Beredskap i hjemmet

Derfor bør du ha knekkebrød og våtservietter i boden

Her er beredskapslageret myndighetene mener at vi alle bør ha.

Mye av bredskapslageret hver av oss anbefales å ha hjemme til en hver tid er varer vi uansett har i skap og bod. Men kanskje du skulle hatt litt mer av det? Foto: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)
Mye av bredskapslageret hver av oss anbefales å ha hjemme til en hver tid er varer vi uansett har i skap og bod. Men kanskje du skulle hatt litt mer av det? Foto: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Er du av dem som har boden full av vanndunker, tørrvarer og jodtabletter, eller tenker du at sånt er for dommedagsprofeter med egen bunker nedgravd i hagen? Norske myndigheter mener at du og jeg er en del av Norges beredskap. Det betyr ikke at de venter krig når som helst.

- Hvis du spør meg hva jeg er mest bekymret for av krisesituasjoner, er det uten tvil ekstremvær som en konsekvens av klimaendringene, sier Cecilie Daae, direktør i Direktorat for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til Vi.no.

Under halvparten er forberedt

DSB-direktør Cecilie Daae. Foto: DSB
DSB-direktør Cecilie Daae. Foto: DSB Vis mer

- Det kan slå ut elektronisk kommunikasjon og gjøre oss sårbare over tid. Folk snakker som om klimaendringer ligger langt fram i tid, men vi som jobber med samfunnssikkerhet og beredskap ser at det er her nå. Ekstremvær har allerede gitt oss flere situasjoner der deler av befolkningen har vært avstengt fra omverdenen uten strøm over flere dager.

En undersøkelse DSB har utført viser at den norske befolkningen er blitt litt mer engstelig for kriser som krig, nettangrep og naturkatastrofer, men godt under halvparten oppgir å ha tenkt gjennom hva de vil gjøre om de selv blir rammet. De som bor i byer er mindre forberedt enn de som bor på landet.

- Norske byer har store ressurser til å håndtere kriser, men befolkningen her er også veldig sårbar med tanke på vanntilgang og varme, påpeker Daae.

Tørrvarer, hermetikk, vann, nødvendige medisiner, stearinlys, våtservietter, varmekilder og batteridrevet radio er noe alle bør ha hjemme, mener norske myndigheter. De beregner at alle må kunne klare seg med det de har hjemme i minst tre døgn. Foto: DSB
Tørrvarer, hermetikk, vann, nødvendige medisiner, stearinlys, våtservietter, varmekilder og batteridrevet radio er noe alle bør ha hjemme, mener norske myndigheter. De beregner at alle må kunne klare seg med det de har hjemme i minst tre døgn. Foto: DSB Vis mer

- I mange boligblokker er gjerne strøm eneste varmekilde. Da er vår anbefaling å anskaffe en gass- eller parafinovn om du ikke har peis. Selv har jeg kjøpt et kokeapparat og en batteridrevet dab-radio for å følge mine egne råd, det var en liten investering som gir god trygghet.

Begeistret og bekymret

Før jul i fjor startet DSB en informasjonskampanje om befolkningens rolle i vår nasjonale beredskap. Siden er de blitt kontaktet av flere hundre privatpersoner. Rundt halvparten av dem er begeistret over å få konkrete råd som det er lett å forholde seg til, den andre halvparten føler seg mer bekymret enn betrygget av beredskapslista. For jodtabletter i tilfelle atomhendelser høres unektelig skummelt ut?

- Det er forsåvidt et gammelt råd i områder med atomkraftverk i nærheten at jodtabletter er en del av beredskapen. Vi husker alle Tsjernobylulykken, påpeker beredskapsdirektøren.

- Vår vurdering er at befolkningen generelt bør bli noe mer bevisst på hva vi kan utsettes for som land, og jodtabletter kan forebygge kreft hvis du blir utsatt for radioaktivitet.

I tillegg til ekstremvær, er DSB svært oppmerksom på farer knyttet til nettangrep. GPS-jamming i Finnmark er et eksempel på aktivitet som nesten utelukkende rammer sivile funksjoner, ifølge Daae.

- Totalforsvarstenking innebærer at hver og en av oss er en del av Norges beredskap. Vi må ta mer ansvar for oss sjøl, flokken vår og gjerne naboen og, mener Daae.

- Første trinn er å tenke gjennom hvilke situasjoner som kan oppstå. Trinn to er å se hva du har hjemme av det vi anbefaler. Sjansen er stor for at du allerede har mye av det. Det som oppleves som krevende av mange, er å oppbevare såpass store mengder vann som vi beregner at hver av oss trenger, nemlig tre liter i døgnet i tre døgn. Fordelen er at vann holder seg i flere år, du trenger ikke fylle nye dunker til stadighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.