Skjønnhet og trender:

De mest hårreisende skjønnhetsbehandlingene

Oppfinnelsene kunne få hår til å falle av. Trendene i etterkrigstida førte blant annet til underlivssopp.

SKJØNNHETSOPPFINNELSE: Max Factor er kjent som en av skjønnhetsindustriens pionerer. Her er han avbildet med oppfinnelsen «The Beauty Micrometer». Foto: NTB Scanpix
SKJØNNHETSOPPFINNELSE: Max Factor er kjent som en av skjønnhetsindustriens pionerer. Her er han avbildet med oppfinnelsen «The Beauty Micrometer». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Botox, kjemisk peeling og hårvoksing, metodene for å bedre kvinners skjønnhet er like mange som meningene om dem. Siden tidenes morgen er det blitt tatt i bruk mer eller mindre tvilsomme metoder for å hjelpe kvinner til å bli vakrere.

SYMMETRI: «The Beauty Micrometer» var ment å avsløre ujevne trekk i kvinnelige skuespilleres ansikter. Foto: NTB Scanpix
SYMMETRI: «The Beauty Micrometer» var ment å avsløre ujevne trekk i kvinnelige skuespilleres ansikter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Max Factors skjønnhetshjelm er en av verdens mest berømte torturaktige skjønnhetsoppfinnelser. I 1930-årene kom Hollywoods makeup-legende med oppfinnelsen basert på frenologi, altså teorien om at mennskers evner og egenskaper kunne avleses av kraniets ytre form, samt kosmetikk og pseudovitenskapelige analyser av kvinners såkalte skjemmende ansiktstrekk. The Beauty Micrometer skulle avdekke ujevne ansiktstrekk som var usynlige for det blotte øyet.

Korrigerende makeup

USYNLIGE «FEIL»: Med metall-strips og skruer skulle kvinnens såkalte skjemmende ansiktstrekk avdekkes. Foto: NTB Scanpix
USYNLIGE «FEIL»: Med metall-strips og skruer skulle kvinnens såkalte skjemmende ansiktstrekk avdekkes. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvorfor The Beauty Micrometer måtte se ut som om den kom fra grøsseren Hellraiser er usikkert. Med flere metallstrimler og skruer skulle buret sitte godt rundt kvinnens hode.

Argumentet for oppfinnelsen var at kvinnenes såkalte stygge ansiktstrekk som ikke syntes til vanlig ville synes godt og være skjemmende på stort lerret. The Beauty Micrometer var først og fremst et redskap for Makeup-artister som skulle sminke kvinnelige Hollywoodskuespillere, skriver Wired.

Hjelmen kunne oppdage om en nese bare var såvidt krokete. Når instrumentet hadde oppdaget denne skjevheten kunne man sminke ansiktet med korrigerende makeup.

SMERTE: De første permanentmaskinene ga ingen følelse av velvære. I verste fall kunne håret falle av. Bildet er fra Hollywood-filmen Little Miss Roughneck fra 1938 med Edith Fellows i hovedrollen. Foto: NTB Scanpix
SMERTE: De første permanentmaskinene ga ingen følelse av velvære. I verste fall kunne håret falle av. Bildet er fra Hollywood-filmen Little Miss Roughneck fra 1938 med Edith Fellows i hovedrollen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Avbrent hodebunn og hårtap

Lukta fra permanentvæske som rev i nesa på 80-tallet og tidlig 90-tall er uforglemmelig for de fleste som tok permanentkrøller på den tida. Men lukta er ingenting mot lidelsene man gikk gjennom bare tiår tidligere.

HANNIBAL LECTER: Opp gjennom årene har det florert med ulike typer masker som lover skjønnhet. Annonsen for Madame P. Rowley's «Toilet Mask» fra 1895 lover å fjerne alle ujevnheter fra huden. Den skulle også være enkel å ha på seg. Foto: NTB Scanpix
HANNIBAL LECTER: Opp gjennom årene har det florert med ulike typer masker som lover skjønnhet. Annonsen for Madame P. Rowley's «Toilet Mask» fra 1895 lover å fjerne alle ujevnheter fra huden. Den skulle også være enkel å ha på seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I det 20. århundret var permanent hårbehandling den nye, store skjønnhetstrenden, ifølge The State museum of Pennsylvania.

Den tyske frisøren Karl Nessler, også kjent som Charles Nestlé, oppfant den første maskinen for naturlige krøller i 1906 i London.

Maskinen laget de varige krøllene ved hjelp av kjemikalier og oppvarmede stenger. Den virket, det var bare ett stort problem:

Hårrullene, som var av messing, var så tunge og varme at de ofte ville brenne kvinnens hår og hodebunn så kraftig at håret falt av.

ELEKTRISK MASKE: En kunde får påført en elektrisk maske på en skjønnhetssalong i 1950. Masker som denne skulle virke oppfriskende. Foto: NTB Scanpix
ELEKTRISK MASKE: En kunde får påført en elektrisk maske på en skjønnhetssalong i 1950. Masker som denne skulle virke oppfriskende. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dette var ikke slutten på skadelige hårbehandlinger. Allers-redaksjonen kan fortelle at det også var mange som ødela håret sitt med hjemmepermanent på 60, 70- og 80-tallet.

På 60-tallet var det andre hårtrender som kan sies å være mer av det ekle slaget. For å få høyde i håret la kvinner brødskalker på hodet før håret ble tupert og pent lagt over skalken. Krona på verket var Clynol hårspray. Det går skrekkhistorier om mugg og dyr som kunne samle seg i skalken. Et kreativt triks skal også ha vært å bruke sukkerlake for å gjøre håret helt stivt.

Skokrem og hudkreftcoctail

Skjønnhetsmetodene i etterkrigstida bar preg av dårlig råd og at skjønnheten måtte oppnås med begrensede midler. På slutten av 50-tallet var det å dra på høyfjellshotell noe av det største man kunne gjøre.

En av journalistene i Allers kan fortelle at moren og venninna smurte huden inn med brun skokrem blandet med Nivea for at det skulle se ut som om de hadde vært til fjells i 1955.

Høyfjellssol, en lampe som fungerte som ansiktsolarium, skadet huden til veldig mange. Ingen var redde for hudkreft. Metodene var som følger: Legg aluminiumsfolie rundt ansiktet for ekstra refleksjon av strålene fra sola, kjør på med sololje, vaselin og/ eller jordnøttolje. Glem solkrem og solfaktor.

Fregner var imidlertid ikke moderne. Da gjaldt det å finne metoder som kunne fjerne dem. Kjerringråd som blekemiddel og melk var blant metodene som ble prøvd ut.

Sopp i underlivet

Mote og skjønnhetstrender gikk også ut over fordøyelse og blodomløp. På 70-tallet var det blant annet viktig å få på seg de trange 2002-buksene med sleng nederst. En trend som pirret soppinfeksjoner i underlivet og blærekatarr.

Buksene var så trange at man måtte ligge på gulvet for å få dem på, bruke tang for å få opp glidelåsen eller få hjelp fra en god venn.

Å ta på seg våt bukse i badekaret for å få buksa til å sitte klistret var også et triks. Den våte buksa skulle tørke på kroppen. Vi får bare håpe at dette ikke var en særlig utbredt trend om vinteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.