Hvordan pusse bunadssølv?

Den beste måten å pusse bunadssølvet

Kanskje trenger du egentlig ikke pusse så mye: - Alt trenger ikke se helt nytt ut når det er 50 år gammelt, sier ekspert.

HAR DU PUSSET BUNADSSØLVET? Pusseklut er det beste om du skal pusse bunadssølv, ifølge ekspertene. Alternativt kan du bruke zalo, salmiakk - og hårtørrer. Foto: NTB
HAR DU PUSSET BUNADSSØLVET? Pusseklut er det beste om du skal pusse bunadssølv, ifølge ekspertene. Alternativt kan du bruke zalo, salmiakk - og hårtørrer. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Endelig skal vi få feire 17. mai slik vi er vant til, med barnetog, is, kaker og finstas. Kanskje er det lenge siden du har hatt på deg bunaden eller festdrakta - og du tenker at nå skal sølvet jammen pusses så det skinner?

Men da skal du vite dette:

Det er ikke sikkert at skinnende sølv er meningen eller målet - og det er heller ikke alle pussemetoder som er anbefalt. Vi har fått de beste pusse-tipsene fra Norsk institutt for bunad og folkedrakt.

Og husk, det kanskje aller beste rådet handler om hva du gjør med bunadssølvet etter bruk. Dette kan du lese lenger nede i artikkelen.

Slik pusser du bunadssølv

Det finnes mange ulike råd for pussing av bunadssølv - og spør du Google får du ganske sikkert mange forslag om både enkle pussetips og kjerringråd. Men hva er egentlig den beste måten å pusse bunadssølvet på?

- Det tryggeste er å bruke pussekluter tilsatt pussemiddel, som du får kjøpt hos gullsmedforretninger, sier Ragni Nilsen, konservator ved Norsk institutt for bunad og folkedrakt til Vi.no.

Instituttet understreker på nettsidene sine at flytende sølvrens av ulike typer ikke er å anbefale.

Grunnen for det er at disse produktene kan være så sterkt rensende at gammelt bunadssølv, oksidert eller forgylt sølv, kan bli skadd.

Zalo, salmiakk - og hårtørrer

Alternativet til pusseklut er å bruke zalo og salmiakk.

- Det går også an å legge sølv i lunket vann med en dråpe zalo og en dråpe salmiakk - og deretter pusse over med en myk børste eller klut og skylle med rent vann, sier Nilsen.

Og gjør du dette, bør du finne fram hårføneren:

- Tørk gjerne over med en hårtørrer, da tørker det fort og du unngår at det blir flekker etter dråper, som det kan bli på metall, sier hun.

Hun understreker imidlertid at man skal huske på at all pussing er slitasje.

- Og det er da bare fint og helt vanlig med litt patina. Alt trenger jo ikke se helt nytt ut om det er 50 år gammelt, kommenterer Nilsen.

Hun sier man også kan levere sølvet inn for oppussing hos gullsmed.

- Men man kan jo tenke seg litt om, gammelt sølv kan jo bli for blinkende også.

FLEKKER: Ikke få panikk om du søler på bunadskjorta, med kokende vann får du fjernet blant annet rødvinsflekker og jordbærflekker. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Smart løsning for puss av knapper og hekter

Hva så med det sølvet som er festet til selve bunaden, som knapper, hekter, beltespenner og veskelåser. De tar man jo som oftest ikke av for å legge dem i bløt.

- Hvis man ikke har anledning til å sprette dem av og pusse dem, må man forsøke å pusse dem forsiktig - og da er det viktig at man ikke kommer borti stoffet på selve bunaden, sier Nilsen.

Løsningen på det kan være å kjøpe eller lage en slags pussebeskyttelse. For å pusse knapper kan man kjøpe ei plate som man trer inn under knappen når man skal pusse - eller du kan lage en selv. Klipp ut en bit papp som du lager en slisse i og tre den inn under knappen før du pusser.

For pussing av hekter tipser Nilsen om at du må dekke til området rundt, slik at du ikke får flekker på bunadstoffet. Du kan klippe ut en form som passer rundt hektene, som du kan legge over bunadstoffet ved pussing.

Det kanskje viktigste rådet

Du vil gjerne ha blankt og fint bunadssølv uten flekker. Men sølv oksiderer og blir svart ved kontakt med luft, ull, tre og andre materialer - og fett og støv lager flekker. Derfor er det du gjør før du henger vekk bunaden etter 17. mai-festen, ekstra viktig:

- Puss lett over sølvet før du legger det vekk. Da får du vekk fettholdige fingermerker før de får festet seg, sier Nilsen.

Til det kan du bruke en klut fuktet med zalovann eller en sølvpusseklut.

I tillegg til å pusse over, er det selvsagt også viktig at du oppbevarer sølvet på riktig måte:

- Sølvet man bruker på bunaden bør oppbevares i en lufttett plastpose, anbefaler Nilsen.

Dette er fordi det er luft som gjør at sølvet oksiderer og blir svart.

Men husk: Selve bunaden skal ikke oppbevares i plast - og da heller ikke bunadsdeler som det er festet sølvhekter eller -knapper til.

- Da kan det kanskje passe med et gammelt putevar eller en bomullspose - og kanskje bare akseptere at det oksiderer litt, sier Nilsen.

Norsk institutt for bunad og folkedrakt anbefaler i tillegg at sølv som skal oppbevares i bankboks, bør ligge i plastpose. Dette er fordi metallet i bankboksene også kan misfarge sølvet.

VASK FOR HÅND: Bunadskjorta skal man helst unngå å vaske i vaskemaskinen. Her får du tips til hvordan den bør vaskes. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.