Reservert mot telefonsalg

Derfor blir du nedringt av selgere, selv om du har reservert deg

Forbrukertilsynet: - Mange bryter reglene.

SVAR: Du kan gi telefonselgere beskjed direkte om du ikke ønsker å bli oppringt (nummeret på telefonen har for ordens skyld ingenting med telefonsalg å gjøre). Foto: Lisa Wisløff
SVAR: Du kan gi telefonselgere beskjed direkte om du ikke ønsker å bli oppringt (nummeret på telefonen har for ordens skyld ingenting med telefonsalg å gjøre). Foto: Lisa Wisløff Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): - Telefonsalg til tross for reservasjon er det vi mottar aller mest klager på.

Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukertilsynet, Ingvild Sahl, er tydelig i sitt svar på spørsmål om hvor stort problem dette er.

- Det er mange som bryter reglene, og forbrukere som irriterer seg. Det er særlig mange eldre som blir ringt selv om de er reservert, gjerne fra organisasjoner som vil ha støtte til et nyttig formål, sier juridisk direktør i Forbrukertilsynet, Frode Elton Haug, til Vi.no.

Les også: Slik sjekker du om nettbutikken er seriøs

- Mange bryter reglene, sier Frode Elton Haug i Forbrukertilsynet. Foto: Kimm Saatvedt
- Mange bryter reglene, sier Frode Elton Haug i Forbrukertilsynet. Foto: Kimm Saatvedt Vis mer

Noen har lov til å ringe

Ifølge Reservasjonsregisteret har over to millioner nordmenn reservert seg mot telefonsalg og adressert reklame.

Likevel blir altså mange av dem fortsatt oppringt.

En av årsakene kan være at de som ringer ikke tar en ordentlig «vask» mot reservasjonsregisteret.

- Vi har flere tilfeller på firmaer som ringer uten å sjekke ordentlig opp mot registeret først, sier Haug.

Et unntak i reglene gir også noen selgere lov til å ringe:

- Har man har et eksiterende kundeforhold, eller ringer fra en frivillig organisasjon, så er det likevel lov å ringe. Det blir en del spørsmål om dette, fordi det er noen grensetilfeller. Derfor har vi prøvd å stramme inn reglene fra 1. januar, sier Haug.

Utnytter konkurranser

Fra nyttår ble det forbudt å bruke skjult nummer ved telefonsalg. I tillegg til et forbud om å innhente samtykke til telefonsalg på vegne av flere ulike næringsdrivende samtidig.

- Det er en del kreative sjeler der ute som utnytter dette. For eksempel i konkurranser på nett, der du må si ja til å bli ringt opp av alle mulige forskjellige telefonselgere for å kunne delta, forteller Haug.

Les også: Slik avslører du svindel på e-post

«Terror»

I en av klagene til Forbrukertilsynet, som Vi.no har fått se, skal en 65-åring ha blitt oppringt av Telenor en rekke ganger - på tross av at vedkommende var reservert mot telefonsalg:

«De ringer fra ulike nummere. Jeg har bedt dem om å stoppe terroren. Truet med politianmeldelse. De slutter ikke», står det i klagen.

Når Vi.no tar kontakt med Telenor, påpeker de at personen var kunde på klagetidspunktet.

- Telenor tar gjerne kontakt med egne kunder, som regel med formål å gi enda bedre service. Det første en telefonselger fra Telenor opplyser om i samtalen er at man har mulighet til å reservere seg mot slike henvendelser. Vi ønsker selvsagt ikke å ringe de som ikke ønsker å bli kontaktet, og personen det her gjelder har vi sørget for at ikke skal ringes av oss igjen, skriver fungerende kommunikasjonsdirektør i Telenor, Anders Krokan, i en e-post.

Ta telefonen

Hvis du plages av telefonselgere etter reservasjon, bør du gi dem beskjed direkte.

- Gi beskjed i samtalen. Uansett om du er kunde eller ikke, så står det i loven at man har rett til å bli lagt inn på en såkalt sperreliste, sier Frode Haug .

Hvis dette ikke hjelper kan du sende inn klage til Forbrukertilsynet eller Forbrukerrådet.

- Vi mottar fryktelig mange klager, og har langt fra kapasitet til å ta opp alle. I de mest alvorligste og verste sakene ender vi av og til opp med å gi bøter, sier Haug.

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.