De viktige reglene for hekk og hage

Det er selvsagt flott med frodige trær og busker - men de kan også utgjøre en fare for andre dersom du ikke passer på. Nå oppfordrer Vegvesenet til spesiell aktsomhet.

PASS PÅ SIKTEN! Som boligeier må du sørge for at gjerder og beplantning er så lav at alle kan gå, sykle og kjøre trygt forbi eiendommen din. Foto: NTB
PASS PÅ SIKTEN! Som boligeier må du sørge for at gjerder og beplantning er så lav at alle kan gå, sykle og kjøre trygt forbi eiendommen din. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Alle må ta tak og vi håper at alle tenker i samme bane og vil bidra til å holde skoleveien trygg for barna, sier prosjektleder Tor Skårland i Statens vegvesen til Vi.no.

Det er snart skolestart - og det betyr at mange tusen skolebarn skal ut og gå, i boligstrøk og på større veier. Nå oppfordrer Vegvesenet boligeiere til å se etter at vegetasjon fra egen eiendom ikke er til hinder for sikt i trafikken.

Det er nemlig ditt ansvar som eier av eiendom å påse at du ikke har busker, trær, gjerder eller annet som ødelegger for sikt og trygg ferdsel. Alle skal kunne gå, sykle og kjøre trygt forbi eiendommen din.

Hva reglene sier, avhenger av hva slags vei eller kryss det er snakk om - og hva fartsgrensen er. Dette kan du se en oversikt over nedenfor.

Og dersom buskene dine utgjør en trafikkfare kan du få et pålegg om å beskjære.

Ditt ansvar å klippe

– Vi er alle en del av samfunnsansvaret det er å ferdes i trygt trafikken, hver dag hele året. Dette gjelder både vegmyndighet, kjørende, syklende, gående, myke trafikanter i alle aldre, og grunneiere med eiendom ut mot vegen. Hvis vi alle gjør vårt bidrag, blir vegen tryggere for alle. Det er i vår alles interesse, som samfunn, sier Skårland.

Han forteller at det er Vegvesenets entreprenører som skal holde oppsyn med eventuell trafikkfarlig vegetasjon. I tilfeller der de ser at vegetasjon er til hinder for fri sikt, i strid med reglene, vil eier av eiendommen få en lapp i postkassa der det står beskrevet hva som må gjøres - og med en frist for utbedringen.

Skårland sier til Vi.no at det jo kan være tilfeller der for eksempel eldre eller andre ikke er i stand til å ta jobben med beskjæring selv. Da kan man ta kontakt for å se om det kan finnes en løsning hos entreprenøren - eller eventuelt be andre om hjelp.

Dette er reglene

Hvilke krav som stilles til sikt avhenger som nevnt av blant annet type vei og fartsgrensen på stedet. Her kan du se en kort oppsummering samt illustrasjoner, som forklart av Statens vegvesen.

Helt overordnet gjelder dette:

  • Du må klippe hekker og busker ved eiendommen din, slik at bilistene ikke overser syklister og gående.
  • Om du eier eller disponerer en eiendom med avkjørsel til vei eller gang- og sykkelvei, har du ansvar for å sørge for fri sikt ved din avkjørsel og mot veikryss.
  • Du må sørge for at gjerder og beplantning er så lav at alle kan gå, sykle og kjøre trygt forbi eiendommen din.

Når avkjørselen din krysser gang- og sykkelvei

Hvis avkjørselen din krysser gang- og sykkelvei, må høyden på hekk og gjerde ikke overstige 0,5 meter over gateplan i frisiktsonen.

Klipp enten hekken din slik at den er lavere enn 0,5 meter (alternativ 1), eller flytt gjerdet eller hekken utenfor frisiktsonen. Frisiktsonen er merket med rosa i illustrasjonen (alternativ 2).

Det må være 3 meter fri sikt inn i avkjørselen. Det betyr at når du står 3 meter inn i avkjørselen din, skal du kunne se midten på gang- og sykkelveien 30 meter til hver side. Merk at frisiktsonen bør være over 30 meter hvis gang- og sykkelveien heller og syklistene holder høy fart.

Illustrasjon: Statens vegvesen
Illustrasjon: Statens vegvesen Vis mer

Når avkjørselen din munner ut i veien

Hvis avkjørselen din munner ut i veien, må hekk og gjerde ikke være høyere enn 0,5 meter over gateplan. Du kan også flytte hekk og gjerde utenfor frisiktsonen. Frisiktsonen er merket med rødstiplet strek.

Det må være 4 meter fri sikt inn i avkjørselen. Det betyr at du skal kunne se veien når du står 4 meter inn i avkjørselen din.

Så langt skal du se

Hvor langt du skal kunne se til hver side, avhenger av fartsgrensen. Er fartsgrensen 30 km/t skal du kunne se veien 20 meter i begge retninger. Avstanden øker med fartsgrensen:

  • Ved 40 km/t skal du kunne se veien 30 meter i begge retninger.
  • Ved 50 km/t skal du kunne se veien 45 meter i begge retninger.
  • Ved 60 km/t skal du kunne se veien 70 meter i begge retninger.
  • Ved 70 km/t skal du kunne se veien 90 meter i begge retninger.
Illustrasjon: Statens vegvesen
Illustrasjon: Statens vegvesen Vis mer

Når du har trær ut mot veien

Hvis du har trær ut mot vei, fortau eller gang- og sykkelvei, må ikke greinene henge lavere enn 5 meter over veibanen.

Over fortau og gang- og sykkelvei må ikke greiner henge lavere enn 3 meter. Eieren av trærne er også ansvarlig for å fjerne greiner som faller ned.

Illustrasjon: Statens vegvesen
Illustrasjon: Statens vegvesen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.