Reise til Spania

Denne storfavoritten frister mest

Gran Canaria er storfavoritt for godt voksne på utenlandsreise i høst og vinter. Men eksperter advarer.

GRAN CANARIA ER STORFAVORITT: Voksne som skal på ferie i høst og vinter, vil til Gran Canaria. De vil bo bra - og helst på kjente steder. Foto: Shutterstock/NTB
GRAN CANARIA ER STORFAVORITT: Voksne som skal på ferie i høst og vinter, vil til Gran Canaria. De vil bo bra - og helst på kjente steder. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Frem til september er de fleste hotellbestillingene i Norge, men fra september og utover skal man til utlandet igjen, sier Terje Berge, kommersiell direktør i Finn Reise.

Sommerferien holder de fleste i Norge, også de fullvaksinerte. Men ifølge reisebyråene, avslører bestillingene at flere eldre vil på utenlandsreise over sommeren.

Og da er det spesielt ett sted som peker seg ut som storfavoritt:

- Vi ser at Gran Canaria skiller seg ut som en soleklar favoritt blant de voksne kundene, sier Nora Aspengren, kommunikasjonssjef for TUI i Norge.

«Voksne» er aldersgruppen fra 55 år og oppover. Aspengren forteller at den største andelen bookinger er fra de på 65 år og oppover - mens 55-64-åringene følger hakk i hæl.

Ekspertene advarer imidlertid om reisebestillinger for høsten og vinteren nå - og trår du feil, kan du bli sittende med hele regningen selv.

Kanariøyene på topp

Også Ving Norge, Apollo og reisebyrået Ticket forteller at det er Kanariøyene som er mest populær for de voksne som nå bestiller reiser for høst og vinter - og da med Gran Canaria som absolutte favoritt hos alle.

For TUI er det Puerto Rico og Playa Ingles som er de mest populære reisemålene på Gran Canaria - med et stort hopp ned til Tenerife på andre- og Lanzarote på tredjeplass.

Ellen Wolff Andresen, markedssjef i Ticket, forteller at etter Gran Canaria på desiderte førsteplass, kommer Tenerife på andre-, Alicante på tredje-, Phuket på fjerde- og Roma på femteplass, for reiser i perioden 1. oktober i år og ut mars 2022.

Og Beatriz Rivera, kommunikasjonsansvarlig i Apollo, forteller at de i tillegg også selger godt til Hellas - ettersom de har utvidet sommersesongen både dit og til Kroatia og Kypros.

- I tillegg starter vi opp vintersesongen til Kanariøyene ekstra tidlig – så reiselystne nordmenn har altså ekstra mange reisemål å velge imellom i år, sier Rivera.

Bli med til de norske barene Sosialkontoret, Naboen og Hurtigruta i Playa del Inglés – Gran Canarias helt egen lysløype! Videoen er fra 2017 - men alle har nå åpent for sommeren 2021! Video: Dinside/Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Nå vil de over 50 ut og reise

Rivera uttaler at salget av reiser nå går veldig bra, særlig blant de over 50.

- Det har nok litt med å gjøre at majoriteten av disse nå er fullvaksinerte, samtidig som verden endelig er i gang med gjenåpningen, kommenterer hun.

Også Marie-Anne Zachrisson, norgessjef i Ving Norge, forteller at de allerede fra tidlig vår så at det var de som var fullvaksinerte, eller de som regnet med å bli det, som var tidligst ute med å bestille ferie i sommer, høst og vinter. Og at snittalderen var høyere enn en vanlig sesong.

Dette bekrefter også Aspengren i TUI:

- Det er en trend vi ser spesielt tydelig nå, at de over 55 bestiller reiser først - og de utgjør den største andelen av dem som bestilte tidlig.

Reisebestillingene er langt unna en normalsituasjon; Ticket har rundt 35 prosent av bookingene sammenliknet med samme periode i 2019. Men ifølge Andresen, øker nå bestillingene av høst- og vinterreiser.

- Da nyheten om at fullvaksinerte slipper karantene når de returnerer fra utlandet kom, skapte det økt etterspørsel etter reiser. Noen kastet seg rundt og bestilte en reise så snart beskjeden kom. Men mange var, og er fortsatt, noe avventende i forhold til hva som skjer med smitteutviklingen på reisemålene, hvordan EUs koronasertifikat skal virke og ikke minst ventetider ved inn- og utreise, sier Andresen.

- Vet hva de vil ha

Både TUI og Ving forteller at de voksne gjerne vet hva de vil ha: De vet hvor de vil bo, nummeret på favorittleiligheten, når de vil reise - og er på fornavn med de ansatte i resepsjonen.

