Norgesferie

Denne øya skjuler en fargerik hemmelighet

Norges minste kommune har ingen gater - men masse gatekunst!

Førsteinntrykket bedrar. Utsira er stedet du drar til for å oppleve natur, men blir møtt av kultur. Foto: Trond J. Hansen
Førsteinntrykket bedrar. Utsira er stedet du drar til for å oppleve natur, men blir møtt av kultur. Foto: Trond J. Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Utsira er med sine drøyt 200 innbyggere Norges minste kommune. Men selv om det ikke er så mange innbyggere, er Utsira et aktivt lokalsamfunn. Det er nesten en selvfølge at man deltar i sosiale aktiviteter; musikkorps, idrettslag, velforeninger og husflidslag. Da ideen om et gatekunstprosjekt på Utsira kom opp for noen år siden, stilte folk opp. Slik de har gjort under hver eneste TV-aksjon, ved andre innsamlinger og når det ellers er noe.

På mange måter er befolkningen på Utsira foran sin tid. Utsira ble egen kommune i 1924. Ved første kommunevalg i 1926 skjedde det utrolige at 11 av 12 innvalgte representanter var kvinner. Aasa Helgesen ble valgt til Norges første kvinnelige ordfører og ledet «skjørteregimet» på Utsira i to år.

Kvinnevalget på Utsira var en politisk sensasjon og ble lagt merke til langt utenfor Norges grenser. Slik også gatekunst-prosjektet på Utsira vakte oppsikt ute i storsamfunnet.

Nord og sør

Det er to havner på Utsira, en i Nordvikvågen og en i Sørevågen. Ferga legger vanligvis til i Nordvikvågen, men under enkelte værforhold går den til havna i sør. Til fots er det 20 minutters spasertur mellom havnene (to kilometer).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.