Etylenoksid i mat

Derfor trekkes så mange matvarer med etylenoksid

Listen med matvarer som trekkes på grunn av funn av det ulovlige plantevernmiddelet etylenoksid vokser stadig. Hvorfor er det så farlig?

TREKKES: Funn av etylenoksid i matvarer har ført til at et hundretalls produkter er trukket fra butikkene det siste året, blant annet disse fra Nortura. Etylenoksid er et plantevernmiddel som er forbudt i matvarer fordi det kan være skadelig ved inntak over tid. Så langt er det funnet i alt fra leverpostei til krydder, frø og andre varer med ulike tilsetningsstoffer som er rammet. Foto: Nortura
TREKKES: Funn av etylenoksid i matvarer har ført til at et hundretalls produkter er trukket fra butikkene det siste året, blant annet disse fra Nortura. Etylenoksid er et plantevernmiddel som er forbudt i matvarer fordi det kan være skadelig ved inntak over tid. Så langt er det funnet i alt fra leverpostei til krydder, frø og andre varer med ulike tilsetningsstoffer som er rammet. Foto: Nortura Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Etylenoksid i næringsmidler utgjør ikke akutt helsefare, men er klassifisert som kreftframkallende, forteller Are Sletta, seksjonssjef i Mattilsynet, til Vi.no.

- Maten vi spiser skal være trygg i et livstidsperspektiv. Det europeiske mattrygghetsorganet EFSA klarer ikke å etablere trygge nivåer for etylenoksid, og det er derfor ikke tillatt brukt i mat og fôr i Norge og EU, sier han videre.

Etylenoksid er et plantevernmiddel som ikke skal være til stede i mat og fôr. Studier viser at etylenoksid kan skade arvestoffet vårt (DNA).

Ifølge Mattilsynet, representerer det ikke en akutt helsefare, men det kan være skadelig ved inntak over tid.

Første funn i 2020

- Funn av etylenoksid i flere partier av sesamfrø fra India kom i november 2020. Sommeren 2021 kom det første funnet av etylenoksid i tilsetningsstoff, forteller Sletta.

Det var starten.

I det siste året er etylenoksid påvist i blant annet sesamfrø, ulike krydder, urter, kosttilskudd og tilsetningsstoffer.

Tilsetningsstoffene anvendes blant annet i salatdressinger, krydder, iskrem, kjøttvarer, yoghurt og glutenfrie produkter (pasta) - så blant produktene som er trukket tilbake finner vi leverpostei, pålegg-salater, potetsalater, majones og diverse kjøttprodukter - for å nevne noe.

Mattilsynet publiserer informasjon om tilbakekallinger på nettsidene sine. Her er en liste med de siste varene som er tilbakekalt på grunn av etylenoksid, som omfatter 74 varer. I tillegg kommer varene på denne listen for varer trukket før starten på september.

- Hvor mange varer er det etter hvert som er kalt tilbake, siden den første tilbakekallingen kom?

- Alle tilbaketrekkingene blir ført opp på matportalen.no. Det enkleste er å følge med der, uttaler Sletta.

Han vil ikke kommentere omfanget av tilbakekallingene eller saken utover at han viser til listen med tilbaketrekkingene.

- Ikke grunn til bekymring

Sletta påpeker at det er viktig å huske på at det i denne sammenhengen er snakk om ulovlig bruk i utlandet på råvareingredienser som brukes i svært små mengder i ferdig produkt.

- Om du har spist enkelte ting av det som nå trekkes tilbake, gir ikke dette grunn til bekymring. Det er langtids inntak som betyr noe, hevder han.

Etter at bruken ble oppdaget i fjor har Mattilsynene i Europa satt spesielt fokus på bruken av dette stoffet og det tas ifølge Sletta mye prøver. Han sier at næringen også er veldig opptatt av dette.

- Vi kan derfor ikke se bort fra at det vil komme nye påvisninger, men det betyr jo at alle jobber for å finne ut av dette.

- Det er viktig å påpeke at det er påvist etylenoksid i enkelte partier av visse produkter - og det er bare disse som er trukket tilbake, sier han, og uttaler at det som fortsatt finnes i hyllene, er trygt.

Skjerpede kontroller

Sletta forteller at det nå er regler om 100 prosent kontroll av sesamfrø fra India inn til Norge og EU - som en følge av funn i sesamfrø fra India i fjor.

- Om og når det blir identifisert en eller flere tydelige kilder til forurensningen, kan økt kontroll være et av flere aktuelle tiltak. Dette vil vi se på i samarbeid med andre EU/EØS-land.

Du må selv følge med og sjekke dine varer hjemme

Du må selv passe på og sjekke hvorvidt du kan ha noen av de berørte varene hjemme. Dersom du har det, er anbefalingen å returnere varen til butikken der du kjøpte den - eller å kaste den. Du skal få pengene refundert dersom du leverer varen tilbake til butikken.

Hvorvidt tilbakekallingene treffer forbrukerne, kan verken Sletta eller butikkene si noe om:

- Dette håndteres som reklamasjoner i hver enkelt butikk, og det fins ikke noe felles register for dette, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, og understreker at de imidlertid har veldig god kontroll på det som tilbakekalles fra butikk og lager.

Sletta uttaler at de opplever at virksomhetene aktivt informerer ut til sine kunder - og at de kan se at informasjonen til forbrukerne på Matportalen.no, blir mye lest.

- Vår rolle er mattryggheten, når det gjelder retur så oppfordrer vi til å følge den info som virksomhetene gir til sine kunder, uttaler Sletta.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.