- Den største andelen av voksne som bestiller nå, velger hoteller av høy standard eller leilighetshotell. Der har man friheten til å styre mye selv, samtidig som man kan nyte fasilitetene et hotell tilbyr. Så litt i pose og sekk, kommenterer Aspengren.

Og ifølge Zachrisson i Ving Norge, er det mange pensjonister som nå bestiller en litt lenger ferie til Gran Canaria.

- Her er klimaet perfekt i vintersesongen og mange vil gjerne være borte i både tre og fire uker. For mange er Kanariøyene deres andre hjem, kommenterer hun.

- Avventende til smitteutviklingen

Reisebestillingene er langt unna en normalsituasjon; Ticket har rundt 35 prosent av bookingene sammenliknet med samme periode i 2019. Men ifølge Andresen, øker nå bestillingene av høst- og vinterreiser.

- Da nyheten om at fullvaksinerte slipper karantene når de returnerer fra utlandet kom, skapte det økt etterspørsel etter reiser. Noen kastet seg rundt og bestilte en reise så snart beskjeden kom. Men mange var, og er fortsatt, noe avventende i forhold til hva som skjer med smitteutviklingen på reisemålene, hvordan EUs koronasertifikat skal virke og ikke minst ventetider ved inn- og utreise, sier Andresen.

- En god del ting du bør tenke over

Pia Cecilie Høst, direktør for forbrukerrettigheter i Forbrukerrådet, sier til Vi.no at de har stor forståelse for at mange har lyst til å reise.

- Men det er en god del ting du bør tenke over før du kaster deg på nettet og bestiller reise til deg selv, familie og venner, sier hun, og poengterer særlig tre forhold man bør tenke på:

  • Følg med på myndighetens reiseråd til enhver tid, disse kan endres raskt.
  • Det er ofte mange forhold knyttet til smittevern og restriksjoner dit du kommer – det må du sette deg inn i. Ethvert land står fritt til å innføre tiltak og restriksjoner for å forsøke å hindre videre smitte, for eksempel transportrestriksjoner, karanteneordninger eller andre tiltak som kan få konsekvenser for deg som reisende. Videre kan det være stengte attraksjoner som du gjerne skulle besøkt i ferien.
  • Du må vurdere hva som kan skje når du kommer hjem i forhold til karantene. Dette endrer seg også løpende – så selv om landet var grønt når du reiste, kan du risikere karantenen når du kommer hjem om du ikke er fullvaksinert.

Forsikringen dekker ikke alt

Forbrukerrådet oppfordrer alle til å sjekke vilkårene i reiseforsikringen før bestilling - og poengterer at det kan være mange unntak som forsikringen ikke dekker, som eksempelvis merutgifter knyttet til for eksempel innreiseforbud og karantene.

Dette understreker også Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsdirektør i Europeiske reiseforsikring, en del av If:

- Når det gjelder forsikringsdekning er det UDs reiseråd som legger premissene for hvor forsikringen er gyldig, så dette må sjekkes før du betaler for en reise, og også før du drar, sier Handeland.

- Det gjelder også å huske at eventuelle kostnader man får knyttet til eksempelvis karantenehotell ved hjemkomst til Norge, ikke er dekket av forsikringen, da dette ikke er en akutt og uventet hendelse, fortsetter han.

Europeiske oppfordrer alle til å sette seg godt inn i situasjonen i landet de skal på tur til, og også sjekke myndighetenes kart for innreisekarantene.

- Bestill til grønt!

- Bestiller du reise til et land som nå er grønt, vil de fleste forsikringer dekke avbestilling om det skulle endre farge. Velger du å bestille til et land som ikke er grønt, vil som regel ikke en avbestilling dekkes av forsikringen, om du da ikke ønsker å reise. Hvis du ikke vil ta en risiko på dette, bør du bestille en reise med avbestillingsmulighet, sier Høst.

Også Handeland oppfordrer til å bestille til land eller områder der det per nå ikke foreligger reiseråd, dersom man skal kjøpe utenlandsreiser for høsten og vinteren nå.

- Da har man gyldig forsikring på reisen hvis situasjonen fortsatt er den samme ved avreise. Skulle du derimot bli syk, eller det foreligger et reiseråd som fortsatt står når det er 72 timer eller mindre til avreise, kan du få dekket avbestillingskostnader, sier Handeland.

Han understreker også at så lenge landet du reiser til ikke er omfattet av reiseråd på avreisetidspunktet, har du fullt ut gyldig forsikring på turen. Dette inkluderer koronarelaterte hendelser - og også om reiserådet skulle endre seg i løpet av ferien.

Høst tipser om at et godt råd kan være å betale for reisen med kredittkort: Da vil du være dekket om reisen blir kansellert og du ikke får pengene dine tilbake fra reiseselskapet. Du er også beskyttet om selskapet skulle gå konkurs.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.