Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- Etylenoksid i næringsmidler utgjør ikke akutt helsefare, men er klassifisert som kreftframkallende, forteller Are Sletta, seksjonssjef i Mattilsynet, til Vi.no.
- Maten vi spiser skal være trygg i et livstidsperspektiv. Det europeiske mattrygghetsorganet EFSA klarer ikke å etablere trygge nivåer for etylenoksid, og det er derfor ikke tillatt brukt i mat og fôr i Norge og EU, sier han videre.
Etylenoksid er et plantevernmiddel som ikke skal være til stede i mat og fôr. Studier viser at etylenoksid kan skade arvestoffet vårt (DNA).
Ifølge Mattilsynet, representerer det ikke en akutt helsefare, men det kan være skadelig ved inntak over tid.
Første funn i 2020
- Funn av etylenoksid i flere partier av sesamfrø fra India kom i november 2020. Sommeren 2021 kom det første funnet av etylenoksid i tilsetningsstoff, forteller Sletta.
Det var starten.
I det siste året er etylenoksid påvist i blant annet sesamfrø, ulike krydder, urter, kosttilskudd og tilsetningsstoffer.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.