede av.
Dette sier butikkene
Truls Fjeldstad, daglig leder i Trumf AS, sier til Vi.no at han absolutt støtter at man må orientere seg både på pris og kvalitet.
- Og vi mener at Kiwi er billigst. Men det ligger en effektivitet i form av sparte kostnader når vi har direkte dialog med kundene. Vi gjør dette fordi det er tøff konkurranse, og fordelene kommer i tillegg til pris og annen markedsføring, men det skal lønne seg for kundene, sier Truls Fjeldstad i Trumf, og legger til:.
- Det er ikke riktig at det er fordyrende for kunden.
Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, poengterer at Coop er en medlemseide andelslag og at de derfor skiller seg fra de andre.
- Det er mulig Kasland har rett når det gjelder andre aktører som har kundeklubber, men Coop er annerledeskjeden ved at vi faktisk er eid av kundene våre gjennom samvirkelag og vi deler overskuddet med dem, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop.
Han sier at Coop ble etablert for å kjøpe inn kvalitetsvarer til lavest mulig pris, og dele overskuddet med medeierne.
- Det er grunnen til at vi har egne medlemstilbud til de kundene som er medeier i Coop. Det er derfor vi har investert i teknologi som skal gjøre at medeierne våre får tilbud på varer de bruker mye, det skal ha en nytteverdi å være medeier i Coop, hevder Kristiansen, og legger til at de utbetalte 1,3 milliarder kroner i kjøpeutbytte i 2020.
- Kampen om kundene er hard, og det kommer til syvende og sist forbrukerne til gode, hevder Torkel Fjørtoft, presseansvarlig i Rema 1000.
- Vårt utgangspunkt er at kundene er bevisste forbrukere som ikke lar seg lure, sier han videre, og uttaler at fordelskundene får lavere priser og priskutt basert på kundens reelle handlemønster med Æ-appen, enn hva kjeden hadde klart å gi uten appen.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.