Denne dama har du sett i butikkhyllene i snart 40 år

Mette Buan (69) skulle bare gjøre en morsom tjeneste for en god venn. Snart 40 år senere møter hun fortsatt seg selv i butikkhyllene.

STRØKEN DAME: Kjenner du igjen dette ansiktet? Du har sansynligvis sett henne mange ganger, men i en yngre utgave: Mette Buans vennlige smil har prydet boksen med Stiff strykestivelse i snart 40 år. Foto: Privat
STRØKEN DAME: Kjenner du igjen dette ansiktet? Du har sansynligvis sett henne mange ganger, men i en yngre utgave: Mette Buans vennlige smil har prydet boksen med Stiff strykestivelse i snart 40 år. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi er mange som har vært der: Kvelden før en konfirmasjon, julaften eller 17. mai, og skjortene vil bare ikke samarbeide på strykebrettet. Mansjettene på den hvite herreskjorta henger som slitne filleryer, og ståkragen på bunadskjorta er slapp som en vissen tulipan.

Så hva gjør vi? Jo, vi griper etter Mette Buan fra Tønsberg.

Eller rettere sagt: Vi griper etter sprayboksen med bildet hennes på, der hun med et mildt smil og nystrøket bluse har tilbudt sin hjelp til fortvilte strykebrettkjempere over hele landet i snart 40 år.

- Ja, det er nok mange som tenker på meg rett før 17. mai, ler Mette Buan.

EVIG UNG: En evig smilende Mette Buan pryder fortsatt boksen med strykestivelse, snart 40 år etter at bildet ble tatt. Foto: Marit O. Bromark
EVIG UNG: En evig smilende Mette Buan pryder fortsatt boksen med strykestivelse, snart 40 år etter at bildet ble tatt. Foto: Marit O. Bromark Vis mer

Uforandret siden 80-tallet

Du har garantert sett den, sprayboksen med Stiff Strykestivelse. Den er nærmest blitt en institusjon i butikkhyllene, uforandret som den har vært siden en eller annen gang på 1980-tallet. På boksens framside står Mette Buan med rødt foldeskjørt, buet pannelugg og en mann hun aldri før hadde møtt og ikke lenger husker navnet på, og en bluse som har rukket å bli trendy igjen.

- Jeg var vel 30-35 år den gangen, og skulle bare gjøre en tjeneste for en kamerat av meg, som var fotograf og spurte om jeg kunne stille opp på noen bilder. Jeg husker det som morsomt og spennende, men det var først og fremst ment som en vennetjeneste, forteller Mette.

Hun var ikke modell, forteller hun, men lærer.

- Jeg har vært lærer på Horten videregående skole i 40 år, inntil jeg pensjonerte meg for noen år siden. Nå jobber jeg litt for Røde Kors med språkopplæring for innvandrere, og hjelper barnebarna mine med leksene, forteller hun.

Og selv om en modellkarriere aldri var noe Mette hadde tenkt på, har hun likevel merket noen av yrkets bieffekter.

- Det er litt rart, men jeg blir fortsatt kjent igjen fra det bildet. Senest i sommer, da jeg var på stranda med et av barnebarna mine, la jeg merke til at det var en dame som kikket på oss. Litt senere kom hun bort til meg og sa: «Unnskyld, men jeg må bare spørre: Er det du som er på den boksen med strykestivelse?»

Mette ler, og legger til:

- Jeg tar det som et kompliment at jeg fortsatt ligner så mye på det bildet at folk kjenner meg igjen.

Møtte seg selv i full størrelse

Hun er blitt fortalt at bildet av henne er et av de lengstlevende reklamebildene som finnes, men vet ikke om det stemmer. Hun er uansett blitt vant til å se seg selv i butikkhyllene, etter å ha stått der nærmest halve livet.

- Jeg tenker ikke så mye over det, men en gang for en del år tilbake møtte jeg meg selv i full størrelse da jeg kom inn i butikken. Det sto en sånn sjokkselger der, med et digert bilde og veldig mange bokser, rett ved inngangen. Det var en litt rar følelse, forteller hun.

- Bruker du mye Stiff selv? Du har kanskje fått livslangt forbruk som takk for bildet?

- Vet du, jeg har ikke fått fem øre for det, jeg. Ikke en flaske vin engang. Det var som sagt bare en morsom vennetjeneste, og det var aldri snakk om noe honorar. Det ville sikkert vært litt rart nå, men den gangen tenkte jeg ikke noe på det, forteller Mette.

Står fortsatt i skapet

Litt rart var det også da Jon Almaas i beste sendetid på tv-programmet «Praktisk info» tok ned en Stiff-boks fra hylla bak seg, så på bildet av henne og sa: «Går det an å se så kristen ut?»

- Haha! Det morsomme er at jeg føler meg jo ikke sånn. Bildet er oppstilt og kunstig, og litt for ordentlig for meg. Jeg føler egentlig ingen identitet med det bildet der. Sånn sett hadde han jo kanskje litt rett, ler Mette.

- Men bruker du Stiff selv?

- Ikke så mye nå lenger. Men jeg har den jo stående i skapet. Det har vi, hele familien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.