Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Med mindre du startet tidlig i vår og har jobbet jevnt og trutt hele sommeren, har du, som oss, litt ugress rundt deg nå. Det er bare én måte å bli kvitt det på: Det må fjernes med rota, og det må gjøres skikkelig. Heldigvis finnes det ulike verktøy som kan gjøre jobben, om ikke akkurat morsom, så mindre kjedelig.
Og det finnes en annen løsning som aldri er feil: Du kan gjøre noe irriterende om til noe godt, og spise uvesenet.
Løvetann
Du må fortsatt luke, og du må gjerne tilberede litt. De færreste av oss er så glade i grønt at de gnager løvetannblad rett fra bedet. Men visste du at nettopp løvetann har lange tradisjoner som mat og ingrediens i urtemedisin? Du kan bruke alle delene av løvetannen, fra rot til blomst. Roten kan tilberedes som gulrot, blomsterbladene kan strøs over salaten eller trekkes til te, og bladene kan forvelles som spinat eller finkuttes og blandes med annen, grønn salat. Rå minner den litt om ruccola.

Forbudt, og nesten umulig å bli kvitt
Tips: Det enkleste trikset når du skal fjerne løvetann, er å gjøre det etter at jorda er blitt skikkelig dynket av regnskyll. Da er det lettere å få med hele roten.

Skvallerkål
De som vet, de vet: Skvallerkål er nesten umulig å bli kvitt når den først har inntatt hagen. Her gjelder det å kvesse kniv og gaffel, for har du først litt, har du snart mye. Og det kan det bli god mat av! Kutt bladene opp og ha dem i omeletten, eller lag en kålstuing som følge til kjøttkakene. Stuingen er også en god basis til hjemmelaget lasagne.
Skvallerkålstuing
Til 4 personer trenger du:
1 stor bukett skvallerkål
2 ss olivenolje
salt, urtesalt eller soyasaus
3 dl melk
2 ss maizenamel røres ut i 1 dl vann
revet muskat
Skyll skvallerkålen og skjær bladene i to-tre deler, finhakk stilken. Ha kålen i en kjele med varm olje. Tilsett 1-2 spiseskjeer vann, litt salt eller soyasaus, rør om og sett på lokk. La stå på middels varme i to-tre minutter, rør om av og til.
Tilsett melk og la det koke opp under omrøring. Tilsett maizenamel som du har rørt ut i vann og rør til det koker opp og tykner.
Mos med stavmikser til en jevn, grønn stuing, og smak til med revet muskat.
Oppskrift fra Rodeløkkens kolonihager

Brennesle
Brennesle slutter å brenne når den varmes opp til over 60 grader, eller når du slår kokende vann over dem. Du kan trekke te av friske blader, eller tørke dem og spare til seinere.

Brennesle kan erstatte spinat i alle varme retter, og er rik på næring, vitaminer og mineraler. Forveller du den, kan den brukes i lune salater eller blandes i eggeretter.
Og du kan selvsagt lage en klassisk neslesuppe, for eksempel etter denne oppskriften fra Arne Brimi:
Neslesuppe
Til fire personer trenger du:
1 liter kraft av grønnsaks- kjøtt- eller hønsebuljong
3 dl kremfløte
2 liter nesle
Kok opp kraft, ha i fløte og la dette koke inn til ca. 1 liter. Forvell neslebladene raskt i kokende vann, og legg de så over i kaldt vann.
Kjør halvparten av fløtekraften sammen med neslebladene i en stavmikser til alt er most fint sammen. Hell blandingen oppi kjelen med kraft og smak til.
Server suppa varm, gjerne med litt røkt fisk eller god bacon i.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.